Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

blogtour: De stem van Napels - Sarah Steele

op 25 maart 2024 door

Toen de oproep voor de blogtour van De stem van Napels werd geplaatst waren we gelijk enthousiast. Uitgeverij Kokboekencentrum geeft vaak hele mooie romans uit die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze keer was Renate de gelukkige die het boek mocht lezen. 

7ad0ac82428df3c3af67a8fa9d22b9bf.png

- door Renate -

Over De stem van Napels

In De stem van Napels lopen de twee verhalen door elkaar: enerzijds in het Napels van de Tweede Wereldoorlog, anderzijds in het glamoureuze Hollywood van de jaren 60. 

Napels, 1943. Luisa Giordano heeft veel verloren: haar moeder aan een dodelijke ziekte, de man van wie ze hield aan de nazi’s en haar ongeboren kind door toedoen van haar echtgenoot. Het enige wat ze nog heeft, is haar stem. Die gebruikt ze om de vrouwen van Napels aan te vuren tot verzet.

Los Angeles, 1962. Actrice Lola Hart heeft een lange weg afgelegd van de schimmige straten van Napels naar het blinkende Hollywood. Wanneer ze de rol van haar leven aangeboden krijgt als heldin van het Italiaanse verzet, weet ze dat terug naar huis gaan ook betekent dat ze met pijn uit het verleden zal worden geconfronteerd.
Maar als ze op zoek gaat naar het verhaal achter de film ontdekt ze dat er in Napels veel mensen zijn met geheimen en dat de vrouw die ze moet spelen de grootste van allemaal in bezit heeft…

Over Sarah Steele

Na een opleiding tot klassiek pianist en violiste in Londen, startte Sarah Steele als redactieassistent bij Hodder and Stoughton, een grote uitgever in Londen. Na jaren lang actief te zijn geweest als freelance redacteur besloot ze zelf een boek te schrijven. Haar debuut The missing pieces of Nancy Moon is (nog) niet in het Nederlands vertaald. Het kersenspoor (haar tweede roman) en De vergeten spionne zijn allebei historische romans over de Tweede Wereldoorlog.

Mijn mening

Allereerst de prachtige cover waarop je een jonge vrouw in een rode jurk achteromkijkend in een typische smalle Italiaanse straat ziet. Door het contrast van kleuren, is deze vrouw het eerste dat je opvalt en je nieuwsgierig naar dit boek maakt.

De stem van Napels is het tweede boek dat ik las van Sarah Steele, Haar vorige boek De vergeten spionne vond ik erg indrukwekkend en mooi en zat ik direct in het verhaal. Bij De stem van Napels duurde dat iets langer, want in het begin zijn de tijdsaanduidingen niet helemaal duidelijk en zijn er veel personages die je al lezende even een plekje moet geven. Maar toen ik het in mijn hoofd op een rijtje had werd ik het verhaal ingezogen en begon ik ervan te genieten.

Er zijn twee tijdlijnen. De eerste speelt zich af in Napels tijdens de Tweede Wereldoorlog rond Luisa en Rosa en haar broer Franco; een drie-eenheid die met elkaar is opgegroeid. Wanneer Luisa en Franco het verzet in gaan veranderd de relatie tussen de drie.
Je leest het verhaal vooral door de ogen van Luisa en Roza, hoe zij het hebben beleefd en wat het met ze deed toen Franco werd opgepakt. Iets wat bepalend was voor de omgang tussen Luisa en Roza in het verhaal.

De tweede tijdlijn speelt zich af in 1964 en begint in het Hollywood van de jaren 60. De schrijfster schetst een duidelijk beel hoe dat voor de van oorsprong Italiaanse actrice Lola Hart was. Een jonge vrouw, die Napels heeft verlaten om te proberen de Amerikaanse droom waar te maken als actrice. As ze van een bevriende regisseur de rol van Maddalena krijgt in een film over de 'Vier dagen van Napels', keert ze met tegenzin terug naar geboorteplaats Napels. Al lezende krijg je steeds meer een idee waarom ze naar Amerika is vertrokken en alles achter zich heeft gelaten. Lola gaat ook al gauw op onderzoek uit naar wat nu het ware verhaal is achter de 'Vier dagen van Napels'. Stukje  stukje bij beetje krijg je steeds meer het idee wie er schuil gaat achter verzetsvrouw Maddalena die Napels opriep tot verzet tegen de Duitsers

Deze twee tijdlijnen komen steeds meer bij elkaar en geven je een duidelijk beeld over hoe het leven er in die tijd was. Hoe ook de Italianen te lijden hadden onder Mussolini en de Nazi's, maar ook dat sommige Italianen juist voordelen haalden uit deze tijd. Het is knap dat Steele beide kanten geloofwaardig neer heeft gezet.

De twee verhaallijnen worden afgewisseld met brieven van een Amerikaanse soldaat die hij naar het thuisfront schreef. Hierin beschreef hij hoe het voor hem was en wat voor puinhopen, geweld en andere vreselijke dingen hij zag tijdens zijn verblijf in Italie. Dit gaf het verhaal weer net iets extra's omdat je ook vanuit dat standpunt iets las.

De personages zijn door Steele realistisch neergezet. Je gaat zeker een personage zien, die je echt niet moet en waar je direct een hekel aan krijgt, maar van andere personages ga je houden. Je leeft mee met Luisa, Rosa en Lola: vrouwen die hun eigen zorgen hebben, maar duidelijk maken dat je weet hoe het is om ergens voor te staan.

De soepele schrijfstijl van Steele leest prettig. Door de afwisseling in tijd en personages leest het, als je er eenmaal echt in zit, vlot weg en blijft het verhaal boeien. Tijdens het lezen blijf je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Je wil gewoon weten of Lola de rol van haar leven gaat spelen.

Interessant is dat Steele aandacht voor historische feitjes op een prettig leesbare manier in het verhaal heeft verwerkt zodat je er al lezende ook weer wat van opsteekt. Dit maakt duidelijk dat Steele gedegen research voor haar verhaal heeft gedaan en zich ook laat inspireren door de geschiedenis waar ze haar eigen verhaal en personages aan toevoegt. Doordat ze de dingen zo neerzet zoals ze gebeurd zouden kunnen zijn, kun je je het verdriet en de pijn voorstellen ondanks dat je nooit te weten zult komen wat die mensen werkelijk doorstaan moeten hebben. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het lezen nog meer respect krijgt voor de mensen die in het verzet zijn gegaan en daar vaak een hele hoge prijs voor moesten betalen.

Ondanks dat ik er even in moest komen, was het een verhaal dat ik echt niet had willen missen. Een mooi verhaal over sterke en moedige vrouwen die hun mannetje wel stonden.

Sarah Steele blijft een schrijfster die ik de gaten blijf houden, want ook met dit verhaal bewijst ze weer dat ze het soort historische romans over de Tweede Wereldoorlog schrijft die ik erg graag lees.

Hebben jullie al eens iets van Sarah Steele gelezen?

 



Reacties op: blogtour: De stem van Napels - Sarah Steele

Meer informatie

Gerelateerd

Over