Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Katzwijm

op 13 oktober 2022 door

Op Instagram zagen we de oproep van Brenda Broekhart voor een blogtour van haar debuut Katzwijm. 'Catlady' Marieke was direct enthousiast en stak meteen haar vinger op. Een boek met deze titel met een verhaal over liefde en poezen paste helemaal in haar straatje.

- door Marieke -

d164e0c867ca497f389f3126f313a8ff.jpg

Over Katzwijm

Didi Wantsum heeft het niet zo op mensen. En een relatie? Daar moet ze al helemaal niet aan denken. Didi geeft liever al haar liefde aan katten. Ze is dan ook de trotse eigenaresse van het kattenoppasbedrijf Snorriemorrie. In de vrije uurtjes brengt Didi haar tijd door met haar beste vrienden Berber en Sylvester en haar spinnende viervoeters Bonnie en Clyde. Eigenlijk is ze wel tevreden met haar leven. Hoewel, als een echte catlady zou haar geluk nog completer zijn als ze voor haar dertigste verjaardag een kitten van één specifiek ras zou krijgen: een Ragdoll. Een wens die ze heel duidelijk heeft gemaakt aan haar beste vrienden. Dat kan niet misgaan, toch?
 
Berber en Sylvester denken daar anders over. Zij geven haar een Je-gaat-daten-en-dat-zal-je-weten-pakket, waardoor Didi met tegenzin de wereld van online dating instapt. Totdat ze iemand tegenkomt die haar meer doet dan ze dacht. Maar waarom is hij zo mysterieus? En waarom gaan de ontmoetingen steeds mis?

Over Brenda Broekhart

Brenda Broekhart (1985) woont in Leeuwarden, samen met haar vier grote liefdes: haar man en haar drie katten, al is schrijven eigenlijk haar allergrootste liefde ooit. In haar vrije tijd shopt ze online naar kleding, verliest ze zich in een goed boek en is er altijd wel een film of serie die ze graag wil zien. Daarnaast is Brenda regelmatig te vinden als vrijwilliger in het asiel, waar ze bekendstaat als ‘de kattenknuffelaar’.

Nadat haar verhaal Summer special als een van de winnende verhalen werd gepubliceerd in de Romcomnibus en ze de schrijfwedstrijd van Loft won, werd ze opgemerkt door HarperCollins en niet veel later kon Brenda haar handtekening zetten onder een contract.

8b44085c8f64cc13388f26f32f02e934.jpg

Mijn mening

Het boek is 'e-book only' en dat is bijna jammer, want de cover is geweldig. De neon tekening van een vrouw met haar kat op de blauwe achtergrond is zo goed gekozen en nodigt echt uit om te gaan lezen. Maar mooie cover of niet, het draait om het verhaal en dat is gelukkig goed bevallen.

In Katzwijm gaat het over Deirdre, die liever Didi genoemd wil worden. Ze heeft zelf twee katten en heeft een eigen bedrijfje Snorriemorrie, als kattenoppas. Elke dag rijdt ze met haar bakfiets naar de verschillende adressen om daar voor de poezen te zorgen als de baasjes weg zijn.

Didi heeft geen relatie en lijkt daar ook helemaal geen behoefte aan te hebben. De liefde van haar katten is meer dan genoeg en op sociaal gebied heeft ze haar beste vrienden Sylvester en Berber. Voor haar verjaardag heeft ze haar zinnen gezet op een Ragdoll kitten en haar vrienden heeft ze meer dan genoeg hints gegeven. Toch draait haar verjaardag op een desillusie uit als ze in plaats van een kat een Je-gaat-daten-en-zult-het-weten-pakket krijgt. Dat het op een nog grotere desillusie uit gaat draaien, kan je verwachten.

Dat is het begin van het verhaal en de eerste speeddate is genieten (als lezer dan, voor Didi gaat het minder goed). Maar Didi slaat zich er doorheen en gaat door. Het is boek en een heerlijke romcom, hoewel Didi daar zelf een enorme hekel aan heeft, is ze er wel onderdeel van. Didi is een sympathiek personage met haar grote liefde voor katten. Ze is mooi op haar eigen manier, maar ziet dat zelf niet in en verstopt zich in fleece vesten (lekker praktisch ook als je met pluizige haarballen werkt, toch?). Dan zijn er nog wat issues betreffende de achterliggende middelbareschooltijd en een op komst zijnde reünie, een oude liefde die opduikt en de ingrediënten voor een heerlijke romcom zijn compleet.

Katzwijm is grappig. Er zit veel humor in het verhaal., het is goed geschreven, met veel vaart en de toevoeging van een kattencafé aan het verhaal brengt het kattengehalte nog even naar een hoger peil. Genoeg verwikkelingen om van begin tot het eind van te genieten en het sluit af met een happy end zoals het hoort. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Van mij mogen er veel meer boeken over katten en liefde komen.

Brenda Broekhart is een welkome nieuwe schrijfster voor het Nederlandse feelgoodgenre en ik kijk uit naar een volgende roman van haar hand.

d164e0c867ca497f389f3126f313a8ff.jpg

Vind jij het leuk om feelgoodromans te lezen waarin het ook over dieren gaat?



Reacties op: Blogtour: Katzwijm

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Brenda Broekhart

Brenda Broekhart

Brenda Broekhart (1985) woont in Leeuwarden, samen met haar vier grote liefdes: ...