Blogtour: Tussen de regels door - Rachel Hauck
We ontvingen bij Fabulous Feelgood een email of een van ons mee wilde doen met een blogtour. De titel van het boek: Tussen de regels door sprak Marieke wel aan en ook de korte samenvatting leek wel in haar straatje te passen. Zij kreeg een pdf toegestuurd en ging lezen. Wat zij ervan vond lees je hier in deze blog.
- Door Marieke
Blogtour!
Voor een nieuw boek is het in het enorme woud van nieuw uitgegeven boeken soms erg moeilijk om de aandacht van de lezers te vangen. Maar met de huidige digitale tijd en de grote groep boekbloggers, is het ineens een stuk makkelijker geworden. Boeken worden verdeeld over een tiental bloggers die het gaan lezen en er vervolgens een blog over schrijven. Het is erg leuk om te doen en wij bij Fabulous Feelgood doen er dan ook graag aan mee.
Rachel Hauck
Rachel Hauck is een Amerikaanse auteur van romantische boeken met een christelijke basis. Het geloof komt terug in haar verhalen. Hoewel ze van huis uit journaliste is, koos Rachel voor het schrijven van fictie omdat ze voelde dat ze juist in romans kon schrijven over de dingen in het leven die er écht toe doen. Ze woont samen met haar man en hun kleine schnauzer, Miss Independent, in de zonnige staat Florida.
De naam Rachel Hauck kwam mij enigszins bekend voor, maar ik had nog niet eerder een boek van haar gelezen. Wel had ik een ander boek al eerder op mijn WIL lijstje gezet, namelijk Het huis op nr. 7. Eerder schreef ze een prinsenserie en een trouwkapelserie. Haar nieuwste roman Tussen de regels door is een standalone over mensen die geheimen met zich meedragen die hun leven beïnvloeden, maar het gaat vooral over hoop, vriendschap, liefde en geloof.
Tussen de regels door - korte samenvatting
Tussen de regels door van Rachel Hauck speelt zich af in het hart van New York. Vijf mensen ontvangen een anonieme, mysterieuze uitnodiging van The Fifth Avenue Story Society. Ze hebben nog nooit van het genootschap gehoord. En geen van allen zijn ze van plan hun diepste geheimen mee te nemen naar een kamer vol vreemden. Samen vormen executive assistant Lexa, literatuurprofessor Jett, Uber-chauffeur Chuck, bejaarde weduwnaar Ed en zakenvrouw Coral een uiteenlopend gezelschap. Hun nieuwsgierigheid en eenzaamheid winnen het van hun angst, en in de wekelijkse ontmoetingen in de oude bibliotheek ontdekken ze dat het delen van verhalen levens kan veranderen.
Mijn mening
Wat een heerlijk verhaal. Stel je voor dat je een envelop vindt die aan jou is gericht met een uitnodiging om naar een bepaalde plek te komen om deel te nemen aan een verhalenclub. Dat klinkt toch prachtig? Rachel Hauck heeft daarmee een originele rode lijn uitgezet. Er zijn vijf hoofdpersonages en de perspectieven wisselen dan ook constant. Verwarring wordt voorkomen doordat elk hoofdstuk begint met de naam vanuit wie het wordt verteld. Het boek begint met de introductie van de verschillende personages en het vinden van de uitnodiging voor The Fifth Avenue Story Society in de bibliotheek van Fifth Avenue.
De eerste bijeenkomst is wat ongemakkelijk, want men kent elkaar niet en het zijn vijf totaal verschillende personages. Dan blijkt dat enkele personen elkaar toch al kennen. Jett en Chuck blijken elkaar al op een feestje te zijn tegengekomen, met een nogal gênant einde en Jett kent ook Lexa heel erg goed, ze hebben een verleden samen. Ze zijn erg nieuwsgierig naar het wie en waarom van de uitnodiging en besluiten dat ze wekelijks bij elkaar komen. Hoewel ze het niet hadden verwacht wordt het een uitje waar ze allemaal erg naar uitkijken. Om de beurt zorgen ze voor eten, maar belangrijker nog, ze praten met elkaar. Dan blijkt ook dat ze allemaal geheimen hebben waar ze niet over willen praten. Geheimen die hun levens beïnvloeden. In de loop van de tijd ontstaat er een grote vriendschapsband tussen deze mensen en langzaamaan durven ze zich uit te spreken.
Het speelt zich niet allemaal af in de bibliotheek op Fifth Avenue. Tussendoor leven we als lezer mee met de dagelijkse gang van zaken van deze vijf mensen en dat maakt het hele echte personages, grotendeels mensen zoals jij en ik. Het leest heerlijk en het is meeslepend, hoe verder het boek vordert, hoe meer je als lezer betrokken raakt met de personages en het verhaal. Ik heb het dan ook met heel veel plezier gelezen.
Personages
Zoals ik hierboven al vermelde, zijn het totaal verschillende personages. Ed, een oude man die vasthoudt aan de liefde van zijn overleden vrouw, Coral, directrice van een groot cosmeticaconcern, Lexa, PA van een hamburgerketen die graag hogerop wil, Jett die een proefschrift moet afronden, maar tobt met een ethische vraagstuk en Chuck die zijn kinderen niet meer mag zien door een ondoordachte actie. De wijze waarop deze personages worden uitgewerkt is echt heel goed gedaan door Rachel Hauck. Door de afwisseling van perspectief tussen deze personages leer je ze heel goed kennen als lezer en kijk je mee in hun twijfels en keuzes.
Het geloof
Rachel Hauck is een schrijfster met een Christelijke achtergrond, die ze ook verwerkt in haar boeken. Van tevoren had ik wat informatie over de schrijfster opgezocht, dus ik wist dat. Dan is het nog even afwachten in hoeverre dat terugkomt in het boek. Bij Tussen de regels door is dat niet direct terug te vinden. Pas op 3/4 van het boek is er een personage die een keuze maakt, waarbij het geloof een sterke rol speelt. Dat paste bij het boek, maar was wel even heel veel in een keer. In het nawoord komt de schrijfster er nog even op terug en laat weten dat ze heel bewust heeft gekozen om een personage heel sterk het geloof te laten beleven, omdat het anders te zwaar zou worden als alle personages ineens het licht zouden zien. En zo is het ook precies goed. Het heeft wel invloed op de andere personages en die worden wel nieuwsgierig naar wat het hun zou kunnen brengen, maar dat is weer heel passend in het verhaal geschreven.
Boekenthema
Als ik iets leuk vind, dan is het wel een boek waarin ook een boekenthema is te vinden. En dit boek heeft dat sterk. Zo vinden de bijeenkomsten plaats in een bibliotheek in een speciale kamer met allemaal bijzonder boeken. Het staat er vol met eerste drukken van klassiekers en is de kamer waar de oorspronkelijke bewoner van het pand zijn tijd doorbracht.
Personage Ed is van plan om een boek te schrijven over zijn grote liefde, maar komt maar niet op gang. Jett schrijft nu aan een proefschrift over Gordon Phipps Roth, een schrijver waaraan hij zelf in moeilijke tijden veel heeft gehad, maar waar ineens een vleugje fraude aan lijkt te hangen. Jett schreef al eerder een SF-roman welke nooit op waarde is geschat. Chuck vertelde zijn kinderen altijd verhalen, en die verhalen lijken uitermate geschikt voor een kinderboek.
Nog een leuk detail. Gordon Phipps Roth is een personage uit een eerdere roman van Rachel Hauck The writers desk, welke niet is vertaald.
Schrijfwijze
De wijze waarop Hauck haar roman heeft geschreven kan ik als zeer toegankelijk beschrijven. De hoofdstukken zijn niet te lang, het leest prettig en door de afwisseling van personages en perspectief blijft het constant boeiend. Als lezer krijg je steeds kleine stukjes informatie waardoor de nieuwsgierigheid steeds wordt getriggerd. Van alle personages wil je weten wat hun geheimen zijn en daarna is het mooi om te zien hoe ze ermee omgaan als die geheimen eindelijk eens zijn uitgesproken.
Conclusie
Ik heb deze roman met plezier gelezen. Even volledig op kunnen gaan in de wereld van andere mensen en meeleven met hun worstelingen met het verleden.
Tussen de regels door is een moderne roman met een christelijk randje met levendige personages en een hoop geheimen. Vriendschap, liefde en hoop zijn de thema's die door het hele boek heen terug te vinden zijn, maar ook een boekenthema en ethiek spelen een grote rol. Een fijn boek om even alles om je heen te vergeten en te leren dat geloof, hoop en liefde mensen echt kunnen helpen.
Heb jij al eens een boek van Rachel Hauck gelezen?