Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus film: Me before you

op 16 juni 2017 door

Precies een jaar geleden verscheen de verfilming van Me before you, het immens populaire boek van Jojo Moyes in de bioscoop. Als grote fan van deze auteur moest Marleen deze film natuurlijk zien. Vandaag lees je hier op WLFG het verschil tussen het populaire boek en de misschien wel net zo populaire film!

Door: Marleen

WAAR GAAT HET VERHAAL OVER? 

Louisa's wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. 
Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen - een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin - maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.
Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

HET BOEK

Voor jou is een prachtig, ontroerend boek waarin de zoektocht naar jezelf en een prachtige vriendschap centraal staat. Tijdens het lezen werd ik helemaal betoverd door de prachtige relatie tussen Will en Lou. Je krijgt een kijkje in de gedachtes en in de levens van de personages en je leert ze in een relatief korte periode heel erg goed kennen. Door de prachtige woorden en geweldige dialogen tussen Lou en Will komt het boek echt tot leven en wil je niet anders dan ze beter leren kennen. Moyes heeft het boek ook zo geschreven dat je het zo voor je kunt zien en dat je midden in het verhaal zit. 

DE FILM

Acteurs Sam Claflin en Emiia Clarke kregen de zware taak om twee prachtige personages die een heel leven hebben geleid op papier uit te werken als levensechte personages. Persoonlijk had ik een heel ander beeld van Will en Lou in mijn hoofd en ondanks dat ik Sam Claflin echt een knappe vent vind, vond ik de acteurs toch een beetje tegenvallen. Dit zorgde er voor dat ik wat sceptisch de film in ging. 

Het boek telt ruim 400 pagina's dus het is logisch dat niet elk stukje van het prachtige boek in de film verwerkt kan worden. Toch heeft de regisseur dat toch proberen te doen. Alle hilarische, ontroerende en mooie momenten heeft ze in de film proberen te proppen met als gevolg dat elk speciaal moment slechts een korte minuut duurt en er dan gelijk werd doorgegaan naar een volgend moment. Voor mij voelde het meer als een aaneenschakeling van korte momenten dan dat het een goed doorlopend verhaal was. Alle prachtige momenten uit het boek kwamen op deze manier helemaal niet tot hun recht en dus wat het boek zo mooi maakte werd bij de film juist heel erg afgezwakt. Dit vond ik ontzettend jammer en zorgde ervoor dat mijn favoriete love story allertijden een beetje werd verpest door de verfilming.

Het verhaal blijft gelukkig wel hetzelfde en gelukkig blijft het daardoor een van de meest ontroerende verhalen van dit moment. Ondanks dat de film een tegenvaller was voor mij heb ik nog genoeg tranen moeten wegpinken. TIssues zijn, net als bij het boek, een ware must! 

DE BEOORDELING

Me before you is voor mij een heel goed voorbeeld van 'Don't judge the book by its movie'. Hoewel het boek mijn favoriete boek allertijden is, was de film erg magertjes. Mocht je het boek nog niet gelezen hebben, is de film zeker aan te raden. Voor de liefhebbers van het boek kan de film helaas tegenvallen. 

Heb jij de film al gezien of het boek gelezen? Welke vond jij beter? 



Reacties op: Boek versus film: Me before you

Meer informatie