Buddy read: Het verhaal van Alice Hart
Deze week bespreken Janneke en Marieke een boek met een prachtige cover. Marieke had het spontaan gekocht vanwege die cover en vroeg Janneke om mee te lezen. Maar is het kiezen van een boek op de cover wel een goed idee? En hoe Feelgood is een boek als je enkel op de cover afgaat.
- door Marieke en Janneke
Korte samenvatting
Het verhaal van Alice Hart van Holly Ringland is een prachtige, hartverscheurende roman over familie en de zoektocht naar waar je thuishoort. Alice Hart is opgegroeid tussen de bloemen op de kwekerij van haar grootmoeder. Bij een vreselijke brand verloor ze haar beide ouders. Met het vuur verdween ook het geweld uit haar leven. Terwijl Alice opgroeit, ontdekt ze dat haar grootmoeder de ware geschiedenis van haar familie al die jaren geheim heeft gehouden. Kapot van dit verraad vlucht Alice ver weg van de boerderij. In een schitterend natuurpark in Australië bouwt ze een nieuw leven op. Ze wordt verliefd en denkt eindelijk haar rust te hebben gevonden. Tot zich twee vrouwen melden met een ongelofelijk bericht en het verleden haar met grote stappen inhaalt.
Cover
We zijn het erover eens, de cover is betoverend mooi. De kleur spreekt aan en de bloemen om de rand geven extra kleur. Absoluut een boek dat je ook in de winkel op zou pakken. Niet zo gek dus dat we er gelijk voor vielen, maar om het dan ook maar gelijk te kopen? Het was een beetje impulsief zei Marieke, maar ze heeft er geen spijt van. Janneke was de cover ook meteen opgevallen bij het maken van het maandelijkse overzicht van de boeken die verschenen in juni en zei ook meteen ja toen Marieke voorstelde om het boek samen te gaan lezen. En dat allemaal alleen gebaseerd op de cover!
Eenmaal aan het lezen merken we dat er veel thema's in het verhaal voorkomen en bepaalde thema's steeds terug blijven komen. De keuze om het boek te bespreken in thema's is dan ook snel gemaakt.
Verdriet
Al in het eerste hoofdstuk valt het ons op dat het boek verdriet uitstraalt. Het hoofdpersonage Alice krijgt in haar jonge leventje nogal wat te verduren. Ze woont met haar vader en moeder afgelegen aan zee en ze leven afgezonderd. Vader is dominant en gewelddadig, moeder vindt haar troost in bloemen en Alice houdt van buiten zijn en van boeken.
Als een brand het haar bekende leven afneemt, komt Alice bij haar grootmoeder te wonen. Ook daar veel bloemen en boeken, maar ook een hoop verdriet. De vrouwen die voor haar oma werken hebben een achtergrond, vaak een verleden vol verdriet. Ook als Alice verder gaat met haar leven, wordt ze constant geconfronteerd met verdriet, zowel bij zichzelf als bij anderen.
Zoveel verdriet in een boek, zou een enorm zwaar boek moeten zijn, maar toch is dat het niet. Dat komt doordat er ook veel tegenhangers zijn, in bloemen, boeken, liefde en hoop, waardoor het boek toch een redelijk luchtig boek is. Daarnaast is Alice een megasterk hoofdpersoon die niet opgeeft.
Vuur
Alice is geïntrigeerd door vuur. Als jong meisje leest ze over de fenix en vraagt zich af of vuur haar vader kan redden. Als het vuur dan werkelijk komt, heeft dat grote gevolgen. Maar vuur is ook later in het verhaal van belang. Soms is vuur nodig om nieuw leven te krijgen. In bosbouw, maar ook in akkerbouw is het soms nodig om stukken grond te laten verbranden, zodat er weer nieuw leven kan ontstaan. Alice draagt zelf ook een vuur in zich, wat ervoor zorgt dat ze kan overleven.
Het is mooi om te zien hoe het thema vuur steeds weer terug komt in het boek en niet alleen op een negatieve manier.
Water
Net als vuur, is ook water van groot belang in het leven van Alice Hart. Ze groeit op in een huisje aan zee, bij haar grootmoeder woont ze bij de rivier en later in de woestijn is water van net zo'n groot belang juist door de afwezigheid ervan. Alice blijft zich dan ook steeds aangetrokken voelen tot het water.
Het is mooi dat de rivier bij haar oma's kwekerij zo'n belangrijke rol speelt in het boek. Het is ook een perfecte plek voor ontluikende liefde.
Bloemen
Het was te verwachten met een cover vol bloemen; in het boek is een grote rol voor bloemen weggelegd. De moeder van Alice is constant bezig met het kweken van bloemen. Ze leert Alice de taal van de bloemen, want bloemen kunnen spreken. Als Alice daarna bij haar grootmoeder op Thornfield komt, belandt ze in een zee van bloemen. Het is een bijzondere kwekerij van inheemse bloemen. Het is tevens een opvanghuis voor vrouwen, die ook Bloemen worden genoemd.
In de woestijn is Alice ook bezig met natuur en dan met de Woestijnerwt. Betekenis: Wees dapper, houd moed, wat weer een mantra is dat door het hele boek heen terugkomt.
Bloemen, de kracht van bloemen en de taal van bloemen, het boek staat er vol mee. Elk hoofdstuk begint ook met een bloem, de vindplaats, de betekenis en dat past dan ook nog perfect bij het hoofdstuk. Erg mooi verwerkt.
Boeken
Een thema wat ook steeds terug komt is boeken. Als klein meisje is Alice al geïntrigeerd door boeken en de verhalen die ze vertellen. Ze kan ontsnappen aan haar leventje door te lezen. Daarna is er een zijsprong naar een bibliotheek, waar ze Sally ontmoet. Iets wat een loze actie lijkt, maar later van groot belang is. De overgang naar het leven bij haar grootmoeder wordt ook dragelijk gemaakt door boeken. Op Thornfield is er een belangrijk boek met alles over het kweken van bloemen. En één boek in de boekenkast onthult een geheim, waardoor Alice ontdekt dat er veel is wat ze niet weet en dat de mensen om haar heen niet alles vertellen. Later is de bibliotheek weer van belang. Het maakt het verhaal mooi.
Een boek waarin een boekenthema is verwerkt heeft altijd een streepje voor bij ons. Het is wel veel om in een boek de hoofdrol te laten spelen door bloemen en er dan ook nog boeken in te verwerken, maar het klopt wel. Het vult elkaar mooi aan.
Houten snijwerk
Nog een onderdeel dat steeds terugkomt, is houten snijwerk. Alice ontdekt poppetjes in de schuur, allemaal uit hout gesneden. Ze weet dat haar vader dat heeft gedaan, maar ze snapt niet waarom. Ze komt er ook niet achter, omdat alles in vuur opgaat. Maar het houten snijwerk komt ze later weer tegen, zowel op Thornfield als op het einde, als ze eindelijk begrijpt hoe haar leven in elkaar zit.
Een mooie manier om een verloren leven toch een plek te geven in een verhaal en bijzonder om het door het verhaal heen terug te laten komen.
Familiegeheimen
Het boek staat er bol van. De ouders van Alice leven afgezonderd, waarom? De grootmoeder van Alice leeft met een groot schuldgevoel na het maken van een paar weloverwogen keuzes, maar werkt dat weg met alcohol. De mensen op Thornfield weten meer dan ze vertellen en niemand vertelt Alice wat ze zou moeten weten. Als ze haar leven voortzet in de woestijn krijgt ze ook te maken met geheimen.
Het zijn er veel, en niemand die zijn mond opendoet. Praat toch dachten we regelmatig, het zou er voor iedereen makkelijker door worden. Maar nee, niemand praat en de gevolgen zijn groot.
Liefde
We vroegen ons af of het een Feelgood boek zou zijn. Met zoveel ellende in een verhaal vraag je je dat zeker af. Maar het is zeker een Feelgood verhaal, want naast verdriet is er ook veel ruimte voor liefde. Allereerst de liefde van Alice voor haar moeder. De liefde van de inwoners van Thornfield voor Alice, de eerste liefde van Alice, en daarna de liefde van de medewerkers van het resort waar Alice gaat werken. Ook al lopen niet alle (liefdes)relaties goed af, het is wel een doorlopend thema in het verhaal.
De meeste liefde is te vinden op het einde, als Alice eindelijk de waarheid leert kennen en de echte liefde ontdekt. Liefde voor haar familie en de liefde voor bloemen en boeken.
Conclusie
Een boek kiezen op basis van de cover is altijd een gokje, maar in dit geval een gok die goed heeft uitgepakt! Wat een bijzonder verhaal is Het verhaal van Alice Hart. Een boek dat veel verschillende emoties kan losmaken en de liefde voor familie, de natuur en boeken in mooi daglicht zet. Geef je over aan dit bijzondere verhaal en leef mee met Alice. Je zult er geen spijt van krijgen!