Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Kismet van Stefan Tetelepta

op 27 oktober 2018 door

Stefan Tetelepta, een onbekende schrijver met een (voor velen) minstens zo onbekend boek: Kismet. Maar daar gaat binnenkort misschien wel verandering in komen. Stefan gaat namelijk best hard. Met 150 sterwaarderingen op Hebban waarvan precies de helft een beoordeling van 5 sterren en inmiddels meer dan 100 recensies waarvan de meeste zeer positief, kunnen we binnenkort niet meer om hem heen. Ook Marieke en Mandy hadden de eer om zijn boek te mogen lezen en bespreken voor een buddy read. 

-Door Marieke en Mandy-

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Over Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta is 47 en schrijft al zeker veertig jaar. Hij is freelance journalist voor onder meer het Leidsch Dagblad, en behalve schrijven, fotografeert en filmt hij ook. Momenteel werkt hij aan zijn tweede boek met de titel Verlengde Pauze. Hij is opgegroeid in Schagen en woont nu al weer twaalf jaar in Leiden. (Bron: Stefanschrijft.nl)

Over Kismet

De negenentwintigjarige Moira Singer kent de liefde alleen maar uit speelfilms en liedjes, lekker veilig en op afstand. Pas als ze op een feest de vijf jaar oudere Finn ontmoet leert ze ook te denken met haar hart. 
Tijdens een warm weekend, midden in de zomer, voelt het alsof ze zijn voorbestemd, of zoals Finn het uitdrukt: dit is kismet. 
Finn is innemend en charmant, maar verschuilt hij zich niet achter zijn nonchalante houding? En waarom weet hij al zoveel over haar, terwijl ze elkaar net achtenveertig uur kennen. Langzaam beseft Moira dat ze ook haar hoofd erbij moet houden.
Kismet is een roman over liefde, lotsbestemming en loslaten en neemt je mee naar Leiden, Parijs en New York.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Verwachtingen

Mandy: 
Ik moet zeggen dat mijn verwachtingen van het boek vooraf niet zo hoog waren. Dat heeft verschillende redenen. Allereerst kende ik de schrijver niet. En onbekend maakt blijkbaar onbemind. Ik ben gewoon niet zo geneigd tot het oppakken van een boek van een schrijver die ik niet ken. Daarnaast biedt de schrijver het boek gratis aan via zijn website stefanschijft.nl. Ik was daar een beetje sceptisch over. Een goed boek verkoopt zichzelf en hoeft niet weggegeven te worden, toch? (Dat is wellicht wat naïef van mij, maar toch.) Daarnaast vind ik de cover niet echt aantrekkelijk. Een boom met wat zonnestralen erdoor. Het geeft totaal geen aanwijzingen waar het boek over kan gaan. Het doet zelfs een beetje bijbelachtig aan. Ook de titel zegt me totaal niets. Kismet? Wat is dat, nooit van gehoord! 
Dat is nogal een lijstje. Waarom zou ik dan toch het boek willen lezen? Marieke stelde het voor en ik zag dat er veel enthousiaste reacties waren van lezers die mij voor waren gegaan. Daarnaast hou ik wel van een uitdaging en ik laat me graag verrassen op boekengebied. Dus waarom zou ik het geen kans geven? Laat het boek mij maar het tegendeel bewijzen, ik ben er klaar voor! 

Marieke:
Het boek zag ik overal op social media voorbij komen, met wisselende, maar vooral positieve geluiden. Dan is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Vervolgens werd ik er in het Feelgood Cafe ook nog eens op gewezen en besloot het te gaan lezen. Liever samen dan alleen en dus Mandy gevraagd om het samen te gaan lezen voor een buddy read. Niet dat zij gelijk enthousiast was, maar kennelijk wilde ze me wel een plezier doen en zei ja (Dank je Mandy (-_-)). Het boek regelen bleek deze keer geen probleem, want Stefan biedt het tijdelijk gratis aan via zijn site. Wij vroegen gelijk of we ook een interview mochten doen en sloegen zo twee vliegen in een klap. (Het interview staat morgen online). Het boek kwam al snel in de email, evenals een herziene versie en versie 2,5 (en inmiddels 3.0). Er kon niets meer mis gaan, het lezen kon beginnen. Heel bewust heb ik niet gekeken waarover het ging en stapte ik compleet blanco in dit boek.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Op de helft

Marieke:
Oei, ik begin een kritische lezer te worden. Gelijk als ik begin met lezen vraag ik mezelf al af "wat vind ik ervan?", maar het antwoord was positief. Stefan Tetelepta heeft een hele fijne wijze van schrijven, alles loopt goed en klopt, de dialogen lopen lekker en de opbouw van het verhaal in het eerste stuk is gewoon goed. Op het moment dat ik struikel over een waterkoker die wordt aangezet en op de volgende pagina fluit als een ouderwetse fluitketel, schiet ik echter op de rem. Huh? Dan blijkt het directe contact via de email met de schrijver ideaal te zijn. Ik vroeg hem er naar en hij blijkt een waterkoker te hebben die fluit als die klaar is! Zo leer je nog eens wat.
Toch heb ik niet echt een gevoel van "geweldig verhaal". Het gaat allemaal leuk en gezellig en er zijn soms wat vreemde dingen die Finn doet of zegt, maar ik verwacht daarvan nog wel een verklaring.

Niets had me echter kunnen voorbereiden op de twist in het verhaal. Als het perspectief verschuift naar Finn, staat alles wat ik daarvoor las op z'n kop. Er rest me nog maar een ding. Tv uit, dekentje pakken en kopje thee en languit op de bank: Dit boek moet uit, vandaag nog!

Mandy: 
Don't judge a book by it's cover, or by it's writer, or.... jullie snappen me denk ik wel. Hoewel ik redenen heb gegeven hierboven waarom ik het boek zelf niet op zou hebben opgepakt, ben ik tot nu toch erg blij met Mariekes voorstel. Wat een leuk boek! Het verhaal leest lekker weg door de makkelijke en moderne schrijfstijl die me meeneemt in de wereld van Moira. Een lang weekend met allemaal leuke activiteiten die ervoor zorgen dat Moira en Finn steeds dichter naar elkaar toe groeien. Net als ze toekomstplannen beginnen te maken, komt Moira ergens achter dat nogal wat roet in het eten gaat gooien heb ik zo het vermoeden. Is die Finn wel wie ze denkt dat hij is? Ik hou wel van wat mysterie, dus deze twist maakt me enthousiast! Ik kan niet anders dan snel verder lezen... 
f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Na het lezen

Marieke:
Het is uit....
Wat kan ik zeggen. Geen klef feelgoodverhaal, geen alledaags verhaal, maar een roman over het lot - Kismet. Over liefde vinden en houden, maar hoe en tegen welke prijs? Ik ga er nog even over na-mijmeren en na genieten.

Mandy:
Wow, wat een verhaal. Ik moet er even van bijkomen. Hoewel ik het einde niet geheel bevredigend vind, want ik blijf achter met te veel vragen, moet ik wel zeggen dat ik behoorlijk van dit boek genoten heb. Het zit goed in elkaar, is origineel in uitvoering, de hoofdpersonen vind ik te gek en de activiteiten die ze doen zijn leuk en geven me zelfs ideeën voor eigen dates. Het is zoals Marieke zei, geen doorsnee liefdesverhaal. Uiteraard komt dat door die wending die alles op zijn kop zet. Er gebeuren dingen die bijna neigen naar een fantasyverhaal. Verder kun je er bijna niets over zeggen, zonder dingen te verraden, dus ik kan alleen maar zeggen: je moet het zelf ervaren, ga dit boek lezen. 

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Conclusie:

Wij vinden dit een boek met een bijzonder verhaal, anders dan anders, met interessante hoofdpersonen. Wat ons betreft een geslaagd debuut. Ben je ook zo benieuwd geworden naar het verhaal Kismet? Je kunt het boek gratis aanvragen via Stefanschrijft.nl! En laat je weten of je het gaat lezen, of hebt gelezen?

Hier lees je de recensies van Mandy en Marieke

En kijk ook morgen op onze spot, want dan plaatsen we het interview met Stefan Tetelepta!



Reacties op: Buddy read: Kismet van Stefan Tetelepta

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta publiceerde in de zomer van 2018 KIsmet, een feelgoodroman met ...