Buddy read: Stuk van jou - Sophie Jackson
Zoals jullie van ons gewend zijn, is zaterdag buddyread-dag. Dit keer mochten Lore en Mandy weer samen een boek oppakken. We begonnen erg enthousiast aan een boek dat we beiden in de kast/ op onze e-reader hadden staan. Na enkele hoofdstukken wisten we het zeker: dit ging hem niet worden. Waarom doorlezen als er nog zoveel andere mooie boeken zijn? Een nieuwe zoektocht duurde niet lang, want we waren er snel uit. Het werd Stuk van jou van Sophie Jackson. En wat waren we blij dat we zijn gewisseld. Stuk van jou beviel ons erg goed. In deze buddyread lees je dan ook de zeven redenen die dit boek bijzonder maken. Veel leesplezier!
Over Stuk van jou
Kat Lane was negen jaar oud toen haar vader voor haar ogen werd vermoord. Nu, vijftien jaar later, komt ze haar belofte aan hem na om iets voor de maatschappij te betekenen. Dat doet ze door les te geven aan gedetineerden in een New Yorkse gevangenis. Op deze manier hoopt ze ook eindelijk haar angst voor criminelen te overwinnen.
Wesley Carter is een van haar leerlingen. Hij is gevaarlijk, grappig en geheimzinnig. Kat raakt geïntrigeerd. Ze wil weten wie de échte Carter is, voorbij zijn intimiderende voorkomen. Hoe verder ze gaan, hoe moeilijker het wordt om hun verboden gevoelens voor elkaar te negeren.
Sophie Jackson is docent Engels. Ze hield altijd al van schrijven, maar wist nooit zo goed wát ze dan moest schrijven. Daar kwam verandering in toen leerlingen haar overhaalden om Twilight te lezen. Ze vond het geweldig! Sophie begon fanfiction te schrijven en de woorden rolden uit haar vingers. Dat leidde uiteindelijk tot Stuk van jou (Engelse titel: A pound of flesh), het eerste deel van een trilogie over liefde achter de tralies.
Reden 1: De setting
Het verhaal speelt zch af in de gevangenis. Op de voorkant prijkt dan ook een aanbeveling: Voor de fans van Orange is the new black. Als je de serie hebt gezien, zul je waarschijnlijk ook genieten van dit verhaal. Kat Lane is lerares Engels en begint aan een nieuwe baan in de Arthur Kill-gevangenis. Ze moet hiervoor heel veel overwinnen, aangezien ze zestien jaar geleden ooggetuige was van de moord op haar vader. Al snel voelt ze zich er thuis en heeft ze het idee dat ze echt iets kan betekenen voor de verschillende gevangenen waarmee ze een band opbouwt. Het is leuk om te lezen hoe ze geaccepteerd wordt en hoe graag de mannen naar haar les komen.
Reden 2: Bad boy Carter
Dan is daar bad boy Carter, verbannen van zo'n beetje elke les die er aangeboden wordt in de gevangenis. Totdat hij bij de les Engelse literatuur komt. Hij is meteen onder de indruk van lerares Kat. En zij van hem. Maar ook hier weet hij zich niet in te houden en al snel mag hij de les niet meer in. Gelukkig ziet Kat potentie in hem. Carter blijkt een intelligente jongen te zijn met het hart op de juiste plek, knap, gevoelig, tattoo's en een beetje stout.
Reden 3: Een verboden liefde
Wij houden van Feelgood en we houden van liefde. Maar hoe spannend is het als je verliefd wordt op iemand waarop je eigenlijk niet verliefd mag worden? Een verboden liefde dus. Een band tussen leraar en leerling die uitgroeit tot iets moois en spannends. En dan blijkt ook nog eens dat het al die tijd al voorbestemd was! Het is een New Adult-boek, dus het bevat de nodige sexy scènes, maar dat vonden wij helemaal niet erg.
Reden 4: Verwijzingen naar klassiekers en literatuur
De koopman van Venetië, andere stukken van Shakespeare, Alice in Wonderland: er zitten nogal wat verwijzingen in naar klassiekers en literatuur. Hoe kan het ook anders met een docent Engelse literatuur en een gevangene die literatuur heeft gestudeerd. Een leuke aanvulling dus voor de liefhebber van deze genres.
Reden 5: Diversiteit
Het boek bevat drugsgebruik, geweld, criminaliteit, angsten overwinnen, vertrouwen, familieruzies, familierelaties. Er zit dus heel wat diversiteit in het verhaal. Er zijn heel veel themas, personen en verhaallijnen. Desondanks is het verhaal goed te volgen. De vele thema's zorgen voor veel diepgang in het verhaal. Er is voor ieder wat wils.
Reden 6: Perspectiefwisselingen
Het verhaal wordt verteld door de ogen van zowel Kat als Carter. Een fijne manier om beide kanten van het verhaal te lezen. Ze maken hun relatie namelijk beiden op een andere manier mee en hebben allebei hun eigen onzekerheden. Door het wisselen van perspectief, leer je beide personen even goed kennen. De perspectiefwisselingen zorgen ervoor dat bepaalde situatues ook heel duidelijk naar voor komen. Je snapt bepaalde dingen beter.
Reden 7: Serie
Jeeej, na dit deel zijn we nog niet uitgelezen. Niet alleen is er een deel 2 (Stil van jou) en deel 3 (Van jou), ook zijn er novelles (Altijd samen en Eeuwig samen) die je nog kunt lezen als aanvulling op deze serie. We zijn blij dat het hier niet stopt en kunnen niet wachten om door te lezen over Max en Riley.
Conclusie:
Mandy: Het boek krijgt van mij 4 sterren. Als docent vind ik het heerlijk om verhalen te lezen over andere docenten en het onderwijs. In dit geval speciaal onderwijs, want lesgeven in een gevangenis, dat hoor je niet zo vaak. Juist de setting gaf het verhaal wat extra's mee. De hoofpersonages zijn goed uitgewerkt en vullen elkaar goed aan. Door de verwijzingen naar de literatuur en de goed uitgewerkt thema's is het niet zomaar een simpel liefdesverhaal. Ook de familieruzies en de angsten die moeten overwonnen, maken dat het boek een bepaalde diepgang krijgt. Het boek weet helaas niet de spanning tot het eind toe vast te houden, het feit dat het verboden is had van mij nog meer uitgewerkt mogen worden. Ook had ik meer willen leren over het lesgeven in de gevangenis, want halverwege het verhaal komt dat niet meer terug en bloedt die verhaallijn een beetje dood.
Lore: Ook ik vind het verhaal een mooie vier sterren waard! Ik heb Orange is the new black nog nooit gezien, maar ook ik vind het verhaal geweldig! Ik denk niet dat ik ooit al een verhaal las dat zich afspeelde in een gevangenis, dus voor mij was het een primeur. De perspectiefwisselingen en de diversiteit in thema's zorgen ervoor dat je echt in het verhaal zit en niet kan stoppen met lezen. Beide personages hebben ook zo hun problemen en die komen mooi tot hun recht doordat ze elk hun perspectief hebben. Sophie Jackson heeft een leuke schrijfstijl, maar op het einde weet ze mijn aandacht niet vast te houden. In het begin gebeurd er zoveel en opeens stopt het een beetje. Het einde is een beetje aan mij voorbij gegaan.
Heb jij ooit al eens een boek gelezen van Sophie Jackson?