Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Veel liefs

op 04 april 2020 door

We deden een oproep voor buddyreads en kregen veel enthousiaste reacties. Rcisca wilde graag het boek Veel liefs van Beth O'leary lezen. Marieke zag dat wel zitten, helemaal toen ze dat boek ook getipt kreeg in het artikel waarin tips voor Marieke werden gevraagd.

da0bb7aab18a2853af210e83f4364e98.jpg

En toen kwam Corona. Weg concentratie. Maar het boek hielp Marieke in ieder geval haar aandacht even afleiden van alle nieuwsberichten. Rcisca kon ook wel wat afleiding gebruiken, aangezien haar hele benedenverdieping in een verbouwing lag. Het bleek het ideale boek om even in een andere wereld te zijn.

We communiceren via Messenger en dat is reuze gezellig. Het gaat over het boek, maar het gaat ook over Corona en de verbouwing. Terwijl ik (Marieke) dit verslag zit te maken wordt ineens een hele tijdlijn duidelijk over de ontwikkelingen van C in Nederland. Daar zullen we jullie verder niet meer vermoeien. Maar we lazen het half maart, daarna werd ik ziek en had ik geen energie. Nu ben ik weer fit genoeg om eindelijk het buddyread verslag te maken.

Korte samenvatting Veel liefs

Tiffy is 27, onverwacht vrijgezel, niet heel rijk en heeft snel een flat nodig. Leon is 27, draait nachtdiensten als verpleger en heeft geld nodig voor een advocaat voor zijn broer, die onschuldig vastzit. De oplossing: ze delen Leons flat. (Of eigenlijk – Leons bed.) Leon slaapt er overdag, als Tiffy op haar werk is, en de rest van de tijd woont Tiffy er. Ze houden zich aan de huisregels, komen elkaar nooit tegen, en deze situatie bevalt hun prima.
Terwijl Tiffy’s ex enge, stalkerachtige trekjes lijkt te vertonen en het hoger beroep van Leons broer niet wil vlotten, begint wat een zakelijke (en vooral tijdelijke!) overeenkomst had moeten zijn langzaam als thuis te voelen. Maar hoeveel kun je écht over iemand weten als je elkaar nog nooit ontmoet hebt…?

da0bb7aab18a2853af210e83f4364e98.jpg

Het samen lezen

Lezen in tijden van Corona en verbouwing

Rcisca:
We begonnen deze buddyread in een hele rare periode. Wij zitten midden in een verbouwing van onze hele benedenverdieping waardoor ik de eerste dagen niet zo heel veel tijd had om te lezen. En daarnaast begon natuurlijk de Corona-crisis. Veel nieuws volgen, twee kinderen alle dagen thuis en in mijn geval ook nog heel weinig werk door dit hele gebeuren. Gelukkig kon ik op den duur af en toe het nieuws en alles loslaten en mezelf verliezen in het verhaal van Lizzy en Leon.

Marieke:
Jij in een verbouwing en ik thuis in hoestbuien. Alle symptomen van Corona kwamen voorbij, behalve koorts. En alle symptomen die er niet bij zouden horen had ik ook. Ik was erg blij dat ik afleiding kon vinden in dit boek.

Opbouw boek

Rcisca:
Ik kwam meteen fijn in het boek. Het was in het begin lekker luchtig waardoor het vlot leest. Je hebt elke keer een hoofdstuk vanuit het perspectief van Tiffy en dan een vanuit het perspectief van Leon. Beide zijn totaal anders qua schrijfstijl, maar toch maakt dat niet uit...

Ik vind het leuk om te lezen hoe de personages Tiffy en Leon over elkaar denken en soort van kennismaken zonder dat ze elkaar ooit hebben gezien of gesproken."

Marieke:
De opbouw was zo fijn, de afwisseling van het perspectief van Tiffy en Leon. Zo krijg je van beide kanten dezelfde situatie te zien. Wonderlijk gegeven om een huis en een bed te delen, omdat de een toch 's nachts nooit thuis is en de ander nooit overdag. Best briljant. Maar ja, iedereen snapt dat dat een keer fout moet gaan...

Rcisca:
Whahahahaha.
Wat een heerlijk stukje... de ontmoeting.

Thema's en emoties

Marieke:
Het is een echt feelgoodbook, maar er zit veel meer in dan een luchtig verhaaltje. Er is een verhaallijn over de broer van Leon dat best wel heftig is. Maar ook Tiffy heeft het niet makkelijk met haar ex. Het is goed beschreven, ik voel met beide personages erg mee. Knap ook hoe de levens van Tiffy en Leon toch langzaam in elkaar over gaan lopen.

Rcisca:
De emoties in het boek vond ik naar gelang het boek verder ging wel heftiger worden. Het thema rondom Tiffy zelf kwam er eerst niet zo uit, maar verder in het boek gaat ze worstelen. Ik vond dat heel mooi en duidelijk uitgewerkt. Ik vond het erg leuk hoe de 'relatie' tussen Tiffy en Leon door het hele boek heen groeit. Zo'n mooie ontwikkeling.

Een stukje uit de chat

Rcisca
"Ooo hoofdstuk 54... gaat nu opeens wel heel snel Wat is Leon LIEF... En begripvol... En wat een goed verhaal zit erin wat betreft de emotionele mishandeling door Justin. Mooi hoor!"

Marieke:
"Ik vind de zijlijnen ook mooi. Ik ben zeer benieuwd wat Justin nog gaat doen, want die spoort niet echt lekker. Ook ben ik benieuwd naar de uitkomst van het deel over Richie. Het is feelgood, dus het zal waarschijnlijk wel goed gaan, hoop ik."

Rcisca:
"Ooo die Justin is echt tenenkrommend."

Marieke:
"Wat een verschrikkelijke vent hè? Ik heb het boek vandaag uitgelezen. Ik had weinig concentratie, maar dat boek lukte me wel."

Rcisca:
"Ik ben ook een heel eind op weg... Leon is erg verdrietig nu terwijl dat niet nodig is... arme kerel. Heerlijk boek om idd bij te ontspannen. 
Wat een emotionele stukjes zaten er op het einde nog in."

Marieke:
"Leon blijkt echt superromantisch. Heerlijk hoor. En Justin kreeg wat hij verdiende. Ik had alleen nog wel iets meer van hem willen weten, waarom deed hij toch zo? Waar is die andere vriendin gebleven? Gelukkig was Tiffy echt over hem heen, wat een engerd."

Rcisca:
"Ja precies. Wat is de achterliggende gedachte achter zijn gedrag. Nu werd hij weggezet als een idioot. Maar wat zit er nog meer in zijn hoofd?"

Marieke:
"De andere zijlijnen zijn gelukkig wel beter uitgewerkt. De Johnny White’s en het breiboek, leuk en origineel."

da0bb7aab18a2853af210e83f4364e98.jpg

Conclusie

Het was een bijzondere buddyread. Het boek was een succes. De ideale afleiding voor de situatie waarin we terecht waren gekomen. Het was leuk en luchtig in het begin en het bleef leuk maar kreeg meer diepgang gedurende het verhaal. We hebben het beiden met zeer veel plezier gelezen en kunnen het van harte aanbevelen om ook te gaan lezen.

Rcisca bedankt voor de gezellige buddyread chat en wie weet tot een volgende keer!

Ben jij nieuwsgierig geworden door onze buddyread en ga je het boek ook lezen? Of heb je het misschien al gelezen. We zijn benieuwd, laat een reactie achter onder deze blog.

 



Reacties op: Buddy read: Veel liefs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Beth O'Leary

Beth O'Leary

Beth O'Leary (1992) woont en werkt in Londen. Net als Tiffy (de hoofdpersoon in ...