Buddy read: Vrij onder de sluier van Desiree Janssen
Op 7 april bezocht Mandy het boekenevent Get Inspired By Books. Niet alleen waren hier toekomstige schrijvers aanwezig, maar ook schrijvers die al (zelf) een boek hadden uitgegeven waren van de partij. Een van die schrijvers was Desiree Janssen. Tijdens het netwerken raakten Desiree en Mandy aan de praat en niet veel later ging Mandy naar huis met twee exemplaren van Desirees boek: Vrij onder de sluier. Op de vraag wie er een buddy wilde doen met dit boek reageerde Diana enthousiast en deze buddy was geboren.
Korte samenvatting:
Een westerse vrouw in het streng islamitische Saoedi-Arabië. Maria reist naar Saoedi-Arabië om in een ziekenhuis als verpleegkundige te werken. Als vrije westerse vrouw belandt ze daar in hilarische, maar soms ook schokkende situaties. Gaandeweg raakt ze steeds meer verstrikt in de strenge islamitische regels die de vrijheid van vrouwen beperken.
(Fragment) Mijn hoofddoek valt op de grond. 'Wacht Abdullah!' Hij stopt en draait zich om. 'Ik help je wel even.' Juist als Abdullah de hoofddoek wil aangeven, komt een oude man met een lange baard langs. 'Haram! Verboden!' schreeuwt hij.
Nadat Maria verliefd wordt op een Saoedische man ontdekt ze dat de mutawa, de religieuze politie, haar gangen natrekt. Maria realiseert zich dat ze nu voor haar persoonlijke vrijheid moet vechten. Op daten staat de doodstraf. Zet zij haar leven op het spel?
Mandy:
Diana, wat leuk dat je met mij dit boek wilde lezen! Ik raakte geïnspireerd door de schrijfster, maar wat was jouw reden om dit boek met mij te gaan lezen?
Diana:
Hé Mandy, wat leuk! Ik was inderdaad meteen enthousiast. Vanuit mijn opleiding moet ik een aantal betogen schrijven over de Islam in Nederland en dan vooral het beeld dat de media geeft over de moslims. Vanuit dit project bent ik dus erg geïnteresseerd in het beeld dat wij in de Westerse wereld hebben van de Islam en ik vraag me werkelijk af of het beeld dat de media neerzet klopt. Dat is de reden waarom ik verhalen over de Islam erg interessant vind. Ik wil het bijna met eigen ogen zien, voelen en meemaken, maar dat is dus niks voor mij; vergeef me, maar ik geloof vooral in mijzelf en niet in een God. Maar mensen die daar wel in geloven en daar ook voor uit durven komen en hun zienswijzen vind ik enorm interessant. Anyway, toen jij voorstelde dit boek te lezen, raakte ik meteen getriggerd. Ik wilde er dan na ontvangst ook snel in beginnen. Wat is jouw eerste indruk?
Mandy:
Ik vind het een heel boeiend onderwerp en de schrijfstijl is fijn. Je wordt meteen door de schrijfster mee het verhaal in genomen naar een wereld die zo anders is dan hier. Wel vind ik het af en toe nog een beetje van de hak op de tak. Zo is het voor mij soms niet helemaal duidelijk als er een tijdsprong wordt gemaakt. Hoe ervaar jij dit?
Diana:
Ik heb daar geen last van gehad. Ik was geboeid door het onderwerp en ondanks dat het me weinig nieuws vertelde - behalve dan dat ik niet verwacht had dat Westerse vrouwen ook zo streng aangepakt werden in Saoedi-Arabië. Ik vond een aantal dingen wel echt heel opvallend en voor mij als Westerse vrouw moeilijk voor te stellen. De Islam stelt dat de vrouw zich moet bedekken, om al haar schoonheid voor haar man te bewaren. Waarom dan al die winkels vol sieraden en make-up? Of is de Islamtische vrouw onder haar sluier bijna altijd prachtig opgemaakt en voorzien van sieraden? Ik weet het niet, en Desiree maakte dit ook niet echt duidelijk voor me. En zou de mutawa echt bestaan? Ik vind het maar een gruwelijk idee...
Mandy:
Ik heb me nog niet zo verdiepd in de islam als jij dat hebt gedaan en over Saoedi-Arabië weet ik helemaal weinig, dus voor mij is het af en toe wel onbegrijpelijk wat ik allemaal lees. Ik snap niet dat je zo kunt leven, zonder die mensen daar te veroordelen, maar wij zijn dat zo niet gewend. Het moet voor Desiree ook een schok zijn geweest om ineens in zo'n wereld terecht te komen en je maar aan te moeten passen aan gebruiken en regels die zo tegen hoe wij het hier gewend zijn ingaan. Helemaal nadat ze juist haar strenge thuissituatie heeft weten te ontvluchten. Ik kan me heel goed voorstellen dat die mutawa bestaat en ook dat het heel beangstigend is om te weten dat je daar continu door in de gaten wordt gehouden.
Diana:
Wat ik echt nog kwijt wil, is dat ik het einde echt met gemengde gevoelens heb beleefd. Het eind in Saoedi-Arabië kwam ongeloofwaardig op me over. Alsof de schrijfster met spanning wilde eindigen - kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon niet KAN geloven dat zulke dingen op aarde gebeuren. Maar de laatste paar pagina's, toen Maria weer in contact met haar vader kwam en hem leerde te begrijpen, toen werd ik geraakt. Het gebeurde plotseling dat er een traan over mijn wang stroomde bij het einde. Het zorgde ervoor dat ik het boek toch met een feelgood gevoel dicht sloeg. Het was goed. Maria moest deze reis maken. Zonder deze reis had ze haar vader nooit kunnen begrijpen. Deze boodschap vond ik heel mooi. Dat je soms moet afzien om iets belangrijks ervoor terug te krijgen. Ontdekte jij ook een boodschap?
Mandy:
Ik ben het met je eens dat het einde iets meer fictie is dan de rest van het boek. Het staat best wel in contrast en was ineens erg spannend. Ik vond het wel een leuk toegevoegd element, het zorgt ervoor dat je die laatste pagina's nog sneller verslind. Ik heb dit boek vooral ervaren als een zoektocht naar jezelf. En dat we af en toe wel wat gelukkiger mogen zijn met hoe we het hier in de Westerse wereld hebben. Vrijheid is een groot goed en dat mogen we eigenlijk niet vergeten of als te vanzelfsprekend beschouwen.
Conclusie:
We vonden dit een boek met een fijne schrijfstijl en een zeer boeiend onderwerp! Het is maar moeilijk voor te stellen dat het er in zo'n land echt op die manier aan toe gaat, maar dankzij de schrijfster krijgen we een goede kijk op deze andere wereld. Hoewel het einde in contrast staat met de rest van het boek, is het spannend en een goede aanvulling. Voor onze recensies: klik hier voor de recensie van Diana en hier voor die van Mandy.
Nog een interessant weetje: over drie dagen, op 24 juni 2018, mogen vrouwen officieel auto rijden in Saoedi-Arabië. De religieuze politie en de hoge geestelijken zullen dit hoogstwaarschijnlijk niet tolereren. De schrijfster voorspelt dan ook dat er vanaf die datum een hoop onrust zal zijn in Saoedi-Arabië.