Buddyread: De comeback van Tommy Roos
Renate en Amarins mochten beide meedoen met de leesclub van De comeback van Tommy Roos, geschreven door Cecilia Klang. De leesclub werd georganiseerd door Ilona van LS Amsterdam. De chatmomenten liepen via Instagram. Na twee hysterische chatavonden vonden we het leuk om het boek nog in een buddy te bespreken en onze meningen met jullie te delen.
-door Renate en Amarins-
Over De comeback van Tommy Roos
De comeback van Tommy Roos van de Zweedse Cecilia Klang is het eerste deel van een gepland drieluik. Wanneer Tommy Roos op zijn vijftigste verjaardag in zijn halflege huiskamer zit, beseft hij dat hij het dieptepunt heeft bereikt. Waar hij vroeger nog de veelbelovende rockster was, ligt hij nu in scheiding met zijn jeugdliefde Martina, dreigt de fabriek waar hij werkt te verhuizen naar Estland en kijken zijn kinderen niet meer naar hem om. Wie is hij, zonder zijn vrouw, zonder zijn werk?
Met frisse tegenzin gaat Tommy op zoek naar zichzelf, geholpen door zijn beste vriend en een excentrieke voormalige operazangeres.
Een komische roman over vriendschap, liefde, de juiste toonhoogte en wat echt telt in het leven.
Verhaal en schrijfstijl
Renate: Leuk eens een boek te lezen dat zich afspeelt rond een soort van vervallen rockster, die nu in een fabriek werkt en dan ook nog eens net verlaten door zijn vrouw. Ik vind het leuk dat het eens een doodnormale man is als hoofdpersonage, gewoon een man die je buurman zou kunnen zijn. Het was een leuk verhaal waarbij je niet te diep over na hoeft te denken maar wel meeleeft met Tommy en je je stiekem gaat ergeren aan zijn ex-vrouw. De schrijfstijl van Cecilia Klang is heel prettig. Ze gebruikt een hoop drama maar ook humor, dat aardig in evenwicht is. Het laat je ook nadenken dat werkgelegenheid op bepaalde plekken een grote invloed heeft op het dorp of stadje simpelweg omdat daar veel mensen uit de omgeving hun brood verdienen.
Amarins: Als je begint te lezen ben je meteen geboeid en ook geinteresseerd. Tommy is rond dezelfde leeftijd als ikzelf en de man intrigeerde me eigenlijk wel. Een doodgewone man die toch in een depressieve periode terecht komt maar toch ook ondanks alles de drive heeft om uit die sores te komen en het leven weer op te pakken. Al met al een heerlijk verhaal dat je niet helemaal onberoerd laat. De schrijfstijl is erg makkelijk, het leest als een trein en het is genieten!
Personages
Renate: Er zitten behoorlijk wat personages in dit boek, toch vind ik Tommy de leukste: een man van 50 waar alles net even niet loopt zoals hij wil en in het begin zit hij best wel een beetje in de put. Het laat je dan ook stilstaan bij het feit dat het leven niet altijd leuk is en dat het okee is om soms even in de put te zitten. Gelukkig heeft hij zijn vrienden Jorma en Charbel. Vooral Charbel is erg hulpvaardig, hij verzint allerlei dingen voor hem, geeft hem zanglessen cadeau bij Gunnel, de grote operazangeres van vervlogen tijden, zodat hij er gewoon even uit is. Ook heeft Tommy leuke kinderen die hun best doen maar ook vooral gewoon tieners zijn. Zij ex is al vanaf het moment dat ze hem na weet ik veel hoeveel jaar huwelijk dumpt tijdens de eerste relatietherapie ronduit niet leuk. Maar daarna kreeg ik eigenlijk alleen maar meer hekel aan haar. Ik weet ze zeggen: "liefde maakt blind", maar dat klopt in het geval van haar wel. Ze deed dingen echt niet konden. Als je dochter optreedt bij de kerstviering op school moet je daar gewoon bij zijn!
Amarins: Dit boek heeft erg leuke personages en ze zijn goed allemaal goed uitgewerkt. Wat ik hierboven ook al even schreef, Tommy intrigeerde me eigenlijk wel. Een man die het overkomt dat zijn ex wil scheiden, zelf heeft hij niks in gaten. Daarnaast dreigt hij zijn baan kwijt te raken en willen de kinderen ook eerst niks meer met hem te maken hebben. Hij is wat naïef maar heeft ook zeker reden om in de put te zitten. Maar hoe hij toch weer opkrabbelt en voor zichzelf opkomt weet me ook te raken. Daarnaast hebben we Charbel, een goede vriend, hij is erg hulpvaardig en ziet ook dat het niet goed gaat met Tommy. Tommy's ex, Martina spant de kroon in het verhaal. Ze is een vreselijke vrouw waar je je mateloos aan gaat ergeren. Gunnel, de execentrieke operazangeres, was voor mij een personage met plussen en minnen. Waar ik in de eerste helft van het verhaal ontzettend van haar heb genoten heb ik me in de tweede helft eigenlijk wat zitten opwinden over haar. Ze veranderde naar mijn idee in een irritant personage dat absoluut ongeloofwaardig overkwam. Een beetje een misser!
Humor
Renate: Het was best een grappig boek. Ik moest af en toe echt lachen om Tommy. Zelfs in het begin toen hij in de put zat. Soms was het ook gewoon zo ongemakkelijk dat je alleen daar al om moet lachen. Ook maakt humor veel dragelijk, toch. Vond het ook leuk dat muziek een grote rol speelt in dit verhaal. Ik krijg ook het nummer 'Livin on a prayer' van Bon Jovi niet meer uit mijn hoofd.
Amarins: De humor in dit boek is heerlijk. Alledaags, grappig en vooral herkenbaar. De humor maakt denk ik ook dat eigenlijk een best moeilijke tijd voor vooral Tommy voor de lezer toch wat makkelijker en lichter wordt neergezet. Het is een bijzonder mooie toevoeging aan het verhaal!
Conclusie
Renate: Ik heb dit verhaal met veel plezier gelezen, dus kom maar door met het volgende boek rond Tommy, want echte antwoorden hebben we natuurlijk nog niet gehad.
Het is een fijn verhaal dat je ook wel laat nadenken en je toch vooral ook hoop geeft. Van mij krijgt het verhaal 3.5 ster.
Amarins: De comeback van Tommy Roos heb ook ik met veel plezier gelezen. Een boek met een duidelijke boodschap. Helaas vond ik het slot van het verhaal een echte dooddoener. Er is weinig wat wordt afgesloten en waar je antwoorden op krijgt. Uiteindelijk zullen we die misschien in de volgende delen krijgen, maar een boek met zoveel open einden vind ik echt irritant. Ik hoop dat deel 2 en 3 gauw worden geschreven en vertaald zodat we verder kunnen lezen. Ik heb net als Renate het boek beoordeeld met 3,5 ster!
Hadden jullie deze titel al opgemerkt en al op je te lezen lijst gezet? Of hebben wij je overtuigd om het boek te lezen? Laat het ons weten!