Buddyread De verloren ring
De verloren ring van Kirsty Manning stond op het wensenlijstje van zowel Marieke als Amarins. Toen er recensie-exemplaren beschikbaar kwamen was een buddyread gauw gepland. Beiden waren we erg nieuwsgierig naar dit nieuwe boek van deze schrijfster! Wat we van het boek vonden lezen jullie in deze blog.
De verloren ring
De Amerikaanse historica Kate Kirby wordt gevraagd om een artikel te schrijven over de Cheapside-juwelen, een in 1912 in Londen opgegraven verzameling sieraden van onschatbare waarde. Als ze in Londen aankomt om de sieraden in het echt te bekijken, kan ze niet vermoeden dat dat het begin is van een zoektocht naar het verleden van haar eigen familie.
Want in 1912 was haar overgrootmoeder Essie Murphy, een arme arbeidersdochter van Ierse immigranten, erbij toen deze sieraden gevonden werden. Deze vondst zou haar leven en dat van haar latere familie bepalen…
Over Kirsty Manning
Kirsty Manning woont en werkt in Australië. Ze werkte bij een uitgeverij als redacteur en als marketeer voor ze samen met haar man een wijnbar begon.
Het samen lezen
Marieke: "Leuk Amarins, dat we nu eens samen een boek kunnen lezen."
Zo begon het contact tussen Amarins en mij. We zouden per week een aantal pagina's lezen, maar ik ben zo slecht om zo te lezen. Of ik ben te snel, of ik ben te langzaam. We besloten daarop individueel te lezen en daarna wat uit te wisselen. Uiteindelijk liep het nog anders, omdat ik plotseling naar Friesland moest afreizen (niet om Amarins te bezoeken, maar om afscheid te nemen van mijn vader). Het boek heeft wel een bijzondere lading gekregen, want ik las het uit tijdens de wake van zondag op maandag nacht toen ik bij hem heb gezeten.
Amarins: "Erg leuk om samen weer eens een boek te lezen."
Zo begon voor mij de buddyread met Marieke. Toen er de kans was om dit boek samen te lezen waren de plannen tussen Marieke en mij gauw gesmeed. We besloten eerst lekker op eigen tempo te lezen en daarna ervaringen te delen. Ik ging voortvarend van start, Marieke iets minder snel. Toen we uiteindelijk weer samen op hetzelfde punt beland waren kwam er een kink in de kabel. Marieke moest naar Friesland vanwege haar vader en dus zette ik het lezen van het boek even op een zacht pitje. Zodat we later samen het lezen weer konden oppakken. Uiteindelijk las ik het boek na Marieke uit toen ik hoorde dat ze toch had kunnen lezen ondanks de verdrietige omstandigheden.
De cover
Marieke: Wederom een cover die we moeten beoordelen vanaf een plaatje op Hebban, omdat het op de e-reader nu eenmaal niet zo levendig is en altijd zwart/wit. Maar ik vind 'm mooi. De dame op de cover nodigt uit om met haar mee te kijken naar een toekomst. Ze heeft wel een beetje ouderwetse kleding aan, en zal daarom Essie zijn, het meisje dat in 1912 in armoede opgroeit in het arme deel van Londen: Cheapside.
Amarins: Helaas is de cover op de e-reader zwart wit en komt deze dan lang niet zo mooi uit de verf als dat hij is. Toen dit boek aangekondigd werd was mijn aandacht meteen getrokken door de prachtige cover. Op de cover tref je prachtige kleuren aan en een mevrouw gekleed in kleding uit vroegere tijden. De kleding geeft aan dat deze mevrouw waarschijnlijk Essie zal zijn die we leren kennen in de verhaallijn in 1912.De cover maakt nieuwsgierig en na het lezen van de tekstflap wil je meteen gaan lezen.
Het verhaal
Marieke: Vanaf het begin is het verrassend, want denkende dat het boek speelt in het heden en in 1912, start het boek in 1666. Dat zag ik niet aankomen. De grote brand van Londen zet een goede proloog neer met een groot mysterie. Daarna wisselt het verhaal tussen Kate Kirby in het heden die op zoek gaat naar het verleden van haar oma. En dan weer Essie, waarvan we het verhaal volgen van haar en haar broertjes en zusjes en de problemen die ze hadden omdat ze zo arm waren.
Maar het houdt daar niet mee op, want er zijn nog meer uitstapjes naar eerder periodes en verschillende locaties, die allen iets met juwelen te maken hebben. Juwelen die als rode draad door het boek lopen. Ik vond die een mooie toevoeging, maar het werd er wel een beetje rommelig van.
Amarins: Het boek begint met een proloog waarmee meteen je aandacht en nieuwsgierigheid is getrokken. In deze spannende proloog start het verhaal in 1666. Vervolgens maken we een reis naar verschillende plaatsen en verschillende tijden. We lezen over de tijd van Essie in 1912 en over Kate in het heden. Maar ook worden uitstapjes gemaakt naar Boston in het heden en India in 1630. Hoewel je weet in welke tijd het verhaal speelt door de verschillende verhaallijnen vond ik het ook soms moeilijk om daardoor in het verhaal te komen. Het waren er iets te veel naar mijn idee. Het stukje geschiedenis wat het boek bevat is een mooie toevoeging. Uiteindelijk komen de verschillende verhaallijnen op een bijzonder mooie manier weer bij elkaar.
Personages
Marieke: Kate Kirby is een leuke vrouw en het is prettig om met haar mee te kijken hoe zij haar leven invult. Het was ook wel prettig dat het een personage is die niet zo piepjong is. Ze is lang getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Dat haar huwelijk op barsten staat opent mogelijkheden voor een nieuwe relatie. Zo wordt er een stukje feelgood in het verhaal gevlochten.
Essie vond ik het meest aansprekende personages. Ze is slim, moedig en doet er alles aan om goed te zorgen voor haar zusjes. Het blijft lang een mysterie waarom ze Londen heeft verlaten en nooit meer is teruggekeerd. Dat wordt pas aan het einde duidelijk. Verder zijn er veel bijpersonages die vooral een ondersteunende rol spelen. Het is een mooie balans.
Amarins: Hoofdpersoon Kate is een leuke enthousiaste vrouw. Erg leuk om te lezen over haar werkzaamheden en haar zoektocht naar de waarheid rond de juwelen. Ze is een zeer gepassioneerde vrouw in haar werk. Een vrouw met twee volwassen kinderen waarvan het huwelijk op z'n einde lijkt te lopen. Essie is een zeer moedige vrouw. Doordat haar moeder altijd dronken is neemt ze de zorg voor haar zusjes op zich. Essie vertrekt uiteindelijk naar Londen. Lang blijf je als lezer met de vraag zitten waarom ze is vertrokken, later wordt alles duidelijk.
Opvallende elementen
Marieke: Het feit dat het draait om juwelen en met name een speciale steen, vond ik erg leuk gevonden en was origineel als rode lijn in het verhaal. En het is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Ik wist niet dat er juwelen waren gevonden in de grond van een achterbuurt. De verklaring die ervoor wordt gevonden vond ik mooi en zeer aannemelijk.
Amarins: Nooit eerder las ik een boek waarin juwelen zo'n prominente rol speelden. De schrijfster heeft dit op een hele mooie manier toegevoegd. Hiermee is het boek gebaseerd op waargebeurd stukje geschiedenis, de geschiedenis van de Cheapside-juwelen.
Conclusie
Marieke: Ik heb het boek met veel plezier en interesse gelezen en dat is best bijzonder gezien de tijd en plaats waar ik het uitlas, naast het bed van mijn vader. Dit boek zal dan ook altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben, omdat het onlosmakelijk is verbonden aan die gebeurtenis. Het lezen ging niet altijd even vlot, maar dat lag aan mij. Met regelmaat moest ik een stuk opnieuw lezen omdat mijn gedachten afdreven. Maar het was een mooie roman, met een origineel verhaal in verschillende tijdzones. Goed uitgewerkte hoofdpersonages en op een fijne manier geschreven. Ik ben positief en heb het boek 4**** gegeven.
Amarins: Het boek heb ik met plezier gelezen. Personages zijn mooi uitgewerkt en de omgeving wordt zo beschreven dat je je aanwezig voelt in het verhaal. Toch vond ik het soms ook moeilijk om alle verhaallijnen te volgen en de vele gegevens die genoemd worden te onthouden. Voor mijn gevoel was het hier en daar net iets te veel en daardoor greep het boek mij niet echt aan. De schrijfstijl moest ik aan wennen en het lezen ging, waar het vlot begon, uiteindelijk niet heel snel. Toch is het boek zeker een aanrader voor lezers die van historie houden, die graag reizen door vroegere tijden en houden van een vleugje feelgood. Ik heb het boek beoordeeld met 3***.
We zijn het dus niet helemaal met elkaar eens wat de waardering betreft. Hebben jullie De verloren ring al gelezen of willen jullie het boek door onze buddy een kans geven? We zijn benieuwd naar jullie reactie.