Buddy & WINACTIE: Het huis op de klif van Felicity Hayes-McCoy
Vandaag een bijzondere buddyread. Nathalie en Janneke mochten samen Het huis op de klif van Felicity Hayes-McCoy lezen en jij kunt ook kans maken op een exemplaar! Maar eerst de buddyread, wat vonden wij ervan?
Door Janneke en Nathalie
Over Felicity Hayes-McCoy
Felicity Hayes-McCoy woont in Dublin (Ierland) en heeft Engelse en Ierse taal en literatuur gestudeerd. Ze schrijft al haar hele leven, van scenario’s voor radio en tv tot non-fictie en romantische verhalen. Hayes-McCoy schrijft boeken in de traditie van Maeve Binchy en Erica James. Het huis op de klif is haar eerste boek dat in het Nederlands is vertaald en hopelijk kunnen we van nog veel meer verhalen van haar gaan genieten!
Het huis op de klif
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.
Mini-leesclub
Voor dit artikel besloten we een soort mini-leesclub te houden. We stelden vragen op en ging op deze manier met elkaar in discussie over het boek.
Wat waren je verwachtingen voor het lezen?
Janneke: Toen ik hoorde dat we dit boek mochten lezen, was ik meteen enthousiast. Na het lezen van Café Zon en Zee van Jenny Colgan heb ik een beetje een zwak gekregen voor boeken die zich op een eiland afspelen. De bijzondere mensen, hechte gemeenschap en de harde realiteit dat het moeilijk is voor de mensen om de kost te blijven verdienen op een eiland, heeft me enorm aangesproken. Daarnaast is de hoofdpersoon Hanna, net als ik, bibliothecaris en wanneer de bibliotheek een rol heeft in een boek, word ik meteen helemaal blij! Ik hoopte dus op een soortgelijk verhaal als Café Zon en Zee. Een mooi verhaal vol mooie beschrijvingen van de omgeving, leuke personages en natuurlijk liefde!
Nathalie: In mijn lijst van favoriete auteurs staan een paar Ierse auteurs bovenaan; onder andere Marian Keyes, Cathy Kelly en Maeve Binchy. Toen ik las dat Felicity Hayes-McCoy ook Iers is en dit boek zich in Ierland afspeelt moest ik dit boek lezen. De flaptekst sprak mij ook erg aan. Mijn verwachtingen waren een mooi beeldend verhaal in een mooi landschap, leuke personages en een vlotte schrijfstijl.
Wat vind je van de titel en de cover?
Janneke: Het omslag vind ik echt prachtig. Een huisje met uitzicht over de zee lijkt me zo fijn! De letters van de titel vallen ook meteen op. Het is zeker een boek dat ik in de boekhandel op zou pakken. Achteraf gezien vind ik wel de keuze voor de afbeelding van de vrouw niet goed gemaakt. Ze lijkt een stuk jonger dan Hanna en de houding past ook niet echt bij haar persoonlijkheid. Maar over het algemeen erg mooi!
Nathalie: De cover geeft in de foto het Ierse landschap weer en schept meteen een beeld. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen, want het verhaal gaat ook echt over een huisje op de kliffen. En daarom vind ik de titel ook goed passen bij het verhaal.
Wat vind je van de schrijfstijl en opbouw van het verhaal?
Janneke: Omdat dit het eerste in het Nederlands vertaalde boek van Hayes-McCoy is, was dit voor mij een kennismaking met de auteur. Ik kende haar schrijfstijl niet, maar het is mij erg goed bevallen. Ze hanteert een beschrijvende stijl waarbij je veel leert kennen van de omgeving, de personages en wat er in het hoofd van Hanna omgaat. Hierdoor kun je goed met haar meeleven. De opbouw van het verhaal is ietwat traag en de afronding dan weer razendsnel, maar dat heeft voor mij niet afgedaan aan het leesplezier.
Nathalie: Felicity Hayes-McCoy schrijft in lange beeldende zinnen, die af en toe net iets te lang zijn. Er staan veel omschrijvingen (sfeer, natuur maar ook dingen uitgelegd) in. Het verhaal loopt hierdoor erg traag en in het begin stoorde me dit een beetje, maar op den duur kon ik aan deze schrijfstijl wennen en zelfs waarderen omdat het ook echt een mooi beeld in mijn hoofd schetste. En deze stijl past ook wel goed bij het verhaal. Eigenlijk gaat dit boek niet alleen maar over personages, maar over een eiland en de toekomst hiervan.
Wat vind je van de personages?
Janneke: Hanna is de hoofdpersoon en tijdens het lezen kon ik goed met haar meeleven. Wat ze heeft meegemaakt met haar ex-man en waardoor ze weer is teruggekeerd naar Ierland en de moeizame relatie met haar moeder. Maar ik vond haar door het boek heen ook soms echt een stereotype strenge chagrijnige bibliothecaris. Zo hoop ik toch nooit te worden haha! Maar het is mooi te zien hoe ze zich ontwikkelt en haar plekje in de gemeenschap weet te vinden. Naast Hanna komt bijna elke andere bewoner uit het dorpje ter sprake, soms was het moeilijk om te volgen wie wie was, maar door de beschrijvingen weet je de belangrijkste personages wel te onthouden. De vele personages zorgden er ook voor dat de wat trage opbouw niet saai werd.
Nathalie: Ik vond Hanna een groot gedeelte van het verhaal helemaal geen prettig persoon. Ze is veel te streng en staat niet open voor meningen van anderen. Ze is ook heel lomp naar andere mensen toe. En heel erg naïef en veel te goedgelovig. Ze maakt een groot gedeelte van het verhaal geen groei mee. Dat vond ik erg jammer. Pas aan het einde zie je een groei en verandering bij haar, en toen pas kon ik met haar meeleven. De bijpersonages zijn neergezet als stugge eilandbewoners en hierdoor wordt het eilandgevoel dat je tijdens het lezen ervaart sterker neergezet.
Het huis op de klif is het eerste boek van Felicity Hayes-McCoy dat is vertaald. Zou je nog meer van haar willen lezen?
Janneke: Zeker! Ik heb enorm genoten van dit verhaal. Het doet me ook een beetje denken aan de boeken van Jill Mansell en die lees ik ook graag. Het voelt echt alsof je in het dorpje van het verhaal bent en Hanna en de andere eilandbewoners nemen je echt mee het verhaal in. Ik heb ervan genoten en hoop dat er snel nog een boek van haar wordt vertaald!
Nathalie: Ja. Ik vond het een leuk boek en ondanks dat ik moest wennen en mijn verwachtingen moest bijstellen, vind ik dat Felicity Hayes-McCoy een mooi beeld heeft geschetst van het eiland dat ze bedacht heeft.
Conclusie
Janneke: Ik vond het heerlijk om dit verhaal in de zomer te lezen. Het ritme van het verhaal paste goed bij de hete, lome zomerdagen die we hebben gehad! Ik heb het al vaker gezegd, maar de personages in Het huis op de klif hebben echt mijn hart gestolen. Het was zo mooi om te lezen hoe alle lijntjes samenkwamen en ze gingen vechten voor een gezamenlijk belang. Echt een spannend liefdesverhaal is het niet, maar wel veel liefde voor het eiland, de mensen en voor persoonlijke groei. Dus stop dit boek zeker in je koffer als je nog op vakantie gaat of geniet ervan op welk ander moment dan ook!
Nathalie: Ik vond het een leuk verhaal om te lezen, maar moest wel heel erg wennen aan haar langzame schrijfstijl met net iets te veel omschrijvingen. Toch ben ik blij dat ik dit boek heb mogen lezen en ben blijven doorlezen, want naar het einde toe kon ik dit boek niet meer wegleggen. Het eilandgevoel wordt heel mooi neergezet en het boek is voor mij zeker een vier sterren beoordeling waard.
WIN WIN WIN
Wil jij kans maken op een exemplaar van Het huis op de klif? Van Uitgeverij De Fontein mogen wij maar liefst drie exemplaren weggeven! Volg onze spot en laat ons in een reactie weten waarom je dit boek graag zou willen winnen. Like ons bericht op Facebook en Instagram om extra kans te maken!
Je kan meedoen tm 6 september, daarna maken wij de winnaars bekend!