Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Het verborgen ei

op 05 december 2022 door

Toen Renate Het verborgen ei van Kelli Stuart spotte als nieuw boek was ze meteen enthousiast. Ze houdt van verhalen met meerdere tijdlijnen en als daar een geheim bijkomt is dat helemaal een pré. Toen Helma vertelde dat ze het boek voor haar werk bij Thinium had nageluisterd en ze erg van genoten had, was Renate helemaal om en al snel werd besloten er een buddyread van te maken. Zo gezegd, zo gedaan!

- door Renate en Helma -

Over Het verborgen ei

Sint-Petersburg, 1917. In Het verborgen ei beschermt Alma Pihl een voorwerp dat nooit in handen van de tsaar mag vallen: een prachtig ei, gemaakt door Fabergé, met binnenin een revolutionaire verrassing.

Alma verbergt het ei zo goed, dat het honderd jaar later nog steeds onvindbaar is wanneer de dochter van een beroemde schatzoeker naar het ei op zoek gaat om de laatste wens van haar terminaal zieke vader in te willigen. Het is het begin van een zoektocht die haar eigen leven in gevaar zal brengen…

Verhaal en schrijfstijl

Renate: Het verhaal speelt zich af rond 1917 en 100 jaar later en heeft dus twee verschillende tijdlijnen. De lijn in 1917 speelt zich af rond het atelier van Peter Carl Fabergé. Daar leer je de jonge ontwerpster Alma Pihl kennen, die later wordt gevraagd om een ei te verbergen dat in de tijd van de revolutie niet in handen van de revolutionairen en zeker niet in de handen van de tsaristen mag vallen. Eigenlijk mag het ei door helemaal niemand gezien worden.
De tweede lijn gaat over Ava die eindelijk haar, inmiddels terminaal zieke, vader leert kennen. Hij was altijd weg om schatten te zoeken en liet daarbij zijn vrouw en dochter zitten. Hij heeft nog een grote wens: het verborgen ei van Fabergé vinden. Dus vraagt hij of Ava zijn Padawan (de jonge Jedi leerling uit Star Wars) wil zijn. Dat gaat ze doen want er borrelt van alles bij Ava. Ze is toe aan spanning en iets nieuws. Samen met haar moeder en nerdy buurman vertrekt ze naar Rusland en gaat ze op zoek naar het verborgen Fabergé-ei.
Het leest fijn en Stuart blijft je boeien, maar het was wel een ander verhaal dan ik had verwacht. Het was spannender dan ik had verwacht: een soort mix van historische roman met een vleugje thriller.
De schrijfstijl van Kelli Stuart is prettig en je merkt dat ze ook veel weet over de tijd waar het zich in afspeelt. Ze heeft gedegen onderzoek gedaan.

Helma: Ik vond de schrijfstijl van Stuart ook erg prettig lezen. De tijdlijn uit 1917 was vooral interessant door het historische aspect waarbij ze feiten met fictie combineerde. Ze vertelt onder andere hoe de eieren ontworpen en gemaakt werden en ik heb denk ik al die eieren even gegoogeld om het eindresultaat te zien. Ik snap nu wel waarom deze eieren kapitalen waard zijn. Wat een meesterschap! Ook de tijd waarin het verhaal zich afspeelt vond ik interessant. De opkomst van de revolutie, die het einde van de tsarenfamilie inluidde.
Het hedendaagse deel was vooral avontuurlijk en ik kreeg er een soort Indiana Jones gevoel van. In dit deel bouwt Stuart de spanning gestaag op en krijgt het verhaal een spannende twist die ik niet helemaal zag aankomen.

Personages

Renate: Je krijgt op deze manier een beetje mee hoe het er vroeger aan toe ging, maar ook wat voor iemand Peter Carl Fabergé geweest zou zijn. Je krijgt een beeld over hoe de onderlinge relaties waren in het atelier en we leren Alma kennen.
Ook kun je bij de personages merken dat er behoorlijk veel druk op hen ligt door de komst van de revolutie en daardoor de veranderende tijden.
De personages uit de hedendaagse tijdlijn zijn beter bij gebleven omdat daar meer de nadruk op lag.
Ava vond ik erg leuk, haar moeder was ook leuk, die deed echt alles voor haar dochter, de buurman was echt in het begin heel irritant en deed alles voor Ava omdat hij hopeloos verliefd op Ava was.

Helma: Het verhaal is vanuit verschillende perspectieven geschreven in de derde persoon. In de historische tijdlijn is de rol van Alma niet zo heel groot, maar wel belangrijk. Desondanks leer je haar wel goed kennen, omdat het verhaal door de jaren heen telkens even vanuit haar perspectief wordt verteld. De meeste aandacht gaat uit naar Carl Fabergé en het door hem ontworpen en gemaakte geheime ei waar niemand in zijn atelier van op de hoogte was. Je leert hem zowel zakelijk als persoonlijk goed kennen. Hij was getrouwd, maar had tegelijkertijd een liefdesrelatie met de Oostenrijkse actrice Amalia Kribel, die hem gezelschap hield tijdens zijn zakenreizen. Zijn echtgenote Augusta blijft hem desondanks door dik en dun steunen.

In de hedendaagse tijdlijn wordt voornamelijk Ava gevolgd in haar zoektocht, waardoor je haar goed leert kennen en haar beweegredenen om gehoor te geven aan haar vaders verzoek begrijpt. De andere personages zijn voornamelijk bijfiguren, maar wel essentieel. Ava's moeder, de jaloerse nerdy buurman, de aantrekkelijke Russische medeschatzoeker die Ava assisteert en haar hoofd op hol brengt en de wat schimmige Russische chauffeur. Ze vervullen allemaal hun rol in het verhaal, net als de zieke vader en zijn bemoeizuchtige en overbeschermende zus.

Geschiedenis

Renate: Het is echt een grote geschiedenisles zo steeds door het verhaal heen. Je leert echt veel over deze periode rond de Russische revolutie, waar het Communisme opkwam en de macht van de Tsaar afnam. Zo kom je te weten dat dit geen fijne periode in de Russische geschiedenis was. Ook krijg je mee hoe dit voor de gewone burgers was, maar ook hoe het was voor de burgers die zich in adellijke kringen begaven zoals Fabergé. Maar ook dat Fabergé elk jaar een ei maakte voor de Tsaar die hij aan de Tsarina gaf tijdens Pasen. Dit waren echt kunstwerkjes want je wordt tijdens het lezen erg nieuwsgierig naar deze eieren en ik heb ze dan ook allemaal opgezocht. Wat een werk moet daar in hebben gezeten. Ook zijn ze elk jaar weer helemaal anders wat het niet makkelijk maakt lijkt mij, maar wat een details zitten erin. Zelfs als je niet van plan ben dit boek te lezen is het de moeite waar om te googelen naar de Fabergé-eieren. Echt prachtig. Ik moet wel zeggen dat mijn nieuwsgierigheid naar de Fabergé-eieren mij af en toe uit het verhaal haalden, maar dat lag niet aan het verhaal.

Helma: De geschiedenis speelt ook in het hedendaagse deel een grote rol, als ze gedurende hun zoektocht in de geschiedenis duiken. Maar het historische deel waarin de weg naar de revolutie en de val van de tsaar een rol spelen is vooral interessant vanuit het menselijk, maar ook zakelijk oogpunt. Bedrijven die aan de adel leverden zagen hun klandizie verdwijnen en gingen failliet. Dat gold ook voor Fabergé, die naar Zwitserland was gevlucht en daar bijna berooid stierf. 

Conclusie

Renate: 4 sterren van mij, eigenlijk 4,5. Ik vond het echt een heel fijn verhaal. Het was mooi, interessant, leerzaam en spannend, een ideale mix van liefde, spanning en geschiedenis.
Ook bleef het een verassend verhaal waardoor er steeds iets anders was. Ik heb het daarom ook met heel veel plezier gelezen.

Helma: Ik genoot van de schrijfstijl en het verhaal. Ik ben het helemaal met Renate eens: een mooie mix van geschiedenis, spanning, romantiek. Van mij krijgt het boek ook 4 sterren.

Hebben jullie Het verborgen ei al gelezen en zijn jullie het met onze mening eens? 



Reacties op: Buddyread: Het verborgen ei

Meer informatie

Gerelateerd

Over