Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread Naar het eiland

op 29 juni 2024 door

Amarins en Renate mochten beiden Naar het eiland van Foske de Kruijf vooruit lezen. Een mooi moment om een buddyread af te spreken en samen af te reizen naar een romantisch en gezellig eiland!

- door Renate en Amarins -

Over Naar het eiland

Elke ochtend kijkt Kat verlangend uit het raam van de trein naar buiten, naar het enige stukje bos dat ze die dag te zien zal krijgen. Haar hart is gebroken na een stukgelopen relatie en ze is zichzelf volkomen kwijtgeraakt. Haar leven in de stad benauwt haar. Na een onverwachte ontmoeting besluit Kat haar leven om te gooien. Ze neemt ontslag, zegt de huur op en vertrekt naar een eiland honderden kilometers verderop. Zonder plan, zonder nieuwe baan, ze kent er alleen jeugdvriendin Suzette, die daar met haar gezin woont. Eén ding weet ze zeker, voorlopig geen man. Eerst op eigen benen staan. Houdt dit voornemen stand wanneer ze kunstenaar Silas leert kennen?

Over Foske de Kruijf

Ze is schrijver en redacteur en werkte eerder als psycholoog. Ze schrijft graag over wat mensen beweegt. Haar vrije tijd vult ze met lezen, door de natuur dwalen en reizen, de Wadden en Scandinavië zijn favoriet.

Onze mening

Wat vond je van de setting, heeft het eiland je hart gestolen?

Renate: Leuk! Eerst was ik heel benieuwd of ik het eiland niet zat zou worden, maar het had wat dorpsachtig en dat vond ik wel herkenbaar. Leuke mensen op het eiland. Je ziet het juttershuisje ook zo voor je. Een klein huisje aan het meer, dat wil je natuurlijk gewoon, op de muggen na dan.

Amarins: Dat dit verhaal speelt op het eiland maakt het super leuk. Je voelt de pitoreske gezelligheid en de mensen zijn er alleen maar gezellig en kijken naar elkaar om. Dit maakt dat het feelgood gehalte van dit verhaal hoog is en het genieten is.

Wat vond je van het verhaal?

Renate: Ik vond het een leuk verhaal, met veel liefde. Een mooi liefdesverhaal waar ook een hoop kracht in zit en een beetje zoeken naar jezelf. Dat het op een klein eiland speelt is leuk bedacht. Er zaten wel meer sexy scènes in dan ik had verwacht, maar ze passen wel prima in het verhaal. Je voelt de aantrekkingskracht van Silas en Kat dan ook van de bladzijdes spatten.

Amarins: Het was een bijzonder fijn en hartverwarmende roman. Van de eerste tot de laatste bladzijde was het genieten. Je voelt de sfeer van het eiland en je krijgt binding met de mensen. Het is een verhaal met de nodige romantiek en sexy scenes, maar die waren helemaal passend. Het kent een duidelijke boodschap en dat maakt dat het een mooie diepgang heeft. De leuke details over de omgeving maken het verhaal helemaal af.

Schrijfstijl

Renate: De Kruijf heeft een fijne schrijfstijl, ze zet de personages leuk en herkenbaar mee. Je leeft echt mee met Silas en je hoopt dat hij de liefde krijgt die hij verdient. Ze gebruikt een hoop humor en doordat het taalgebruik ook prettig is en de hoofdstukken niet lang, zorgt ze ervoor dat ze je snel in haar verhaal trekt.

Amarins: De schrijfstijl is echt heel fijn. Makkelijk taalgebruik, korte zinnen en hoofdstukken maken dat je letterlijk door het verhaal heen vliegt. Het leest lekker vlot en voordat je het weet is het uit. vooral de humor die de auteur heeft toegevoegd zorgt ervoor dat je steeds met een gevoel van warmte en een grijns op je gezicht aan het lezen bent.

Personages

Renate: Leuke personages die goed zijn uitgewerkt, al ging ik mij wel ergeren aan Kat. Ze bleef erg hangen in een verbroken relatie met een man die haar dus gewoon echt niet waard was. Haar vriendin en man vond ik erg leuk, wat een mooi stel was dat. En Silas was erg leuk, iemand die echt vol voor haar ging en een behulpzame vriend was en hielp bij Kjell waar het nodig was. Al die personages samen maken het verhaal tot een leuk geheel.

Amarins: Ik voelde met alle personages een verbinding. Ze zijn allemaal mooi uitgewerkt. Vooral hoofdpersonages Kat en Silas zijn goed neeergezet en groeien naarmate het verhaal vordert. Kat is een vrouw waarbij je wel een lange adem moet hebben. Ze blijft in een aantal situaties erg stug doen, maar ik begreep haar keuzes wel helemaal. Van haar heb ik genoten. Ook van Silas ben ik gaan houden. Wat een lieverd. Een man met veel geduld en een man die die weet wat hij wil. Van de vriendin van Kat en haar man Kjell, net als hun kinderen, heb ik ook erg van genoten. Alle personages samen maken dat het boek echt vreselijk leuk is!

Waren er ook dingen die je minder tof vond aan het boek?

Renate: ik vond dat Kat teveel bleef hangen in het verleden en daar ging ik mij aan storen. Ik wilde haar echt een schop onder haar kont geven. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar dat was eigenlijk het enige. Het is verder gewoon een hele fijne feelgood.

Amarins: Ik heb echt volop genoten van dit verhaal en eigenlijk is er niks wat me niet kon bekoren. Misschien is er één ding te noemen. Dat is de voorspelbaarheid. Deze is erg hoog, maar ik heb me daar zeker niet aan geërgerd. De voorspelbaarheid hoort soms een beetje bij dit genre en maakt dat het heerlijk genieten is van een echte feelgood.

Conclusie

Renate: Naar het eiland is een fijne feelgood die zorgt voor een paar uur leesplezier. Een fijne schrijfstijl, idyllisch eiland en leuke personages. Wat wil je nog meer!

Amarins: Ik heb ontzettend genoten van dit eilandverhaal. Ik vond het veel te gauw uit en had nog veel meer willen lezen over al deze hartverwarmende en interessante mensen. Het verhaal is beeldend, je voelt je  al lezend helemaal op het eiland. Naar het eiland kent een mooie boodschap en de nodige diepgang en daarom absoluut de moeite waard. Een dikke aanrader!

Conclusie

We zijn het helemaal met elkaar eens. We hebben allebei volop genoten van deze rasechte feelgood en duimen dat er nog veel meer van dit soort moois uitkomt van de hand van Foske de Kruijf. We waardeerden het boek allebei met 4****.

Hou jij ook zo van het lezen over van die heerlijke pitoreske eilanddorpjes en eilandbewonders?



Reacties op: Buddyread Naar het eiland

Meer informatie

Gerelateerd

Over