Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Van hoofdletter tot punt van Rianne Werring

op 30 december 2018 door

Vandaag geen normale buddyread. Voor vandaag lazen Sanne en Nathalie non-fictie. Zij mochten Van hoofdletter tot punt van Rianne Werring buddylezen. Dit boek is een bullet journal voor schrijvers. Benieuwd naar wat wij ervan vonden? Misschien een mooi steuntje in de rug voor iedereen met schrijfambities. 

Schrijfplannen

Nathalie: Leuk dat we dit schrijfboek samen mogen lezen Sanne. Wat zijn jouw schrijfplannen? Ik vind romantische fictie schrijven zo leuk, maar ik loop momenteel tegen het probleem aan dat ik te weinig tijd heb en me laat afleiden door steeds andere dingen te doen. Toen ik dit boek online tegenkwam was mijn interesse al snel gewekt. Rond de decemberfeestdagen heb ik vakantie en ik hoop met deze Bujo voor schrijvers een plan van aanpak te kunnen maken om na de feestdagen in 2019 een goede herstart met schrijven te kunnen maken, en mijn schrijversdiscipline hierna er voor 2019 ook in te blijven houden.

Sanne: Als klein meisje schreef ik al verhalen en teksten voor mijn eigen radiocommercials. Eigenlijk had ik graag journalistiek willen studeren, maar het werd communicatie, waarbij schrijven mij nog steeds erg aansprak. Tegenwoordig wakkert het vlammetje om een verhaal te schrijven wel weer eens aan, maar ik vind het op dit moment vooral erg fijn om blogs en artikelen te schrijven. Alhoewel... de laatste dagen begint er een plannetje te ontstaan voor een non-fictie. Misschien moet ik daar werk van maken met behulp van dit boek! Ik hoop dat deze bullet journal vooral structuur biedt om met meer regelmaat te schrijven. Of dat nou om blogs gaat of mijn non-fictie plannetje. En misschien zorgt het ervoor dat mijn schrijvershart weer harder gaat kloppen en durf ik het aan om mij eens aan een echt verhaal te wagen. 

Opdrachten

Nathalie: Er staan opdrachten in, maar voor ik begon met lezen van dit boek heb ik besloten om eerst het boek helemaal uit te lezen en later dan nog een keer, om hopelijk samen met het boek uit mijn writersblock te komen.
Ik ben al een tijdje bezig als hobbyschrijver en er staan veel dingen in die ik eigenlijk al weet, maar wel goed om daar weer op gewezen te worden. En er staan goede opdrachten in die ik zeker ga doen om te weten of ik nog verbeteringen kan toevoegen aan mijn eigen manuscript.

Sanne: Die aanpak van jou Nathalie heb ik ook gehanteerd. Eerst alles doornemen en daarna nog eens teruglezen en oefeningen doen. Hoewel het boek uitermate geschikt is om in te schrijven en de oefeningen in uit te werken, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om in het boek te schrijven. Ik heb daarom een apart schrift erbij gepakt.
Wat aan de cover niet valt af te lezen dat het een boek voor schrijvers van fictie is. Schrijvers die werken aan een verhaal met plot en personages. Mijn hoop op meer structuur om vaker te bloggen of een begin te kunnen maken met mijn non-fictie, was snel vervlogen. Toch vond ik het erg leerzaam om over de technische kant van het schrijven van een verhaal te lezen. Met korte hoofdstukken, duidelijk taalgebruik en concrete voorbeelden gaf het inzicht in de verschillende onderdelen van een verhaal. Van plot, tot personages en uitgeven. Voor mij als recensent was dit best interessant om (weer) eens te lezen.

Post-its

Nathalie: Ik zat dit boek al snel met een post-it blokje naast me te lezen en plakte er flink op los bij bepaalde opdrachten. Die wil ik gaan uitvoeren. Ik heb al veel zin om straks in de vakantie mijn schrijfwerk erbij te pakken en deze opdrachten uit te gaan voeren.

Sanne: voor mij geen post-its, maar van die gekleurde plakkertjes. Ik steek ze overal tussen, ze zwerven dan ook door mijn hele huis. Ook in dit boek is het weer een feest aan plakkertjes geworden. Ik plak ze voornamelijk bij inspirerende passages. Van die stukjes die je later nog eens kunt herlezen en dan weer een ‘aha’ momentje aan kunt beleven.

Bujo

Nathalie: Het laatste gedeelte is om je eigen bullet journal bij te gaan houden. Ik ben de laatste tijd al een beetje aan het bullet journallen geslagen, maar ben hier nog zoekende in. Ik had stiekem gehoopt om uit dit boek ook echt concrete tips te krijgen voor bullet journallen voor mijn schrijven, en om schrijversdiscipline weer terug te vinden. En dat is er niet. Dit is een boek voor hoe je je verhaal voorbereid en dan aan de slag gaat. Daarna moet je het zelf doen. Alleen weet ik nu inmiddels uit eigen ervaring, dat gewoon gaan schrijven, en blijven schrijven, … dat is soms moeilijker dan het lijkt. 

Sanne: ik had eigenlijk niet verwacht dat het mij wat zou leren over bullet journals en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Daar zijn genoeg andere goede boeken over te vinden. Maar ik snap wel wat je bedoelt Nathalie. De vormgeving in het boek geeft het idee van een bullet journal, maar het gaat in dit boek niet om vooruit plannen, lijstjes maken en afwerken of creatief bezig zijn.
Zelf verwachtte ik een mooi opschrijfboekje voor mijn hersenspinsels met betrekking tot mijn schrijfwerk en dat het me zou aansporen om vaker te gaan schrijven. Het boek is zeker een fijn instrument om je aan het schrijven te helpen. Het had wellicht kleiner van formaat mogen zijn, zodat het makkelijker in mijn handtas zou passen, maar een ander zou dan weer zeggen dat het ten koste was gegaan van de ruimte om dingen op te schrijven. De opdrachten sporen ook goed aan om na te denken wat je wil met je verhaal. Wat dat betreft is dit boek meer dan een bullet journal of dagboek.

De website www.vanhoofdlettertotpunt.nl

De website is helaas nog niet online, dus de sheets die hierop zullen verschijnen hebben wij nog niet kunnen gebruiken. Binnenkort zal de webstie online komen. Wij wachten het ongeduldig af.

En toen gingen we aan de slag

Nathalie: Ik heb me als eerste geconcentreerd op het beter leren kennen van mijn personages met behulp van bepaalde opdrachten. Het zijn leuke opdrachten en de personages komen al snel voor mij tot leven, ze worden steeds beter. Ik vond het ook leuke opdrachten om te doen en ik merk dat ik op deze manier ook langzaam over mijn writersblock heen kom. Een van mijn voornemens voor 2019 is om regelmatiger te gaan schrijven en voorlopig ben ik wel zoet met de vele schrijfopdrachten uit dit boek.

Sanne: Uiteindelijk ben ik niet echt met de oefeningen aan de slag gegaan. Voor mijn gevoel miste ik hiervoor een te concreet idee voor een verhaal om er nu mee aan de slag te kunnen. Maar als je ook maar een beetje een idee hebt voor fictie, dan zal dit boek je zeker op weg helpen. Ik vond het nu vooral boeiend om te lezen over het maken van profielen van personages of hen zelfs persoonlijkheidstesten te laten invullen. Mocht ik ooit nog eens een écht verhaal willen schrijven, dan ga ik zeker Van hoofdletter tot punt er bij pakken.

Conclusie

Nathalie: Dit is een leuk doeboek voor fictieschrijvers. Voor beginnende schrijvers zou ik dit boek zeker aanraden, want er staan goede tips in die je zullen helpen bij het voorbereiden en beginnen met het schrijven van jouw boek. Als je al iets langer bezig bent met schrijven zitten er leuke opdrachten tussen die je voor je eigen manuscript kan toepassen om je schrijfstijl te verbeteren. Mijn volledige recensie lees je hier.

Sanne: Als je op het punt staat jouw hersenspinsels voor een roman te concretiseren door ze op papier te gaan zetten dan is dit boek een erg fijne handleiding om te gebruiken. Het geeft wat theoretische achtergronden, maar is niet saai of langdradig. Rianne Werring gebruikt duidelijke taal en voegt zinvolle voorbeelden aan de hand van bekende literatuur toe. Ook voor mij als onervaren schrijver van fictie kon het boek erg goed volgen. Het is een duidelijke gids om jouw verhaal te finetunen of concreter op papier te krijgen. 
Wil je mijn volledige recensie lezen, dan kan dat hier.

Ondanks dat Nathalie en Sanne met twee verschillende doelen aan het boek zijn begonnen, eindigen ze allebei met vier sterren! Beide dames zijn erg te spreken over de goede tips en concrete voorbeelden die je goed op weg helpen bij het verbeteren van je verhaal. Heb je nog geen letter geschreven, maar al wel een idee in je hoofd, dan neemt deze bullet journal je verder aan de hand mee. Vertel, heb jij plannen om een verhaal te schrijven? Waar zou jouw verhaal over gaan?



Reacties op: Buddyread: Van hoofdletter tot punt van Rianne Werring

Meer informatie

Gerelateerd

Over