Buddyread: Wahala - Niki May
Renate en Marieke hebben weer eens geluk. Via een Facebook actie van 'Love to read' mochten ze meelezen met een vooruitleesactie van het boek Wahala. Een mooie roman met een geweldige cover. Past het binnen het feelgoodgenre? Een leuke uitdaging om dat te ontdekken voor een buddyread.
- door Renate en Marieke -
Over Wahala
Wahala is de Nigeriaanse term voor ‘onrust’. Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst en wonen in Londen. Ronke wil dolgraag de ware vinden en denkt dat Kayode dat is. Haar vriendinnen vinden hem echter maar een loser, een van haar vele, vage Nigeriaanse vriendjes. Boo lijkt alles te hebben wat Ronke begeert – een lieve echtgenoot en een leuk kind. Maar ze heeft het gevoel dat het plaatje niet compleet is. Simi leidt het perfecte leventje, maar toch is ze stiekem bang om door de mand te vallen. Haar man denkt dat ze klaar zijn voor een baby, maar zij is dat niet. Wanneer de charismatische Isobel bij het vriendinnengroepje komt, lijkt ze het beste in iedereen boven te brengen. Maar hoe meer ze zich bemoeit met het leven van de drie vrouwen, hoe meer chaos ze veroorzaakt, en de hechte vriendschap tussen Ronke, Boo en Simi begint barsten te vertonen… Een komische kijk op vriendschap, met een duister randje.
Wahala is een heerlijk scherp boek over vriendschap dat volledig aansluit op de huidige tijd.
Over Niki May
Nikki May werd geboren in Bristol, Engeland, en groeide op in Lagos, Nigeria. Na een afgebroken studie geneeskunde ging ze de reclamewereld in en was directeur van een reclamebureau. Het idee voor Wahala werd geboren tijdens een lunch met haar vriendinnen. Nikki woont nu met haar echtgenoot in Dorset.
Het samen lezen
Renate:
Leuk dat we deze ook weer samen mogen lezen. Ik ga er echt blanco in en ben erg benieuwd naar dit verhaal. Een verhaal rond drie vriendinnen is natuurlijk altijd leuk. Hoe sta jij daarin?
Marieke:
We treffen het wel zo vlak achter elkaar twee boeken die we allebei vooruit mogen lezen. Van dit boek had ik de cover al gezien en riep direct: "Maakt niet uit waar het over gaat, ik wil dit boek!". Haha, zo werkt het natuurlijk niet helemaal, maar ook de korte samenvatting sprak me aan. Drie vriendinnen in Londen en dan meekijken in hun levens, ik hou er wel van.
De cover
Renate:
De cover maakt mij wel nieuwsgierig. Ik kan op basis van de cover echt niet zeggen waar het verhaal overgaat. De titel staat er vrij groot op en toch kwam ik er pas tijdens het lezen achter dat er Wahala staat in plaats van Walhalla. Een hele passende titel als je weet wat het betekent.
Marieke:
Het is een prachtige cover. Het lijkt op een patroon van de stoffen die in Afrika worden gebruikt. Het is niet per ongeluk dat het daarop lijkt, want de personages zijn half Engels en half Nigeriaans. Ik vind het prachtig.
Haha, je verwarring over de titel is niet zo gek, maar ik had wel vanaf het begin door dat er Wahala stond.
Ik ben maar even gaan zoeken op google. In de vertaling betekent wahala storen. En ik vond deze definitie:
Wahala is an African word commonly used in Nigeria to express a state of worry, distress, problem or trouble. It is also called pidgin English.
Je hebt helemaal gelijk, het past uitstekend bij het boek.
Personages
Renate:
Wat een leuke vriendinnengroep hebben Boo, Ronke en Simi eigenlijk samen Drie vrouwen die elkaar al heel lang kennen. Ze zijn ook alle drie totaal anders, dat vind ik ook leuk om te lezen. Wat een ongelofelijke loeder is die Isobel, die wil je echt niet bij je vriendinnengroepje hebben. Isobel is zo'n vrouw die zorgt dat je de hele tijd het liedje "Vriendschap is een illusie" van Het goede doel in je hoofd hebt.
Vooral voor Ronke had ik een zwak, dat lijkt mij gewoon een lieve vrouw, waar je echt wat aan hebt en die ook aan andere denkt. Ook deel ik denk met haar de liefde voor eten, Ze heeft in dit boek gezorgd dat ik erg benieuwd ben naar de vele lekkernijen waar ze het over hebben.
Marieke:
Drie leuke vrouwen en een loeder, dat is in een notendop de omschrijving van de personages. Ik vond Ronke ook een lieve vrouw, met Boo en Simi had ik wat meer moeite, omdat ze zo ontevreden zijn over hun leven. De mannen spelen geen hoofdrol, maar zijn wel heel belangrijk in het verhaal. Ik vond vooral de Nigeriaanse dingetjes van de vrouwen erg leuk om over te lezen.
De vrouwen krijgen het niet makkelijk in dit boek, maar ze worden er wel wijzer van.
Verhaal
Renate:
Het was een verhaal dat ik met heel veel plezier gelezen hebt. Door de wisseling van perspectief tussen Boo, Simi en Ronke krijg je vanuit alle drie het verhaal mee en dat leest heel prettig. Het maakt je nieuwsgierig naar de levens van de drie. Ronke die eindelijk de liefde in Kayode heeft gevonden, Boo die toch wel moeite met haar vijfjarige dochtertje en man heeft, en Simi die haar Martin mist die deels in Amerika werkt.
Het verhaal krijgt een andere draai als Isobel, een vroegere vriendin van Simi, in het verhaal komt. Wat ook leuk is aan dit verhaal is dat je veel meekrijgt van de Nigeriaanse cultuur, hoe het is om van meerdere afkomsten af te stammen en hoe daar naar werd gekeken. Maar het maakt je ook nieuwsgierig naar allerlei lekkernijen die in het verhaal zitten. Ook is het tof dat er een paar recepten zijn toegevoegd.
Marieke:
Helemaal mee eens, wat een heerlijk verhaal. ik had constant het idee dat ik zat te kijken naar een tv-serie over deze half Nigeriaanse vrouwen en hoe zij hun leven leven in Londen met hun mannen en met Simi's dochtertje. Het is interessant om te zien hoe een vriendschap kan veranderen als er een manipulerende vierde persoon bijkomt. Dat is echt heel goed verwerkt.
Van al het eten dat door het boek heen wordt gemaakt en gegeten kreeg ik flinke honger. Volgens mij is de Nigeriaanse keuken heel erg lekker. Er staan recepten achter in het boek, maar ik denk niet dat ik die ga bereiden. Mocht ik een keer de kans krijgen om in een Nigeriaans restaurant te eten, dan zal ik dat zeker doen.
Om terug te komen op het verhaal, een goed opgebouwde roman en het einde zag ik echt niet aankomen. Ik was zeer verrast en heb het met veel plezier gelezen.
Conclusie
We zijn allebei zeer enthousiast over deze roman. De verhalen van vier vrouwen worden door elkaar heen gevlochten, waarbij we een indruk krijgen van het leven in twee culturen en hoe het is als je daardoor niet meer 100% bij de ene of de andere cultuur hoort. Toch is de rode draad wel de vriendschappen en wat er verkeerd kan gaan als mensen niet eerlijk zijn.
We vonden deze toevoeging op de site van AmboAnthos en kunnen niet wachten tot het zover is.
Een komische kijk op vriendschap, met een duister randje. Wahala van Nikki May is een onvergetelijke debuutroman die leest als een tv-serie. Wahala wordt verfilmd door de BBC.