De spannende weken: Feelgood en Spanning
De spannende weken, twee weken vol met boeken en spanning. Bij spannende boeken denk je al gauw aan thrillers en detectives en niet zo snel aan feelgood boeken. Toch zijn er een heleboel schrijvers die romantiek en spanning hebben gecombineerd. We love feelgood ging op zoek naar die boeken.
Sandra Brown
De eerste naam die bij Marieke opkwam was Sandra Brown. Zij is een Amerikaanse schrijfster van romantische verhalen en thrillers. Ze heeft ongeveer 70 boeken op haar naam, zoals oa: De andere vrouw en De verwisseling. Op de cover van De verwisseling wordt al vermeld: romantische thriller, duidelijker kan het toch niet?
Marieke over De verwisseling:
Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten, maar het was lekker om te lezen. Een identieke tweeling besluit voor een avond van identiteit te wisselen. De volgende dag is één van hen vermoord. Met een dubieuze verloofde, een ex-astronaut met Indiaanse roots en een KI vraagstuk wordt het een behoorlijk complex verhaal. Het is nergens super spannend. De romantiek hangt ook niet in de lucht, maar er is wel een duidelijke aantrekkingskracht tussen beide hoofdpersonen. Een twist op het einde, (die voor mij niet helemaal onverwacht was), bracht nog een leuke wending. Geen topper, maar toch de moeite waard.
Nora Roberts
Ook de Amerikaanse Nora Roberts schrijft boeken, die een combinatie hebben van liefde, romantiek en een thriller element. Zij heeft al heel veel boeken op haar naam en er komen elk jaar nieuwe bij. Leuk om te weten is, dat ze haar debuut Naked in Death (Vermoord naakt) schreef onder het pseudoniem J.D. Robb. Van die serie zijn er al meer dan 50 delen!
Marieke over Eerbetoon
In Eerbetoon koopt Cilly een vervallen huis dat ooit van haar beroemde grootmoeder was. Cilly was ooit zelf een kindsterretje, maar wilde niet meer in de spotlights en bleek heel goed in het opknappen van huizen. Haar overbuurman valt als een blok voor haar, en dat is wederzijds. Maar een setje brieven uit het verleden zetten de zelfmoord van haar grootmoeder in een ander licht, en er zijn mensen die het verleden willen laten rusten. Zij doen er alles aan om Cilly te verjagen. Het is een echte Nora Roberts, met een hoop liefde, een uitgebreid verhaal en een aardige dosis spanning. Heerlijk om te lezen, maar het had wel in iets minder pagina's gemogen.Helma over Vermoord Naakt
Vermoord naakt is het eerste boek met politie-inspecteur Eve Dallas in de hoofdrol. Eve is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. En daar komt mulitmiljonair Roarke ook achter als hij als moordverdachte in contact komt met Eve. Resultaat: een gepassioneerd spel van aantrekken en afstoten tussen Eve en Roarke en tussendoor een moord oplossen. Een heerlijke romantische crime met zelfs een beetje fantasy!
L.S.Hilton
L.S. Hilton (Lisa Hilton) is opgegroeid in Engeland en heeft in Key West, New York, Florence, Parijs en Milaan gewoond. Tegenwoordig woont ze in Londen. Ze studeerde Engels en kunstgeschiedenis.
Zij schreef in een nieuw spannend genre: de combinatie van erotiek en thriller. Maestra en Domina zijn de eerste twee delen uit een serie, die beide elementen door elkaar laat lopen. Niet iedereen is fan van deze boeken, maar Helma las Maestra en vond het best goed.
Helma over Maestra
Het meest opvallend aan dit boek is dat je het of geweldig vindt of ronduit waardeloos. Seks is er in ieder geval in overvloed, maar ook de spanning ontbreekt niet. Ik heb me er eigenlijk best mee vermaakt. Ik vond Judith als hoofdpersoon interessant door haar volkomen onconventionele karakter, waarbij ze haar uiterlijke schoonheid in de strijd werpt om te krijgen wat ze wil. En of daar nu een moord meer of minder voor nodig is, boeit haar in het geheel niet. Onder het mom van het doel heiligt de middelen gaat ze als een niets ontziende killer te werk. Ze vervult de rol van zowel de 'good girl' als de 'bad girl' met verve. Oké, misschien zouden de omschrijvingen van de schilderijen en de kunst iets minder uitgebreid hebben gekund, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de beschrijving van de locaties die Judith bezoekt. Prettige sfeerbeelden en herkenbaar voor als je deze locaties zelf ooit hebt bezocht.
Ellen Lina
Janneke las het laatste boek van Ellen Lina: Crash. Ook een zeer goed voorbeeld van feelgood en thriller. Met Crash slaat Lina een nieuwe weg in, namelijk die van een spannende roman. En dat doet ze alsof ze nooit anders heeft gedaan. Waar het in haar eerdere boeken vooral over liefde en familie ging, gaat Lina hier een stapje verder en maakt van haar nieuwste roman een ware pageturner die je onmogelijk weg kunt leggen.
Janneke over Crash
Crash is meer dan een spannende liefdesroman. Het is een verhaal over onvoorwaardelijke liefde, passie en vol meeslepende gebeurtenissen. Dit boek komt hard binnen en elke keer wanneer je denkt dat Ellen Lina haar vorige boek niet kan overtreffen, doet ze het gewoon weer!
Nicholas Sparks
Hé gelukkig, ook nog een mannelijke auteur in het rijtje.
Sparks is een Amerikaanse bestsellerauteur. Hij schreef een groot aantal romans over thema’s als geloof, liefde en het lot. Een greep uit zijn bekendste werken: Het dagboek (The notebook, 1996), De brief (Message in a bottle, 1998), Veilige haven (Safe haven) en Het beste van mij (The best of me, 2011), waarbij hij de films gelijk maakte en regiseerde.
Marieke over Safe Haven:
Ik zag de film, en vond het prachtig. Die opbloeiende liefde tussen Kate en Alex en op de achtergrond de dreiging van de mishandelende echtgenoot die haar maar niet met rust wil laten, wat leidt tot een heftige confrontatie op het einde.Marieke over Zie mij:
Deze heb ik als luisterboek geluisterd. Een mooi opgebouwde romance tussen keurige juriste Maria en robuuste Colin, die als personen niet verder van elkaar af konden staan, maar een mooi setje blijken te zijn. Een rechtzaak uit het verleden, van Maria zorgt voor een gevaarlijke stalker in het heden, en samen met de politie moet Colin er alles aan doen om Maria en haar familie uit de klauwen van een gek te houden. Een vrij trage opbouw van het boek, waarin wel de liefdesrelatie goed tot zijn recht komt. De spanning zit aan het einde en sluit het boek mooi af.
Twee verhaallijnen en een geheim
Binnen het feelgood genre zijn er ook veel boeken die hoofdzakelijk roman zijn, maar waar wel een mysterie of een geheim aan ten grondslag ligt. Ook dat kan een spannend boek worden, zonder dat het gelijk als thriller wordt bestempeld. Vaak zijn de boeken opgebouwd met twee verhaallijnen, één in het heden en één in het verleden.
Sara Jio
In De geheimzinnige tuin van Sarah Jio verdwijnen er meisjes in de verhaallijn uit het verleden, het werkt door naar het heden, waardoor men op zoek gaat naar het geheim uit het verleden. En in Bloesem in de sneeuw (wordt opnieuw uitgegeven als Bloesem in de nacht), verdwijnt er in het verleden een jongetje uit zijn bed, wat in het heden zijn vervolg krijgt.
Marieke over Bloesem in de sneeuw
Twee verhaallijnen, op een prachtige manier uitgewerkt en afwisselend van elkaar beschreven. Enerzijds het verhaal van Vera en Daniel, anderzijds het verhaal van Claire, die zelf ook het nodige heeft meegemaakt, met haar zoektocht naar het verleden.
Beide verhaallijnen komen op het einde mooi samen. Personages die herkenbaar zijn en gaan leven, de sfeer van Seattle in het heden en het verleden is te proeven. En hoewel het plot voorspelbaar lijkt, zit het allemaal net even anders in elkaar.
Kimberly Freeman
In Hotel Evergreen Falls van Kimberly Freeman zijn er ook twee verhaallijnen. De eerste speelt zich af in 1926 waar het kamermeisje Violet verliefd wordt op Sam, een van de gasten, en hij op haar. Ze zet alles op het spel om bij Sam te zijn, maar daar betaalt ze een hoge prijs voor. In de tweede verhaallijn is het 2014 en is Lauren is naar de andere kant van Australië verhuisd om te ontsnappen aan haar bazige moeder. Ze huurt een appartementje vlak bij een vervallen hotel in het dorp. Lauren kan het niet nalaten om op onderzoek uit te gaan. Wat ze ontdekt verandert meerdere levens, waaronder dat van haarzelf.
Helma over Hotel Evergreen Falls
Het is veel meer dan alleen een liefdesverhaal. Het is een roman over geheimen, verslaving, (on)trouw en misdaad waar op het eind toch de liefde overwint. Het is tenslotte wel feelgood!
Bettina Storks
Ook Het huis aan de rand van de hemel van Bettina Storks speelt zich af in twee tijdzones. In het heden is Lizzy Tanner, gelukkig met echtgenoot Tom en dochtertje Thea als haar opa haar op zijn sterfbed vraagt om te zorgen voor gerechtigheid. Zij stort zich vol overgave op deze taak, zonder te vermoeden welke verstrekkende gevolgen dit zal hebben voor haar persoonlijke leven en voor de mensen die zij lief heeft.
Helma over Het huis aan de rand van de hemel
Het is geen thrillerspanning maar de spanning komt uit het geheim wat langzamerhand onthuld wordt. Alles blijkt terug te voeren tot de periode rond de Tweede Wereldoorlog waarin er dingen zijn gebeurd die haar familie liever verborgen zou willen houden. Een bijzonder verhaal over een, zeker in Duitsland, nog heel beladen onderwerp als de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging
Kate Morton
Kate Morton komt uit Australië en woont in Brisbane.
Ze debuteerde met de roman Het geheim van de zusters, daarna verschenen De vergeten tuin en De vergeten brief. Inmiddels zijn daar Aan de rand van het meer en de vertrouwelinge aan toegevoegd. Kenmerkend voor haar boeken zijn de mysteries die verweven zijn in het verhaal, die uiteindelijk worden opgelost, maar wat vele jaren overspant.
Marieke over de boeken van Kate Morton
De boeken: De vergeten tuin, De Vergeten brief en Het geheim van de zusters heb ik alle drie gelezen, maar dat is alweer een paar jaar geleden. Toch zijn ze me bijgebleven en wanneer ik de korte samenvattingen weer doorlees heb ik een hoop 'o-ja' momenten. De boeken bestrijken meerdere jaren. In het verleden is er iets gebeurd, vaak een gebeurtenis met grote impact. Jaren later is er een nieuwe ontwikkeling, waardoor het geheim uit het verleden niet langer kan worden verborgen. De boeken zijn als een ui die laag voor laag verdwijnt en de waarheid onthult. Intrigerend en heel mooi geschreven.
Suzanne Vermeer
Bijzonder is de auteur Suzanne Vermeer, de schrijfster die een schrijver bleek te zijn (Paul Goeken) en die na zijn overlijden is vervangen door een ghost writer. Die verhalen hebben een hoog feelgood-crime gehalte. De basis is altijd hetzelfde één of meerdere vrouwen, die hebben het prima voor elkaar, maar er ontstaan altijd problemen, vaak op vakantie (zomer of winter) en dat overleeft niet iedereen, de spanning loopt lekker op en gegarandeerd loopt het voor de hoofdpersoon goed af. Natuurlijk is er nog een romance en dat samen maakt het ideale vakantie lectuur die heerlijk wegleest.
Marieke over het Paradijs
Dat was best wel een lekker boek van Suzanne Veemeer. Het was al weer even geleden dat ik er een gelezen had. Deze keer was de setting Griekenland. Met gebruikmaking van een actuele situatie, (de vluchtelingenopvang op Lesbos), wordt er een heel aardig verhaal neergezet. De corrupte politie kon me niet overtuigen, maar het doorzettingsvermogen van de hoofdpersonen viel te bewonderen. Een romance bij de politie, een moeder die uiteindelijk weet wat er is gebeurd en een vriend die dat woord niet waard is, het zat er allemaal in.