De vrienden van de Feelgood Club over: De culinaire roman
Alweer de derde blog van de vrienden van de Feelgood Club. Deze keer over romans met een culinair tintje. Lees mee en ontdek nieuwe heerlijke boeken en recepten!
Wendy:
De eerste reactie kwam van Wendy Brokers. We tipten haar Facebook vervolgverhaal al in onze blog Facebook Feelgood Feuilletons. Haar novelle past bij uitstek in het thema van april. Wendy schrijft ons:
Mijn novelle Liefde op het menu (Tinteling Romance met nog een kleine verwijzing naar mijn debuutroman Geluk bij een ongeluk) gaat over Julie die komt werken in het restaurant van chef-kok Mark. Lekker eten en romantiek staat centraal!
Op de Facebookpagina van Tinteling Romance heeft het verhaal in februari als dagelijks vervolgverhaal gelopen.
Weaverannie:
Leuk thema! Ik heb er eigenlijk nog niet helemaal genoeg van.
Deze maand heb ik me door het culinaire thema laten inspireren bij mijn lectuur. Het eerste boek hierbij was Murder she typed, door Sylvia Selfman. Het boek maakt deel uit van een serie van zeven, die bij Amazon te koop is voor maar $1.22. Een aantal favoriete recepten van de schrijvers wordt erbij geleverd. Helaas: voor zover ik weet is het alleen in het Engels verkrijgbaar.
Dit is een zogenaamd 'Cosy Mystery'. Snel en eenvoudig te lezen boekjes, geschreven over vele onderwerpen. Zoek maar eens onder de zoekterm 'Cosy Mysteries'.
Een ander, vrij dun boekje, dat ik nog moet lezen (ik heb meer boeken in voorraad dan tijd om te lezen) is Barbecue, Bourbon and Bullets door M.E. Harmon. Een Honey Bun Shop Mystery. Dit tweede deel van zes is gratis te krijgen bij Amazon. Het is maar heel dun, maar misschien het proberen waard. Amazon doet dat vaker: een deel gratis weggeven, in de hoop, dat je de rest koopt. Beetje drugsdealer praktijk, maar ja. Verslaafd was ik toch al. Aan boeken dan. Als je de Kindle app op je tablet of telefoon hebt (ook gratis) kan je het proberen.
De wafelfabriek van Roman Helinski: Wafels zijn lekker, dus paste ook dit boek in het thema. Maar pas op: van wafels krijg je slechte tanden! Dat ervaren ook de vrouwen, die in de fabriek werken. Een super volksmenner komt in de fabriek en door zijn komst verandert alles. Beetje angstaanjagend, maar goed geschreven.
Amy Tan schreef in 1994 De vrouw van de Keukengod. Het is het schrijnende verhaal van een jonge vrouw, die gevangen zit in een huwelijk met een afschuwelijke man. De vrouw van de keukengod is iemand, die al het werk doet, maar haar man krijgt de eer en het aanzien. Zelf heeft ze niets te vertellen. Eten speelt een grote rol in het boek (hoewel: als je erop gaat letten, wordt in veel boeken veel gegeten!) Vaak wordt in detail beschreven wat er zoal op tafel komt. De uitgebreide maaltijd bij een begrafenis, zelfs in Amerika bij de Chinese families, was hier een treffend voorbeeld van.
Tammy
Ik las jullie oproep voor een 'culinair boek' en wat kan ik anders aanraden dan het heerlijke Een ondertoon van liefde van mijn Tinteling Collega Kate Paris. Kate schreef een boek over de wereld van wijn, sommeliers, met de nodige hete scenes. Het boek is me vooral bijgebleven omdat ik eigenlijk helemaal niets van wijn wist toen ik het las, maar dat niet stoorde tijdens het lezen. Ik kreeg er zelfs zin van in wijn. Ik zou dit boek dus erg graag aanraden als het om 'culinair boek' gaat!
Jeanet:
Kruiden fluisteren hun geheimen
Eén van mijn leukste “culinaire” boeken is van Daniëlle Houbrechts en heet Kruiden fluisteren hun geheimen. Dit is een boek met een verhaal voor kinderen maar met recepten over planten/kruiden uit de natuur.
Het boek gaat erover dat alle kruiden verdwenen zijn en dat Jelleke, het kruidenvrouwtje, op zoek gaat en dan natuurlijk van alles meemaakt. Het begint in de lente: eerst wordt een deel van het verhaal verteld en dan komen er een aantal recepten, dit gaat alle jaargetijden zo door.
De recepten worden goed weergegeven en erg leuk om met kinderen te maken, bijvoorbeeld: Lekkerbekkende brandnetelbolletjes of rozenblaadjesjam. Maar er staan ook leuke doe dingen in, bijvoorbeeld klaprooselfjes maken, of een rozenbottelkrans.
De foto’s en tekeningen maken het boek extra mooi. Het is een leuk boek zelfs voor volwassenen. Ik ben herboriste (kruidendeskundige) en mocht je kruiden ook leuk vinden, Daniëlle Houbrechts is Belgische en heeft erg leuke boeken geschreven, waarbij ik af en toe zelfs in de lach schoot.
Francisca:
Dit artikel is al eens eerder verschenen op Smulweb toen als product recensie. Ergens rond 6 april 2003 denk ik, aangezien het document die datum als bewaardatum heeft. Ik was destijds – als kookgek – heel erg actief op Smulweb. Het was toen een erg leuke community en er waren veel mensen die onder andere product-recensies en kookboek-recensies schreven.
Een verrukkelijk venijnig verhaal over voedsel, familie en vreemdgaan.
In verschillende bladen c.q. folders kwam ik dit boek tegen, toen ik er nog eens bijna tegenaan liep bij de boekhandel was de beslissing snel genomen, dit boek koop ik. De opvallende voorkant is daar medeschuldig aan: een flinke chocoladetaart prijkt op de voorkant van het boek, dus ja als eetliefhebber ben je dan al snel gekieteld. Toen ik daarna ook nog eens de achterkant had gelezen wist ik het zeker, dit moet een leuk boek zijn. Ik kan nu ook zeggen dat het dat is, binnen een paar dagen had ik het uit ik kon het maar niet wegleggen. Het is spannend, niet in de zin van een detective, maar komisch spannend.
Het boek gaat over een beroemd kookboekenschrijfster, Jasmine March, die door haar uitgever gedumpt is omdat haar recepten te veel calorieën bevatten. Haar man zit ondertussen in een midlife crisis en heeft een affaire met een actrice die geobsedeerd is door proteïnen en het reinigen van haar binnenste met behulp van sapjes. Dan is er nog de dochter des huizes die heel weinig eet omdat ze niet zo wil worden als haar moeder. Jasmine gaat bij al het bovenstaande niet bij de pakken neerzitten en verschillende hilarische avonturen worden beschreven. Het boek eindigt verrassend en het bleef mij tot de laatste pagina verrassen en boeien.
Hieronder de eerste alinea van het boek die ik aan een aantal collega’s heb laten lezen omdat ze wilden weten wat dat voor boek was dat naast mijn tas lag.
Wat een afschuwelijk manier om de dag te beginnen, dacht Jasmine March, terwijl ze neerkeek op de appetijtelijke minnares van haar echtgenoot die dood op haar keukenvloer lag. Jasmine hield haar adem in en overzag de levendige omgeving van het misdrijf. Haar bijzondere marmeren deegroller lag zo’n twintig centimeter naast de ingeslagen slaap van het meisje. Er vormde zich een donker frambooskleurig plasje bloed. Op het aanrecht lag een stuk aluminiumfolie scheef over Jasmines zelfgemaakte chocoladebrownies. Jasmine huiverde. Eén van de brownies was in de mond van het meisje gepropt. Terwijl Jasmine omlaag staarde naar de slanke taille van de jonge vrouw, wist ze slechts twee dingen zeker. Ten eerste was het verjaardagsmaal van haar man geruïneerd. Ten tweede was haar deegroller, godzijdank, niet gebroken.
Bovenstaande geeft de stijl van het hele boek aan, zalig en smaakvol vond ik het, om maar even in etenstermen te blijven.
Een boekrecensie die dus dermate veel met eten te maken heeft dat het zeker past bij de Vrienden van Feelgood Club culinair.
Kate Paris:
Ik zag ik jullie oproepje voor je favoriete culinaire boek en ik wil graag een kort verhaal aanbevelen voor jullie culinaire blog. Het is een kort verhaal van Roos Hart (pseudoniem) en is uitgegeven door Tinteling Romance in 2015 en heet Hoog Vuur. Het korte verhaal is online te bestellen.
Korte samenvatting Hoog Vuur:
Een kookcursus in Italië, een journaliste die nog geen ei kan bakken en een adembenemende chef met een geheim. Dat zijn de ingrediënten van Roos Harts korte verhaal ‘Hoog Vuur’. Een verhaal dat je in vuur en vlam doet staan en waar je behoorlijk trek van krijgt.
EllyK
Ik weet nog een recept voor een lekker zoet toetje met frisse toon. Het smaakt nog lekkerder op vanillevla. Maar je kunt het ook op milde kwark of yoghurt doen.
HAAGSE BLUF
Recept:
- 2 eiwitten (er mag geen spoortje eigeel bij zitten anders wordt het niet stijf)
- Schijfje citroen
- Paar korrels zout
- 1/2 glas bessensap (te koop bij AH)
- 75 gram fijne suiker
Maak de kom van binnen schoon met een citroen-schijfje.
Klop het eiwit met paar korrels zout stijf, voeg al kloppend de suiker en als het al behoorlijk stijf is de bessensap toe.
Voor wat meer frisheid in de smaak iets meer bessensap toevoegen.
We kunnen niet anders zeggen dan dat we voor deze blog Heerlijke bijdrages hebben gekregen van de vrienden van de Feelgood Club. Wil jij ook eens een bijdrage leveren aan een blog op onze spot? De volgende oproep is alweer online.