Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De vrienden van Feelgood over: De historische roman

op 25 februari 2018 door

Begin deze maand deden we een oproep voor deze nieuwe rubriek. "Doe mee en schrijf mee aan een blog op onze spot". We stelden de vraag: Wat is jouw favoriete historische roman en waarom. Erg leuk zijn de reacties die we kregen.

Hierbij de primeur van De vrienden van Feelgood over... Het historische boek

1a8042b151d892efe6808f4d940d9ea7.jpg

14bff12193e26330261d12b9f9f4b54e.jpgLieke Roovers
Van historische romans denk ik vaak dat het droge kost is, maar niets is minder waar! Helaas heb ik een nogal slecht geheugen: zoals moeders vergeten hoe pijnlijk een bevalling is, zo vergeet ik na elke historische roman dat het hartstikke leuke boeken zijn. Zo word ik iedere keer weer aangenaam verrast. (Je moet het van de positieve kant bekijken, haha.)

Na het lezen van Restoration / De Gift van de Koning van Rose Tremain, een ontzettend humoristische roman over een medische student die verliefd wordt op de minnares van Charles de Tweede, wilde ik graag meer van Tremain lezen. Het volgende boek dat ik van haar oppakte, was Music & Silence / Muziek en Stilte (NL). Dit boek speelt zich af in de 17de eeuw. Peter Claire, een Engelse muzikant, sluit zich aan bij het orkest van de Deense koning. Het leukste personage is zonder twijfel de koningin. Zij is zo ongelofelijk egoïstisch dat het gewoon grappig wordt. Haar dagboekfragmenten zorgen voor de komische noot. Gelukkig maar, want de rest van het verhaal is eerder tragisch. Het gaat niet goed met de koning, het orkest moet voortdurend optreden in een ijskoude kelder en de koningin drijft Peter en zijn geliefde uit eigenbelang uit elkaar.

Hilarisch, bijzonder interessant en heel mooi beschreven met een vleugje magisch realisme. Absoluut een favoriet van me.

4d8dcbd5fe4fa09765979f79dd2842b4.jpgLizzie
Het boek dat ik gekozen heb, is De stormroos van Corina Boman. Heb lang getwijfdeld tussen dit boek of Een week in Parijs van Rachel Hore.

Het is De stormroos geworden omdat dit boek mij vanaf de eerste letter gegrepen heeft. Het verhaal over de Berlijnse muur, het klassenverschil, wat de mensen moesten doorstaan hoe de geschiedenis van Christian ontdekt wordt. Wat de stormroos allemaal heeft moeten meemaken. Gemengd met de ontluikende liefde die ontstaat tussen Anabel en Christian.
Hoe hard ze vechten om hun project en de geschiedenis achter de stormroos te ontdekken...
Ik vond dit echt een geweldig boek om te lezen en zeker eentje om nog eens te herlezen. 

baaae7a87683f238397c3047366d8c53.pngFannie
Mijn favoriete historische boek is Geketend door liefde/getekend door liefde (onder beide titels terug te vinden) van Kathleen Woodiwiss. Nou is Woodiwiss een van mijn favorieten, ik heb dan ook al haar boeken in bezit, een hele prestatie, want deze zijn niet meer te koop, maar de boeken zijn via kringloopwinkels bij elkaar gesprokkeld. Hoewel ik al haar boeken in bezit heb, heb ik ze nog niet allemaal gelezen. Degene die ik tot nu toe gelezen heb zijn allemaal uitstekend bevallen, maar Getekend door liefde is toch wel mijn favoriet. Ik las het boek eerst in het Engels, omdat ik een Engels exemplaar op de kop had getikt en de Nederlandse nog niet. Na het lezen van de Engelse versie, was ik naarstig op zoek naar een Nederlands exemplaar. Vooral omdat het verhaal me toen al erg aansprak, maar ook omdat me in het begin van het verhaal bepaalde dingen nog niet duidelijk waren.

Getekend door liefde gaat over Shemaine O’Hearn die verloofd is met een van de rijkste mannen in Engeland, maar op een dag valselijk wordt beschuldigd en veroordeeld, en met een gevangenenschip op weg is naar Amerika, om daar 7 jaar strafarbeid te verrichten. In Amerika wordt ze gekocht door Gage Thornton om bij hem als kindermeisje/huishoudster in dienst te treden. Vanaf het begin voelen Shemaine en Gage zich tot elkaar aangetrokken, maar hij is haar eigenaar en zij een veroordeelde. Gaande het verhaal spelen hun beide verleden op, en zorgen voor problemen.

Het boek is geschreven in een prettige stijl en geeft mooi de opbouwende spanning tussen de hoofdpersonen weer. Het verhaal geeft een mooi beeld van het begin van Amerika en hoe gevangenen vervoerd en behandeld werden. 

8e6878beb77e22b35df0589e6e9f6485.jpgEllyK
Mijn favoriet is: Sarah Lark - Het eiland van Duizend bronnen. 

Het speelt in de tijd rond 1730 en later, dat spreekt sowieso al tot de verbeelding, hoe men leefde in die tijd.  Het is een meeslepend verhaal. Er zit romantiek in. Het verhaalt ook over het leven en werken van slaven op een suikerrietplantage in Jamaica. En er zit spanning in het verhaal. Dit allemaal in een prettige mix en met gevoel geschreven.

e2e965cac12a240b15e80a8fa2d3bd32.jpgIdeke
Mijn eerste favoriete historische roman is het boek Weesmeisje nr. 8 van Kim van Alkemade.

Het is een op feiten gebaseerde ontroerende roman. Delen in dit boek zijn gebaseerd op de geschiedenis van de grootvader van de schrijfster. Tijdens haar onderzoek naar zijn jeugd kwam ze tot deze schokkende gebeurtenissen die ze vervolgens in deze roman heeft verwerkt.

Ik heb dit boek gekozen omdat het feit dat er medische experimenten op joodse weeskinderen heeft plaatsgevonden heel onbekend is. Wel is bekend dat er zulke experimenten in de joodse kampen hebben plaatsgevonden maar nooit daarbuiten, in andere werelddelen. Terwijl er elders blijkbaar ook gruwelijke feiten zijn gepleegd. Het is geen feelgood roman, maar zeker de moeite waard om te lezen.

Mijn tweede favoriet is Kom naar huis van Julie Kibler. Dit boek past beter bij het feelgood genre.

Ik dacht niet gelijk aan dit boek, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik meer in de richting van historische feiten aan het zoeken was. In dit boek wordt de rassenstrijd tussen blank en zwart beschreven. Ook een belangrijk historisch en nog steeds helaas actueel feit. Nog steeds wordt de omgang tussen blank en zwart niet overal geaccepteerd.

Wanneer de 89-jarige blanke Isabelle een uitnodiging voor een begrafenis krijgt, vraagt ze Dorrie om met haar de autorit van ruim 1500 km te maken. Dorrie, een Afro-Amerikaanse, is haar kapster en in de loop der jaren veel gaan betekenen voor Isabelle. Ze beschouwt haar als een dochter. Tijdens de lange autorit vertelt Isabelle haar levensverhaal. Ze nemen een kruiswoordpuzzelboekje mee voor onderweg en bij ieder woord wat ingevuld moet worden geeft Isabelle meer stukjes van haar verleden prijs.
Als lezer schakel je tussen heden en verleden. Hoop, liefde, rassenstrijd tussen blank en zwart, vertrouwen, vriendschap, het komt allemaal aan bod. Het verhaal is op een ontroerende en boeiende wijze geschreven. 


b7a7f52b741e2c796679632c409154f8.jpgAmarins
Leuk dat we als vrienden van de feelgood club mee mogen schrijven aan een blog over je favoriete historische roman. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat ik dit genre niet waardeerde en ook eigenlijk nooit las. Maar dit bleek toch anders te zijn bij nader inzien. Want het genre historische roman is eigenlijk heel breed. Ik ben eens gaan sneupen tussen mijn gelezen boeken en daar bleken toch een heel aantal tussen te zitten: 

De theeroos van Jennifer Donelly, een prachtig verhaal wat speelt in Londen 1888, Sonny Boy van Annejet van Zijl speelt in 1928, Een verloren liefde van Iona Grey, Sashenka van Simon Montefiore, De laatste dans van Sarah Manning en zo kan ik nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk allemaal prachtige boeken met een stukje geschiedenis. Maar mijn favoriet is toch echt De zeven zussen van Lucinda Riley. Een boek wat recent uitgekomen is. Wat een toppertje. Het is het eerste deel van zeven delen. Een serie die gaat over zeven geadopteerde meisjes die na de dood van hun vader op zoek gaan naar hun roots. In het eerste deel wordt van de oudste van de meisjes een prachtig verhaal verteld waar steeds gewisseld wordt van heden naar verleden. Zo kom je er achter waar het meisje vandaan komt en waarom haar leven zo gelopen is. Deel 2 ben ik aan begonnen en leest net zo lekker weg! Waar ik dacht geen fan te zijn van een historische roman bleek het dus toch anders. Er volgen er meer in dit genre, dat weet ik nu zeker!

d80fcea3cc5e7c6797c0f7bbd7192f58.jpgRita Leyman
Aangezien ik als thrillerfanaat ook eens andere genres wil ontdekken, zit ik ook in de Oosterzeelse leesclub.  Daar hebben we een aantal jaren geleden een boekje gelezen, namelijk Meisje met de parel van Tracy Chevalier.
Het verhaal gaat over een jong meisje dat in dienst treedt bij de schilder Johannes Vermeer.  Er groeit een soort van intimiteit tussen de twee. Zij wordt een mooie vrouw en Vermeer geraakt zo in de ban van haar schoonheid dat hij haar wil schilderen. Het beroemde schilderij kennen we allemaal.
Tijdens het lezen van dit boek, heb ik tientallen keren alleen maar naar de kaft zitten staren. Zo mooi vond ik het. Het verhaal ken ik, na al die jaren, nog altijd. Dan kan je toch wel spreken dat dit boek toch bij mij een grote indruk heeft achtergelaten.

9b81dfd9f2425afd8ee1b5dd01b5ac35.jpgMarloesN
Mijn favoriete historische boek: Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr.
Vanwege de personages, een Frans blind meisje en een Duitse wees die gedwongen voor het leger gaan werken. Ze maken allebei verschrikkingen mee, aan elke kant van de oorlog, maar het noodlot brengt ze samen. Dit verhaal is indrukwekkend beschreven in mooie, krachtige, beeldende bewoordingen. Het zet je aan het denken. Al die onschuldige kinderen die ineens moeten vechten. Volkeren die om onverklaarbare redenen tegenover elkaar komen te staan. Doerr beschrijft het zo goed. Een meesterwerk!
f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Lijkt het jou ook leuk om eens mee te werken aan De vrienden van Feelgood over...?
Volgende week komt er een nieuwe oproep met een nieuwe vraag!



Reacties op: De vrienden van Feelgood over: De historische roman

Meer informatie

Gerelateerd