Diversiteit in boeken
In deze themamaand diversitober hebben we al een lijstje geplaatst met Feelgoods vol diversiteit. Maar we hebben er nog meer gevonden en daarom nogmaals een lijstje met tips.
- door Marieke, Marleen en Mandy
Een ongewoon huwelijk - Tayari Jones
Het is een boek dat tussen literatuur en feelgood inhangt, maar het is een mooi voorbeeld van een verhaal met bijzondere hoofdpersonages. Roy en Celestine zijn hoog opgeleide Afro Amerikanen. Tijdens een overnachting in een motel wordt Roy beschuldigt van verkrachting en veroordeeld tot 12 jaar gevangenis. Hij is onschuldig, maar wordt toch berecht als zijnde schuldig. Een voorbeeld van wat meer Afro Amerikaanse mannen overkomt helaas.
Het verhaal gaat over de liefde tussen Roy en Celestine, kan die stand houden? Het wordt wel heel moeilijk als Andre, de jeugdvriend van Celestine haar komt steunen in de moeilijke jaren. Wanneer Roy vervroegd vrij komt staan de relaties onder grote druk.
Mijn versie van jou - Christina Lauren
Christina Lauren kennen we vooral van heerlijke, maar behoorlijk erotische romans. Met Mijn versie van jou zijn ze een andere weg ingegaan en schreven de dames samen een Young Adult waar homoseksualiteit en het geloof een centrale rol in hebben. Tanner, een biseksuele jongen, verhuist met zijn ouders naar een klein plaatsje waar het grootste gedeelte van de mensen streng gelovig zijn. De mormoonse gemeenschap houdt er sterke regels op na en daarom besluit Tanner zijn seksuele geaardheid verborgen te houden. Maar dat is niet zo makkelijk als je verliefd wordt op de zoon van de bisschop. Dit is een van de betere boeken waarin homoseksualiteit en de struggles die ermee gepaard gaan wordt beschreven. Daarnaast is het geloof hier ook zo ontzettend belangrijk, maar wordt op geen enkele manier denigrerend besproken, maar juist met respect en begrip benaderd. Absolute aanrader!
De ontmaskering - Tamara Haagmans, Kate Paris, Lily Frank
Een bijzondere bundel met drie verhalen over vrouwen die van vrouwen houden. Het is een uitgave van Tinteling Fem en past uitstekend in een lijstje met boeken over diversiteit. Maak kennis met Maud en Pimpernel, Pandora en Naomi en Lisa en Jonne en laat je verrassen door verhalen die anders zijn en toch niet eens zo heel veel anders. Gewoon lekker divers.
Zoen me tot ik zwicht - Helen Hoang
Mandy en Marleen lazen samen dit boek voor een buddyread en hebben genoten. Hoofdpersoon Stella heeft het syndroom van asperger en is niet al te handig met sociale contacten. Haar moeder wil graag een kleinkind en daar heb je seks voor nodig. Stella vindt dat allemaal maar niets en huurt daarom een escort in om alles rondom seks te leren. Michael is in het begin een beetje terughoudend, maar langzaam trekken ze naar elkaar toe. Dit boek is lief, schattig en regelmatig heerlijk akward, maar een absolute aanrader!
De paardenjongen - Rupert Isaacson
Het is een non-fictie verhaal, maar zo liefdevol beschreven. Het lezen ervan heeft diepe indruk op me gemaakt. De zoon van Rupert Isaacson is autistisch. Na een heel traject ontdekken ze dan hij opleeft bij paarden. Ze besluiten naar Mongolië te gaan voor een tocht te paard, op zoek naar een sjamaan die hen kan helpen. Heel bijzonder! Er is ook een tweede deel: De lange weg naar huis.
Ik geef je de zon - Jandy Nelson
Ook Ik geef je de zon is in principe een young adult, maar wel eentje die prima te lezen is door volwassenen. Dit boek staat bomvol prachtige symboliek, heeft homoseksualiteit een grote rol, maar het boek draait vooral om vriendschap en de liefde tussen broer en zus. Je volgt Jude en en haar tweelingbroer Noah op twee verschillende punten in hun leven. Op het ene moment zijn ze onafscheidelijk, en twee jaar later willen ze niets met elkaar te maken hebben. Langzaam kom je erachter wat er tussen broer en zus is gebeurd. De schrijfstijl die Jandy Nelson toepast op het verhaal maakt het alleen nog maar meer bijzonder.
Buddyread
Vinexvrouwen - Naima el Bezaz
Een roman waarin een Marokaans gezin in een Vinex wijk komt te wonen en moet integreren. Er is ook een tweede deel: Meer vinexvrouwen
Korte samenvatting:
Het leven in een vinexwijk verloopt niet altijd soepel. Daar weet Naima El Bezaz, die zelf al bijna tien jaar in zo'n buurt woont, alles van. In haar autobiografische roman Vinexvrouwen beschrijft ze het wel en wee van haar gezin in deze typisch Nederlandse nieuwbouwwijk. Als Marokkaanse kijkt zij met een fris oog naar de Hollandse gewoontes, al speelt er nog iets anders mee: de vinexwijk wordt geleidelijk aan bevolkt door steeds meer nationaliteiten, wat voor onrust zorgt. Terwijl haar dochtertje op school christelijke liedjes leert, verbaast El Bezaz zich over de Nederlanders. Ze begrijpt eigenlijk niets van hun eigenaardige gedrag. El Bezaz neemt de lezer mee naar huis en naar de buren en houdt ons zo een genadeloze spiegel voor, waarbij de auteur zichzelf bepaald niet spaart.
Zondagskind - Judith Visser
Het boek won in september de Hebban Literatuur Club prijs, en was de keuze van de volgers van de Literatuur Club. Maar het boek is zo bijzonder en toegankelijk om te lezen, dat het hier ook een plaatsje krijgt.
Zondagskind gaat over Jasmijn Vink, een meisje dat opgroeit in de jaren '80 en '90 in de drukke stad Rotterdam. Jasmijn is anders dan anderen, maar wat er precies met haar is, dat weet ze dan nog niet. Ze weet alleen dat ze niet tegen drukte kan, moeite heeft om contact te maken met anderen en zich fijn voelt bij haar hond Senta en zanger Elvis. Want zij praten namelijk niet terug. Een leerzaam en interessant boek over hoe het is om op te groeien met Asperger. Door in het hoofd van Jasmijn te kruipen, krijg je een goed beeld over de denkwijze van iemand met autisme. Het boek is bijzonder eenvoudig met korte zinnen en korte hoofdstukken.
Er zijn ongetwijfeld nog meer boeken met diversiteit. Heb jij nog een goede tip? We plaatsen deze maand nog één blog met jullie tips, dus laat ons in een reactie onder deze blog weten welk boek daarin niet mag ontbreken!