Diversiteit in boeken volgens de vrienden van de Feelgood Club
Na drie artikelen met boeken waarin diversiteit een belangrijk thema is, plaatsen we nu een blog met tips van onze volgers. Zowel op Facebook als bij onze blogs vroegen we om nog meer boekentips met diversiteit. We zetten ze hier op een rijtje
Lizzy gaf ons de titel Kroniek van een erfenis
"Ik heb er nog eentje voor in het rijtje deze maand de Kroniek van een erfenis. Het is een roman, geen echte feelgood.
Een mooie roman (ik zit nu aan een 44%) die gaat over een jongen die in de jaren 1900 met zijn geaardheid worstelt, hoe ze er in die tijd mee omgaan en hoe hij op zoek gaat naar zichzelf."
Nog een tip van Lizzy is De laatste brief naar huis
"Ik vind het moeilijk om er iets over te zeggen zonder al te veel spoilers te geven. Het boek speelt zich voor een stuk af in de Tweede Wereldoorlog. Er ontstaat een heel mooi liefdesverhaal tussen de Engelse Sarah en de voor het nazibewind gevluchte Duitser Paul en wat ze moeten doen om alles in stand te houden. Ook het hoofdpersonage Brony is niet de hipste en is anders dan anderen vond ik."
Ideke noemde in het Feelgood Café: Ons soort mensen
"Op de reader ben ik Ons soort mensen aan het lezen. Valt onder de categorie ‘dikkerdjes’ (672 blz.) maar er komen zoveel verschillende personen in voor met ieder hun eigen kenmerken dat het ook voor de categorie #diversiteit in aanmerking komt."
En onder een artikel op de spot noemt Ideke ook nog Blokkenjongen.
"De blokkenjongen van Keith Stuart. Een vader van een jongen met autistische stoornissen probeert via de game Minecraft contact te maken met zijn zoon."
Elsbeth de Jager reageerde op Facebook met Chaos, haar eigen roman.
Ze vraagt zich nog even af: "Valt Chaos daar (deels) onder? Ik weet het niet omdat de antagonist "divers" is."
Wij (Renate en Marieke) antwoorden dat we het boek hebben gelezen en besproken op onze spot en dat we het zeker een boek met diversiteit vonden.
Waarop Elsbeth haar tip bevestigt: "Oké, mijn Tip: Chaos!"
Aaf Tienkamp brengt ook haar roman Her Elysium onder de aandacht.
"Het Elysium is mijn tip. Van eigen bodem (gechreven door mij, onder een pen naam), wel in het Engels geschreven en alleen uitgegeven in het Engels, over twee meisjes met ADHD die elkaar leren kennen in een videogame en verliefd op elkaar worden.
Zeer feelgood, want dit gaat allemaal over zomerse nachten en eerste grote liefdes.
EllyK reageert onder een blog artikel en tipt De blanke Masai
"Altijd leuk, die lijstjes... ook heel goed om je wil ik lezen lijst mee aan te vullen (0_-).
Ik dacht nog aan het boek De blanke Masai van Corinne Hofmann. Over een Zwitserse blanke vrouw, die in Afrika een Masai krijger leert kennen en daar ook mee trouwt. Ze duikt zo het leven en de gebruiken in van de Masai, maar probeert daarentegen zelf ook een winkeltje te runnen. Toch ook wel een beetje feelgood, want zij doet er alles aan om zich feelgood te voelen in die Masai gemeenschap.
Bij Jeanet valt het gebruik van diversiteit in boeken ineens veel meer op. Zo ook bij Waar ik ga.
"Nu jullie dit thema aangekaart hebben, kom ik in meerdere boeken wel diversiteit tegen, waar ik anders overheen gelezen zou hebben. Maar dan natuurlijk ook nog feelgood. Gayle Forman met het boek Waar ik ga. Maar valt ook onder Young adult."
Tamara Haagmans is auteur en maakt in haar boeken ook regelmatig gebruik van diversiteit. Zij tipte onder een blog de volgende boeken:
"Mannenpakken/vrouwenhakken: De eerste Nederlandse lesbische chicklit.
De ontmaskering is een bundel met drie verhalen, allemaal met lesbische of bisexuele hoofdpersonen.
Brave new love is een bundel die echt helemaal vol diversiteit verhalen staat. En die bundel heeft bijna alles uit jullie lijstje. Andere huidskleur, ander geloof, handicap, geaardheid! perfect boek voor deze lijst!"
Marjolein heeft een bijzondere tip: Kleurenblind
"Ik heb nog een tip voor medelezers die graag een boek lezen waar je, naast een goed verhaal, ook nog wat van leert: Kleurenblind van Trevor Noah. Het gaat over zijn jeugd in Zuid-Afrika waar hij opgroeit als zoon van een zwarte moeder en een witte vader. Hij vertelt over de apartheid, over de verschillende bevolkingsgroepen. Daarnaast was hij ook nog eens zeer druk als jongetje, de manier waarop hij daarover vertelt vond ik ook heel verhelderend. Het boek maakt je ook regelmatig aan het lachen. Door de manier waarop zijn verhaal afloopt, is het ook nog eens feelgood."
In het Feelgood Café krijgen we van Barisca nog een mooie tip: De majoor en mevrouw Ali
"De majoor en mevrouw Ali van Helen Simonson gaat over de Engelse majoor Pettigrew, weduwnaar, die een relatie krijgt met de Pakistaanse mevrouw Ali, weduwe, van de dorpswinkel.
Komisch maar met een serieuze ondertoon worden de reacties van zijn èn haar familie en bekenden beschreven. In een wereld waar veel verandert, vinden zij troost en vertrouwen bij elkaar, tot onbegrip van de buitenwereld.
En na de blog van Historische romans en diversiteit kregen we van Francisca de volgende tips:
Dalene Matthee heeft ook prachtige historische romans geschreven, deze spelen zich allemaal af in Zuid-Afrika. In haar boeken staan de standsverschillen tussen de bosarbeiders en de Engelse houthandelaren centraal.
Een ander prachtig boek dat zich ook in Afrika afspeelt en het leven van Liliane volgt vanaf haar 20e tot haar 75e is Ten oosten van de zon van Barbara Bickmore. Hierin leven de blanken samen met de donkere lokale bevolking en leren van elkaar.
En ja, laat ik dan vooral de historische romans van mijn favoriet Irma Joubert niet vergeten, ook hierin is genoeg diversiteit te vinden....!
Weer genoeg boekentips om de boekenplanken mee te vullen. Welke ga jij lezen? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog.