Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dubbelrecensie Melissa Tag

op 02 oktober 2021 door

"Wie is er in voor een recensieboek van Melissa Tagg?" De vraag werd open gesteld en niet iedereen zat om het boek te springen, mede door het Christelijke aspect in de boeken. Ik roep al jaren dat ik niet houd van boeken waar geloof een grote rol in speelt, dus het leek nogal uitzonderlijk dat ik me aanbood om de boeken te lezen. Maar die tijd is voorbij; geloof kan iets prachtigs zijn. Het maakt niet uit of je gelooft in een God of zoals ik in aarts- en beschermengelen, het is een symbool van hoop. En ik was erg benieuwd hoe dit tot uiting zou komen in de boeken van Melissa Tagg.

- Door Diana -

e464e98415f386ee6eb361a9c5387013.png

De boeken

Als gebed de hemel raakt

Tijdens een hevige storm klopt er een man aan bij Everwood, de vervallen bed & breakfast waar Mara Bristol zich schuilhoudt. Ze vertrouwt niemand, maar voelt zich verplicht de man binnen te laten in dit weer, niet wetend dat ze met Marshall Hawkins iemand binnenhaalt die haar weer vertrouwen in God en het leven zal geven.

Marshall Hawkins heeft zo zijn eigen trauma’s en was eigenlijk van plan om maar één nacht in Everwood te blijven. Maar Mara straalt iets uit dat maakt dat hij wil blijven. Terwijl Marshall en Mara hun best doen om de bed & breakfast weer winstgevend te krijgen, worden ze meerdere keren geconfronteerd met de problemen die hen naar Everwood hebben geleid… maar ontdekken ze daarnaast een prachtige liefde die hen voorwaarts helpt.

Een deur die altijd open staat

Jenessa Belville staat op het punt het huis waarin ze opgroeide en waaraan ze zoveel nare herinneringen heeft te verkopen. Om het huis verkoopklaar te maken, krijgt ze hulp van Lucas Danby, een huursoldaat die aan extreem gevaarlijke missies deelneemt. Als de twee in een schuurtje op het terrein drie verwaarloosde kinderen aantreffen, neemt hun leven een bijzondere wending.

Een interview met mezelf

Diana, je houdt toch helemaal niet van verhalen waar geloof een grote rol in speelt. Waarom wilde je dan toch deze boeken lezen?

Een paar jaar geleden zwoor ik boeken die ook maar iets met geloof te maken heeft af. Dat het niet mijn genre was, werd onder andere duidelijk toen ik Sterrengids voor gebroken harten kreeg als recensie-exemplaar. Inmiddels sta ik anders in het leven, de spirituele kant en de gelovige kant mag er ook zijn. Ik lees verhalen over een geloof nu anders, als iets moois, iets waar mensen kracht uit kunnen putten. Geloof kán iets heel moois zijn, en ik vind dat dit best een plaats mag hebben in een verhaal. Omdat ik lang 'gelovige' verhalen afgezworen heb, leek het me erg leuk om deze boeken te lezen.

Dat is een interessante kijk op het leven. Heb je deze manier van geloven ook teruggevonden in de verhalen van Melissa Tagg?

Jazeker. Melissa Tagg zet mensen in haar boeken centraal die een soort van vast zitten in hun leven. Ze staan voor uitdagingen en ze weten niet hoe ze verder moeten. Of ja, ze denken het wel te weten, maar eigenlijk komen ze niet verder. Het is mooi om te zien hoe zij door hun geloof in, in dit geval God, verder helpt op hun pad. Ik geloof in het plaatsen van affirmaties en dat je op die manier alles kunt bereiken wat je wil. Zij bidden tot God en doen daarmee eigenlijk hetzelfde. Ik vond het mooi om juist de overeenkomsten in 'geloven' te vinden, terwijl het niet mijn levensstijl is.

Wat raakte je het meest in Een deur die altijd open staat?

Het is niet echt een onderwerp dat mij raakte in Een deur die altijd open staat, maar een zin die precies omschrijft hoe ik in het leven staat.

"Als je weet wat je wil, is het de moeite waard om je moed te verzamelen en er ook achteraan te gaan."

Ik heb heel lang dingen uitgesteld en op de lange baan geschoven; vaak uit onzekerheid. Maar met uitstelgedrag kom je helemaal niet verder (in het leven). Sinds ik de moed heb om juist tegen mijn onzekerheden en angsten in te gaan, heb ik prachtige stappen gemaakt in mijn ontwikkeling. En dat is in mijn ogen dé boodschap van Een deur die altijd open staat.

In welke situatie in Als gebed de hemel raakt zou jij anders handelen?

Marshall heeft veel verdriet. Door dit verdriet ziet hij niet altijd wat hij wél heeft en waar hij dankbaar voor mag zijn. Natuurlijk begrijp ik dat het een proces is en dat hij uiteindelijk leert op zijn geloof te vertrouwen, maar toch zou ik de dingen anders aangepakt hebben als dat hij deed. Ik ga niet spoileren, maar ik had wat meer naar mijn kern gekeerd en van daaruit beslissingen genomen, me niet (meer) laten leiden door verdriet.

Hebben de verhalen je kijk op het geloof en boeken waarin geloof een rol speelt veranderd?

Ja, en nee. Ik wist natuurlijk wel dat geloof je veel moois kan brengen, dat doet het bij mij op mijn manier ook. Ik had nog niet zo sterk voor ogen wat de overeenkomsten tussen het Christelijke geloof waren en de manier hoe ik in het leven sta. Dat vond ik een mooi inzicht om te krijgen door het lezen van deze twee boeken.

Waarom zou je Als gebed de hemel raakt aanraden?

Tagg weet zwaardere onderwerpen met wat humor te brengen, waardoor ze wel diepgang krijgen, maar niet loodzwaar aanvoelen. Ze weet de gevoelens van de personages, de angsten en strubbels goed te beschrijven, op een geloofwaardige manier. In Als gebed de hemel raakt raakt Tagg ook de lezer. Je wordt meegenomen in het leven van een aantal personages en zij komen, mede door hun geloof, tot mooie inzichten. Ze komen een stap verder in hun leven, en dat positieve zorgt ervoor dat je het boek met een feelgood gevoel dicht slaat.

Wat maakt Een deur die altijd open staat een boek dat raakt?

Lucas, je sluit hem in je hart. De missies die hij moet doen zijn gruwelijk, je snapt heel goed dat hij getekend is voor het leven. De manier hoe Maple Town en vooral Jenessa met hem omgaan en de rake boodschappen die zij met elkaar delen, zorgen dat je wil weten hoe het verhaal verder gaat. Lucas heeft in dit verhaal mijn hart gestolen; hij is een sterke man met zijn eigen gebreken en hoe hij daar mee om ging vond ik erg mooi.

Eindconclusie

Ik heb van beide boeken genoten. Een deur die altijd open staat trok me net iets meer, omdat ik fan van Lucas en zijn verhaal ben. Het stukje Christelijk geloof, dat me altijd tegenhield bij dit soort verhalen, zat me totaal niet in de weg. Tagg weet het verhaal zo te vertellen dat het geloof onderdeel van het verhaal is. Dat zorgt ervoor dat ik geen moment écht het idee had dat ik een Christelijk verhaal aan het lezen was. Als dat gelovige je tegenhoudt, maar je houdt wel van verhalen over getraumatiseerde mensen die hun trauma overwinnen, zou ik je zeker aanraden om het toch te proberen.

Heb ik jou nieuwsgierig gemaakt naar de boeken van Melissa Tagg? Of heb jij zo'n beetje dezelfde kijk op geloof als ik en heb je nog aanraders? Deel het met ons onder dit artikel.



Reacties op: Dubbelrecensie Melissa Tag

Meer informatie

Gerelateerd

Over