Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een jaar met jou van Julia Whelan in acht gedichten

op 15 september 2018 door

Zaterdag, vaste prik: onze buddy read artikelen! Maar vandaag doen we het een beetje anders. Sanne en Renate lazen allebei Een jaar met jou van Julia Whelan. Een roman waarin poëzie een belangrijke rol speelt. Aan de hand van zes gedichten uit het boek, bespreken ze Een jaar met jou.

Over Een jaar met jou:
De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal haar een plek wachten in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur.
Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie - en Ella's toekomst - volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert,
staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?

Een jaar met jou in acht gedichten:

Het was niet eenvoudig, het boek zit barstensvol prachtige gedichten, maar we hebben toch een selectie kunnen maken. Met een achttal gedichten nemen we jullie aan de hand mee door het verhaal en wat wij van het boek vinden.

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Licht dat geen pijn aan ogen doet;
Herinneringen zonder leed;
Wat is het mooist op deze aard?
-Iets van daarbuiten, naar 'k vermoed.

Elizabeth Barrett Browning, 'The best thing in the world' -

Renate: Ella komt net aan in Oxford, ze wordt gelijk in het diepe gegooid, ze moet ongeveer zelf maar uitzoeken waar ze heen moet, waar ze voor dingen moet zijn.
Ook wordt hier de schoonheid van Oxford beschreven, zodat je je voor je ziet hoe het er is, maar ook de magische sfeer die er hangt, wanneer Ella wat gaat eten in The happy cod chip shop en daar uiteraard fish en chips besteld, kun je het gewoon voor je zien hoe het verpakt wordt in de traditionele krant.

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Laten wij de teerling ongeworpen houden,
Even vrij om te komen als vrij om te gaan:
Want ik kan geen weet hebben van jouw verleden,
En van het mijne, wat kan jij daarvan weten?

- Christina Rossetti, 'Schone liedjes duren niet lang', 1861 -

Sanne: Boy meets girl en vanaf het begin af aan zijn ze duidelijk: hun liefde voor elkaar is slechts voor de duur van een jaar. Zolang als ze beiden in Oxford zijn. En ook eerlijk zullen ze tegen elkaar zijn. Wanneer het niet bevalt, om wat voor reden dan ook, dan kappen ze er mee. Dat is de relatie die Ella en Jamie samen overeenkomen. Toch blijkt al snel dat iedereen een verleden met zich mee draagt en je dat misschien sterker vormt dan je had gedacht of van elkaar kunt weten.

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Ontwaak! de Morgen heeft de Steen gemikt
Die in de Schaal de Sterrennacht verschrikt

Edward Fitzgeralds vertaling van Rubaiyat van Omar Khayyam, 1859 -

Renate: Ella slaapt natuurlijk in eigenlijk een heel groot studentenhuis, Waar de huisbediende Eugenia op werkdagen om 7 uur 's ochtends de kamer binnen komt, om de vuilnisbak te legen, wel erg makkelijk natuurlijk, maar dat blijf ik ook na het lezen toch een beetje apart vinden, plus zou mij net als Ella rot schrikken als er opeens iemand zo vroeg in mijn kamer staat.

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Een man; een echte heer,
Is slechts de helft.
De and're helft van zijn individualiteit
Dat moet een vrouw zijn.

- James Thomson, 'Mr. MacCall at Cleveland Hall', 1866 -

Sanne: Sterke vrouwen. Natuurlijk, ik hou ervan! En ik vind het leuk dat Whelan een link naar sterke vrouwen heeft opgenomen in haar boek door dit gedicht te kiezen. Ook Ella is een (van de) sterke vrouw(en). Ze weet heel duidelijk wat ze wil, ze regelt het wel. Ze scoort een beurs en een baan in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de V.S en vertrekt naar Oxford. Maar wat ik ook erg leuk aan Ella vind, is hoe ze zo gemakkelijk contact legt met onbekenden. Op een natuurlijke manier en met flair heeft ze binnen korte tijd een leuke groep vrienden om haar heen verzameld.

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Geen enkele man
kent een man
zo gewis
Want een vrouw kent een man
Op wijzen waarvan een man
De kennis mist
Ay, ze kent haar man
Zoals hij is

- Anoniem -

Renate: Op een gegeven moment komt Ella onverwachts bij Jamie binnen, en ziet dan dingen, waardoor ze zelf gaat nadenken, wat je soms natuurlijk niet moet doen, maar dat zijn momenten die we allemaal wel eens meemaken, maar ook waardoor je denkt dat je iemand echt kent, dat kan soms vies tegenvallen

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Schemer en avondbel,
en duisternis daarna!
En schrei geen zoute tranen van vaarwel,
wanneer ik ga.

- Tennyson -

Sanne: In het begin is het gelijk duidelijk: Ella is tijdelijk in Oxford en zal na een jaar weer vertrekken naar Amerika. Haar doel en droom heeft ze altijd haarscherp voor ogen gehad en ze is niet van plan van dat pad af te stappen. Afscheid nemen staat hoe dan ook ooit op Ella en Jamie te wachten. Tennyson is Jamie's favoriete dichter en op een gegeven moment citeert hij deze quote voor Ella.

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Al speelt zij voor het oog het spel blij mee
En danst en lacht ze schijnbaar zonder smart
Al reikt zij menig jongeling haar hand
Betreedt de dansvloer vrij en elegant
Zij mint slecht hem, hij vult haar hele hart

- Charles (Tennyson) Turner, 'A country dance', 1880 -

Renate: Dit boek was ook een mooie manier om in aanraking te komen met vele dichters en schrijvers en schrijfsters, dat geeft dit boek ook wel echt iets extra's. Van de meeste had ik echt nog nooit gehoord, dus dat is dan ook leuk. Maar het boek is ook heel herkenbaar, de personages maken dingen mee, die jezelf ook mee zou kunnen maken, behalve dan een echt aristocratisch bal, dat zie ik dan net niet gebeuren in mijn eigen leven, maar veel gebeurtenissen, kun je jezelf voorstellen. Het is echt een boek wat vol staat met liefde, liefde op zijn breedst.
Ondanks dat er ook heftige dingen gebeuren, wordt het geen zwaar boek, en dat is heel knap

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Beschouw me als in nevelen opgegaan,
De jouwe nog, en jij nog steeds van mij; herinner het beste
Van ons samenzijn, vergeet de rest;
Kom dan voorzichtig naar waar ik je wacht.

- William Allingham, 1890 -

Sanne: wat ik zo bijzonder vind aan Een jaar met jou, is dat het enerzijds zo'n gewoon verhaal is, Whelan heeft getracht het echte leven te vangen in dit feelgoodboek, maar anderzijds is het ook romantisch én verdrietig. Als lezer word je heen en weer geslingerd in de emoties van de hoofdpersonages. Het leuke is dat zowel Ella als Jamie hun humor behouden, wat het leven ook voor ze in petto heeft. 

adf5eb059bfcaa606ec098957680bdf3.jpg

Een boek vol literatuur. Een boek vol liefde, romantiek en verdriet. Een boek dat ons allebei wel is bevallen. Wil je onze volledige recensies lezen? Dat kan! Die van Renate vind je hier en die van Sanne hier.

Wij zijn benieuwd. Mocht je het boek hebben gelezen, welk gedicht sprak jou erg aan, en waarom? En als je het boek (nog) niet hebt gelezen, is er dan een van de door ons genoemde gedichten dat je raakt? Laat het ons weten!



Reacties op: Een jaar met jou van Julia Whelan in acht gedichten

Meer informatie

Gerelateerd

Over