Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Estafettetip: Marieke tipt Ideke

op 06 juli 2023 door

Daar is die weer, de Fabulous Feelgood estafettetip! Marieke kreeg een tip van Cisca, hoe is haar dat bevallen? Daar komt antwoord op in deze blog. Daarnaast kiest zij een tip voor Ideke.

- door Marieke -

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Het is helemaal niet zolang geleden dat ik een mailtje voorbij zag komen: Cisca tipt Marieke en ik even moest slikken... Want ik wist wel dat het eraan zat te komen, maar niet precies wanneer. En toen moest ik het ineens tussen de geplande boeken inzetten en dat terwijl ik ook nog een week op reis was. Maar het bleek geen probleem.

De tip van Cisca voor Marieke

Ik wil jou graag een serie tippen waarvan dit najaar het derde en laatste deel gaat uitkomen. Het eerste deel van de serie heet Het bloemeneiland en is geschreven door Tabea Bach. Het tweede deel De vrouwen van het bloemeneiland las ik vorige maand en gaf ik de volle  5*****. Ik ben heel benieuwd wat je hiervan zult vinden.

Over De vrouwen van het bloemeneiland

Sylvia heeft een druk leven en een schijnbaar perfect huwelijk, maar toch knaagt er iets. Wanneer ze een bloemeneiland aan de Franse kust erft, is ze blij met de afleiding. Maar wanneer ze het eiland bezoekt, hoort ze dat haar man het achter haar rug om al te koop heeft gezet. In de bloemenkwekerij moet dan ook niemand iets hebben van de nieuwe erfgename, en Sylvia verbergt haar identiteit. Ze wordt al snel verliefd op het eiland. Maar als ze ook gevoelens krijgt voor Maël, die als bloemenkweker op het eiland werkt, wordt het pas echt ingewikkeld...

Hoe was de tip?

Het boek reserveerde ik bij de bibliotheek en ik ging een weekje weg. Bij terugkomst stond het klaar. Ik haalde het op zaterdagochtend op en begon gelijk te lezen. Voor ik het wist was ik halverwege. Het was dat ik nog wat in huis moest doen (was en zo), dat ik het even moest neerleggen, maar verder heb ik gewoon de hele zaterdag in het boek gelezen tot het uit was. Dat zegt een hoop toch?

Ik snap helemaal dat jij dit een mooie roman vond, Cisca, want het speelt op een bloemeneiland en gaat over het kweken van Camelia's. Er wordt veel aandacht besteed aan het kweken en jij werkte in een kas dus zal veel hebben herkend. Ik vond het ook een mooie roman. Wat mij verraste was dat het deels speelde in München, waar ik dus net een paar dagen was geweest. Maar het grootste deel speelt in Bretagne en als het echt was, zou ik direct in de auto springen om ernaartoe te rijden. Geweldig zo'n getijdeneiland vol met Camelia's.

De personages zijn goed uitgewerkt. Hoewel ik Sylvia niet helemaal snapte toen ze nog haar snelle leven in München leidde en ze nogal naïef overkwam toen ze net in Bretagne was, vond ik haar wel een sterke vrouw die alles weer recht probeerde te breien, wat door haar toedoen fout was gegaan.

Cisca, bedankt voor de mooie tip. Ik heb het met plezier gelezen en kijk uit naar de vervolgdelen. Vijf sterren is het niet geworden, ik hou het op 3,5.

Mijn tip voor Ideke

Cisca had het niet makkelijk om een boek te kiezen dat ik nog niet gelezen had, maar ik heb het ook niet makkelijk met mijn keuze voor Ideke. Een voordeel is er wel, we houden van dezelfde soort boeken. Nadeel is daarbij weer dat ze al veel heeft gelezen van de boeken die ik haar aan zou willen raden.

Het doorspitten van de leesplankjes van Ideke hielp enorm. Op haar 'wil ik lezen'-plankje zag ik Liefde op de Savanne staan van Anne Jacobs en dat leek mijn tip te worden. Alleen kan ik er niets over zeggen, want ik heb het zelf nog niet gelezen. Ik kwam daarna een andere titel tegen: De vrouwen van Bletchley park van Kate Quinn. En omdat bij de favorieten op Ideke haar plankje meerdere boeken staan die tijdens de oorlog spelen, is dat mijn tip geworden.

Het boek gaat over Bletchley park, een plek boven Londen waar tijdens de oorlog de met de Enigma versleutelde onderschepte Duitse berichten werden ontcijferd. Er werkten mannen, maar ook veel vrouwen, allen met absolute geheimhoudingsplicht. Drie vrouwen worden vriendinnen in de tijd dat ze daar werken. Maar er gebeurt iets waardoor de vriendschap gebroken wordt. Een paar jaar na de oorlog heeft een van hen de andere twee hard nodig, maar of dat gaat lukken is de vraag.

Het is een prachtig boek, spannend en toch feelgood. Quinn kan meeslepend en boeiend schrijven en verwerkt veel ware geschiedenis in haar verhaal. Ik was vanaf het begin geboeid en het verhaal heeft me niet los gelaten tot het einde. Ik vermoed, Ideke, dat dit boek jou ook enorm zal aanspreken en ik wens je veel leesplezier.

Over De vrouwen van Bletchley Park

Engeland, 1940. Drie heel verschillende vrouwen melden zich bij Bletchley Park, waar de knapste koppen in Groot-Brittannië werken om Duitse militaire codes te breken. Socialite Osla, de Londense Mab en plattelandsmeisje Beth worden de beste vriendinnen – tot een onvergeeflijke ruzie een einde
maakt aan hun vriendschap…
Engeland, 1947. Drie vrouwen die ooit elkaars beste vriendinnen waren worden samengebracht door een mysterieuze gecodeerde brief. Osla, Mab en Beth moeten elkaar vergeven en samen nog een laatste code kraken om de verrader te vinden die hun naar het leven staat. Maar elke stap dichter bij het breken van de code brengt het gevaar dichterbij...

Hebben jullie de tip die Marieke aan Ideke geeft al gelezen? Of zetten jullie deze tip op jullie wil ik lezen lijst? We zijn benieuwd!


Reacties op: Estafettetip: Marieke tipt Ideke

Meer informatie

Gerelateerd