Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood auteur in de spotlight: Astrid Harrewijn

op 19 maart 2025 door

In deze tweewekelijkse rubriek zetten we telkens een Nederlandstalige feelgood auteur in de schijnwerpers. Vandaag is het podium voor Astrid Harrewijn.

d6f9101de53bd9aff25886373ef8bfaa.png

Over Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn won in 2005 de allereerste feelgoodschrijfwedstrijd. In 2006 verscheen haar debuut Ja kun je krijgen. Ze schreef zestien jaar voor de uitgeverijen Luitingh Sijthoff en De Boekerij. In 2022 startte ze Uitgeverij AtotZ en sindsdien geeft ze met heel veel plezier in eigen beheer uit.

Astrid is getrouwd en woont in Den Haag en in de Vogezen. Ze heeft twee volwassen dochters en een adoptiehondje Sturm. Ze houdt van lezen, kunst, Frankrijk en eindeloos lang naar het plafond staren (een plafond dat ze overigens eigenhandig heeft gerestaureerd). Onder vrienden staat ze bekend als de-verhuis-en-de-verbouw-vrouw, maar daar is ze nu echt helemaal klaar mee. Eindeloos lopen Funda’en is overigens nog wel haar quilty pleasure.

Interview

Wanneer wist je dat je (feelgood)auteur wilde zijn?

"Ik zeg altijd dat ik schrijfster bij toeval ben. Veel schrijfcollega’s van mij hadden al vanaf heel jong de droom om een boek te schrijven, maar ik droomde van een carrière in de advocatuur. Een paar jaar na mijn rechtenstudie werden mijn kinderen geboren, en wilde ik de eerste jaren thuis zijn. Ik heb ook een vertaalopleiding gedaan – en besloot die twee te combineren, maar juridisch vertaalwerk vond ik echt verschrikkelijk saai en toen ben ik de Bouquetreeks gaan vertalen: puur voor het plezier. Alleen kreeg ik toen opeens zelf een boekidee en dat heb ik ingestuurd voor een schrijfwedstrijd, én die heb ik gewonnen. We zijn nu twintig jaar later en als iemand aan me vraagt wat ik doe voor werk, dan vind ik het nog steeds merkwaardig om te zeggen dat ik schrijf. Echt, als je me op m’n zestiende had verteld dat ik schrijfster zou worden, had ik je heel hard uitgelachen, maar het is het beste wat me is overkomen."

Wat is je grootste schrijfwens en/of schrijfdoel?

“Ik ben twee jaar geleden voor mezelf begonnen en toen heb ik mijn eigen uitgeverij opgezet. Dat ging niet zonder slag of stoot want ik moest al mijn boeken opnieuw vormgeven en redigeren. Ik had ze jarenlang niet meer gelezen, maar al lezende vroeg ik me af hoe het nu – tien jaar later - met de hoofdpersonen zou gaan. En zo ontstonden er allerlei prachtige ideeën voor vervolgen. Ik heb inmiddels het eerste vervolg op mijn debuut Ja kun je krijgen geschreven: Nee is geen optie. De hoofdpersonen van mijn boeken zijn nu rond de veertig. Het is zo ontzettend leuk om te doen. En er komt dus ook een vervolg op de 'Vrienden'-serie: Gijs krijgt zijn eigen boek. Maar om jullie vraag te beantwoorden: wat is je schrijfdoel? Ik hoop over tien jaar nog een derde ronde te gaan schrijven. Dan zijn de hoofdpersonen vijftig! Het lijkt me zo leuk om ze te blijven volgen in hun leven. Dat is mijn schrijfwens!”

Welk van jouw boeken zou je wel op het witte doek willen zien?

"Luchtkussen lijkt me wel grappig als romcom en de 'Vrienden'-serie, afspelend op het museumplein, zou een geweldige tiendelige televisieserie kunnen worden met drama, humor en een kijkje in de keuken van de kunstwereld."

Voor welke auteur ren je naar de winkel zodra er een nieuw boek verschijnt?

“Ik ben een groot bewonderaar van Donna Tartt. Maar op 19 maart ren ik naar de winkel voor het nieuwe boek van Gillian King, Toeval bestaat niet, en in april ren ik nog een keer voor En wat dan liefde is van Lisette Jonkman. We hebben in Nederland heel veel goede feelgoodschrijfsters en daar komen elke dag nieuwe bij. Toen ik begon was het genre Nederlandse feelgood heel klein. We zijn groot geworden, en dat vind ik echt fantastisch.”

Welke vraag zou jij aan je lezers willen stellen?

"Ik vind het zo bijzonder dat mijn lezers zo’n geweldige leesdiscipline hebben, en dan vaak ook nog de tijd nemen om recensies te schrijven. Ze hebben allemaal een druk leven met werk en een gezin. Dus, hoe doen jullie dat? Mijn stapel TBR groeit alleen maar…"

Wat is jouw antwoord op de vraag van Astrid? Laat het haar en ons weten in een reactie onder het artikel.

d6f9101de53bd9aff25886373ef8bfaa.png

Marieke over de boeken van Astrid Harrewijn

Van Astrid Harrewijn las (en luisterde) ik zo’n beetje alles. Van de ‘oude’ boeken vond ik In zeven sloten geweldig en van haar meest recente boeken heb ik genoten van Een straaltje zonlicht, waarbij het bijzondere hoofdpersonage mijn hart heeft gestolen. En de ‘Onder de Franse zon’- serie is heerlijk om te lezen: Un, Deux, Trois. Ook de Storytel serie Passe partout (ebook en luisterboek) was geweldig. 

In zeven sloten (2007)

Christel neemt spontaan een sabbatical voor een wereldreis, alleen wil ze helemaal niet op reis. Ze laat het lot beslissen en komt terecht in Friesland. Ondertussen lift ze mee op de reis die iemand anders maakt, zodat ze wel wat te vertellen heeft. Het pakt allemaal anders uit dan verwacht en dat levert heerlijke hilarische situaties op. Ik heb dit boek echt met een grote lach gelezen.

'Onder de Franse zon'-serie UnDeuxTrois (Kobo original 2021)

Emma had het allemaal goed voor elkaar, een baan, een man en twee kinderen. Tot manlief liever met de jonge Fleurtje tussen de lakens dook en Emma wordt ontslagen, omdat de dochter van de baas op haar plek komt. Ze reist in een aftandse Volvo naar Frankrijk voor een kampeervakantie en die loopt in de soep. Maar ze erft wel een huis van een tante en dat blijkt de uitkomst voor haar problemen.

Het is lekker vlot geschreven en vol humor. Je voelt hoe Emma zich voelt met alles waar ze mee te maken krijgt. Een echte Harrewijn, met veel verwikkelingen en droge humor.

Passe Partout (Storytel 2018) & Passe Partout seizoen 2 (Storytel 2019)

Babette haar man verdwijnt en ze blijft achter met een dochter, een stiefzoon een galerie vol schulden. Een verhaal vol komische situaties waarvan je alleen maar kan hopen dat je daar nooit in terecht komt. Het zorgt voor een paar uurtjes heerlijk ontspannen luisteren. Lees ook: luisterbuddy  van Marieke & Sanne.

Seizoen één was al hilarisch en deel twee doet daar niet voor onder. Babette krijgt haar leven weer aardig op de rails. Dan willen haar vriendinnen twee weken met een camper langs Route 66 te reizen. Zes dames twee weken in een kleine camper, dat is vragen om problemen. Dan is er ook nog van alles aan de hand met haar galerie en een geweldige man in het vliegtuig en een verliefde politierechercheur. Ik heb ervan genoten. 

Een straaltje zonlicht (Kobo original 2024)

De verhalen van Harrewijn zijn altijd vol humor en toch met een serieuze ondertoon. Fien blijft alleen achter met een stel verwende pubers, als haar man haar heeft ingeruild voor een jonger exemplaar. Dan neemt ze een drastisch besluit en gaat een half jaar weg, waarbij ze op huizen gaat passen in verschillende plaatsen in Europa. Het is vaak grappig, maar het is ook heel mooi, want ze leert nieuwe mensen kennen en leert daardoor veel over zichzelf. Ze wordt sterker, en vooral wordt ze weer zichzelf.

Ik heb echt enorm genoten van dit boek en vond het zo jammer dat het uit was.

d6f9101de53bd9aff25886373ef8bfaa.png

LISTMANIA van de boeken van Astrid

'De eerste'-serie

'Miss'-serie

'Vrienden'-serie

'Passe Partout'-serie

'Het geheim van Müritz'-serie

'Onder de Franse zon'-serie

Stand alones



Reacties op: Feelgood auteur in de spotlight: Astrid Harrewijn

Meer informatie

Over

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...