Feelgood auteur in de spotlight: Anne West
In deze tweewekelijkse rubriek zetten we telkens een Nederlandstalige feelgood auteur in de schijnwerpers. Vandaag is het podium voor Anne West.
Over Anne West
Anne West schrijft al zo lang ze zich kan herinneren en begon serieus aan een schrijfcarrière te denken na een opstel op school op haar elfde. Ze debuteerde met De Aardmagiër, het eerste deel van de fantasyserie ‘De macht van het zwaard’ in 2004. Voor dat boek won ze ook de debuutprijs van de Jonge Jury. In 2011 verscheen haar eerste feelgood Cameramania. Het derde deel van haar 'Boekencafé'-serie, Niet te filmen, verschijnt op 18 juni en ze is nu bezig met een stand-alone die in 2026 zal verschijnen.
Interview
Wanneer wist je dat je (feelgood)auteur wilde zijn?
"Ik had een aantal fantasy boeken geschreven en wilde iets schrijven wat wat dichter bij mijn eigen leven stond. Ik las destijds ook veel van Sophia Kinsella en dat vond ik geweldig. Dat wilde ik ook doen."
Wat is je grootste schrijfwens en/of schrijfdoel?
“Ik zou dolgraag willen leven van mijn schrijven. Want schrijven is mijn grote passie dus ik wil daar elke dag mee bezig zijn en ik heb bovendien heel veel ideeën waar ik lang niet altijd aan toe kom.”
Welk van jouw boeken zou je wel op het witte doek willen zien?
"De Theetuin-serie want die speelt op Texel en daar kom ik zelf heel graag. Het lijkt me echt heerlijk om Texel met al zijn mooie en bijzondere plekken in een romantische film op het witte doek te zien."
Voor welke auteur ren je naar de winkel zodra er een nieuw boek verschijnt?
“Ik wacht nu met spanning op het nieuwe boek van Chantal Claassen, zodra die er is sta ik in de winkel. De laatste keer dat ik naar de boekwinkel rende was voor Lessen in de liefde, het derde deel van de kostschool-serie van Jenny Colgan. Ik wilde heel graag weten hoe het zou aflopen tussen David en Maggie.”
Welke vraag zou jij aan je lezers willen stellen?
"Welk type/karakter vrouwelijke hoofdrolspeler zou je graag eens in een boek zien?"
Wat is jouw antwoord op de vraag van Anne? Laat het haar en ons weten in een reactie onder het artikel.
Sanne las Maud (de stadstuin, deel 1)
De drie zussen Maud, Yara en Britt verschillen compleet van elkaar. Maud werkt zich te pletter en geeft alles op voor haar carrière. Zelfs voor haar relatie met Rob heeft ze amper tijd. Yara werd als tiener zwanger. Ze koos er bewust voor haar dochter te houden, ondanks de afwezigheid van een partner en het gebrek aan steun van haar moeder. Zo goed en kwaad als het gaat probeert ze haar dochter op te voeden en de eindjes aan elkaar te knopen. De jongste zus Britt houdt van haar vrijheid en heeft niets met haar familie. Ze woont in een commune in Frankrijk, ver weg van iedereen. Als hun overleden vader zijn stadstuin in hartje Amsterdam aan de drie zussen nalaat, staan ze voor een flinke klus. Maud, Yara en Britt denken alle drie anders over het behouden van de tuin. De verschillen tussen de drie zussen zijn nog nooit zo groot geweest.
Anne West heeft genoeg ervaring met het schrijven van verhalen en dat is in het eerste deel over de stadstuin te merken. In Maud schetst Anne West op natuurlijke en beeldende wijze zowel de personages als het decor waarin het verhaal zich afspeelt. Door veel gebruik te maken van conversaties kijkt de lezers als in een film mee in de stadstuin en het leven van de drie zussen. We ‘zien’ hoe Maud, Yara en Britt zich door het leven heen worstelen, met elk hun eigen beproevingen. Anne West gebruikt de drie hoofdpersonages om zowel maatschappelijke als sociale problemen te kunnen bespreken, met als verbindende factor de stadstuin.
Wat Maud bijzonder maakt is dat West heeft gekozen voor problematiek van dertigers, daar waar menig feelgoodauteur kiest voor de sores van jongvolwassenen. ‘Hoe blijf je verliefd in een langdurige relatie?’, ‘Hoe belangrijk is je eigen ontwikkeling na de komst van kinderen?’ en ‘Wat kan een kinderwens betekenen voor je relatie?’ zijn vragen waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Wezenlijke vragen die West toch luchtig heeft beschreven. Als een rode draad lopen ze door het verhaal en de onderlinge relaties heen. Als lezer wil je maar al te graag weten hoe het boek afloopt, jezelf constant de vraag stellend: hoe zou ik me in deze situatie gedragen? Maar hoewel het verhaal aanzet tot denken, loopt de spanning niet zo hoog op dat het de lezer tot tranen roert. Het geheel blijft wat tam en dat geldt voor de levensperikelen van alle personages. Geen van hen maakt controversiële keuzes, de bom barst niet. En dat terwijl de liefde van Maud voor haar werk en het ontbreken van een kinderwens toch wat omstreden is en alles flink op scherp had kunnen zetten.
Wat ook bijzonder is, is dat het eerste deel van de Stadstuin-trilogie weliswaar vernoemd is naar de oudste zus, maar het verhaal niet alleen vanuit Maud wordt verteld. Logischerwijs zijn Maud, Yara en Britt onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar West heeft ervoor gekozen de lezer ook deelgenoot te maken van de gedachten van de jongere zussen door van vertelperspectief te wisselen. Deze overgangen zijn goed te volgen, maar ontnemen Maud wel haar exclusieve karakter. We krijgen van alle personages genoeg mee, van de een iets meer dan van de ander, maar het lijkt hierdoor ook alsof de schrijfster geen keuze heeft kunnen maken welke weg ze in zou slaan met de drie zussen. En dat is jammer.
Wel vloeien alle lijnen gemakkelijk en natuurlijk in elkaar over. Het verhaal is nergens complex of moeilijk te volgen. Aan het einde van het eerste deel van deze trilogie hebben we een aantal afgeronde lijntjes in handen, maar zijn er ook nog genoeg losse eindjes om op voort te borduren. Samen met de fijne hartverwarmende schrijfstijl van Anne West zorgt dit voor nieuwsgierigheid naar de volgende delen. Want het wat tamme karakter van Maud legt een stevige basis voor Britt en Yara.
LISTMANIA van de boeken van Anne
'De stadstuin'-serie
'De kleine theetuin'-serie
- De kleine theetuin in de duinen
- De kleine theetuin in de zon
- Nieuwe liefde in de kleine theetuin
- De kleine theetuin brengt geluk
- Winter in de kleine theetuin (kort verhaal)
- Kerst in de kleine theetuin (kort verhaal)
'Boekencafé'-serie
- Vertel mij wat
- Anders ik wel
- Niet te filmen (boeklandering 18 juni)
Stand alones
- Summernights (verhaal in bundel)
- Cameramania
- Superchef
- Summerlovin' (verhaal in bundel)
- Ergens bij Pieterburen (kort verhaal)
- Arctic Sea (kort verhaal)
- De nachtwacht (kort verhaal)
- Blijf af
- Net op tijd (kort verhaal)
- Lekker is dat
- Achter de geraniums
- Vergeet het maar
Fantasy
'De macht van het zwaard'- serie (fantasy jeugd)
Stand alones (fantasy jeugd / young adult)