Feelgood auteur in de spotlight: Renée Olsthoorn + winactie
Een nieuwe rubriek om Nederlandstalige feelgoodauteurs in de spotlight te zetten: een bio, een klein interview, een listmania van de boeken en een korte recensie van een van die boeken. Dat kan een auteur zijn van wie je alle boeken al in de kast hebt staan, of misschien een kennismaking met een voor jou (nog) onbekende auteur. We zouden Fabulous Feelgood niet zijn als we al die geweldige feelgood auteurs geen feelgood podium zouden geven. De eerste in de rij is Renée Olsthoorn, die ook meteen een mooie winactie voor je heeft.
Over Renée Olsthoorn
Renée Olsthoorn werd als Renée Zoutendijk geboren in 1952 in Den Haag. Na de mms volgde ze een bibliotheekopleiding en studeerde Frans aan de School voor Taal- en Letterkunde. Volgend op een carrière als boekverkoper en bibliothecaris startte ze in 1994 haar vertaalbureau Aramis. Renée heeft een paar jaar geleden haar vertaalwerk aan de wilgen gehangen en zichzelf op dat punt met pensioen gestuurd, maar er is zeker nog geen sprake van een dolce far niente. Inmiddels heeft ze sinds 2017 - toen het allemaal begon - acht feelgoodromans op haar naam staan, een reeks waaraan ze samenwerkte met vier andere auteurs en een tiental korte verhalen.
Renée houdt van lezen, kunst, muziek, film en theater en, last but not least, van honden. Er rent dan ook altijd wel een hond in haar boeken rond.
Dol als ze is op haar geboortestad en op de kust woont Renée nog steeds in Den Haag met haar echtgenoot met wie ze twee kinderen heeft en inmiddels in het rijke bezit is van twee schoonkinderen en drie kleindochters.
Interview
Wanneer wist je dat je (feelgood)auteur wilde zijn?
"In de eerste plaats wil ik opmerken hoe leuk ik dit nieuwe initiatief van Fabulous Feelgood vind, en natuurlijk helemaal leuk dat ik ervoor ben uitgenodigd. Dank jullie wel! En ik maak van de gelegenheid gebruik iedereen een fantastisch nieuw (lees)jaar te wensen!
Eerlijk gezegd heb ik nooit de ambitie gehad om schrijver te worden. Ik was dik tevreden met mijn vak van vertaler. Ik heb de meest uiteenlopende opdrachten uitgevoerd, waaronder het vertalen van romans van Amerikaanse bestsellerauteurs via Harper Collins. Ook werkte ik jarenlang voor de Europese Commissie. Daarnaast heb ik een aantal jaar geblogd over diverse onderwerpen en schreef ik een tijdje puur voor de lol fanfiction gebaseerd op Jane Austens Pride and Prejudice.
Op een gegeven moment dacht ik: waarom het zelf niet eens een keertje proberen? Gewoon om te kijken of het in me zat. Toen ik in 2017 mijn debuut De Franse slag als selfpubber uitbracht, was ik echt overdonderd door het feit dat het boek zo positief werd ontvangen. Maar goed ook, want ik had zó de smaak te pakken dat ik in het nawoord al een trilogie had beloofd. Afijn, de rest is geschiedenis.
Wat is je grootste schrijfwens en/of schrijfdoel?
"Mijn grootste schrijfwens op het moment is, dat ik de roman waaraan ik momenteel werk nog dit jaar kan voltooien. Dit ondanks een ingrijpende gebeurtenis die eraan staat te komen: onze verhuizing uit het huis waar we ruim 37 jaar hebben gewoond en waar de kinderen zijn opgegroeid. Een beslissing waar we een paar jaar lang naartoe hebben gewerkt, maar die nu werkelijkheid is geworden. Ik kan nog niets over de inhoud van het boek verklappen, maar het is best een wat gecompliceerd verhaal met een heftig thema. Hoe dan ook, ik moet mijn gedachten erbij houden en dat valt onder de omstandigheden even niet mee."
Welk van jouw boeken zou je wel op het witte doek willen zien?
"Een boek van mij op het witte doek! Haha. That’ll be the day! Ach, waarom de Sportschool-trilogie niet? Na Vraag het aan Veerle gewoon twee sequels erachteraan. Haha! Hm. De Happy in de Hofstad-trilogie zou ook heel leuk kunnen worden, ook al moet de crew dan wel veel reizen. Als standalone zou ik mijn laatste feelgood wel zien zitten. Een boekhandel als decor. Hartstikke leuk toch?"
Voor welke auteur ren je naar de winkel zodra er een nieuw boek verschijnt?
"Eerlijk gezegd ren ik tegenwoordig niet zo vaak meer naar de winkel voor een auteur. Ik heb driekwart (zo niet meer) van mijn boekencollectie weggedaan en lees vooral van mijn eReader. Een paar jaar geleden was ik verslaafd aan Outlander van Diana Gabaldon. Nog voor ik een deel uit had, rende ik (nee, fietste ik) naar The American Bookshop in het centrum van Den Haag om het volgende deel te halen, zodat ik meteen door kon. Verder ben ik dol op een schrijver als Arthur Japin. Niet alleen om zijn goede verhalen maar vooral ook om zijn mooie taalgebruik, wat voor een taalfreak als ik gewoon ook heel fijn is. Hetzelfde geldt voor Anna Enquist en Margriet de Moor. Geweldige Nederlandstalige auteurs. Op het gebied van feelgood ben ik fan van Kristan Higgins, en vind ik mijn stadgenoot Gillian King heel erg goed. Natuurlijk geniet ik ook volop van mijn jonge collega’s Ryanne Veldkamp, Nicole Schelling en Lisanne Stam, om er een paar te noemen. Drie auteurs met een geheel eigen stijl, een tomeloze energie en een bodemloze fantasie."
Welke vraag zou jij aan je lezers willen stellen?
"Lieve lezers, eerst een opmerking: ik ben altijd zo blij met jullie feedback. Ik geniet van jullie reviews, al helemaal als jullie er dingen in zien waarvan ik me niet eens echt bewust was toen ik het verhaal schreef. Ze zijn voor mij in ieder geval een enorme stimulans om door te gaan met schrijven.
Dan mijn vraag: Ik ben benieuwd of er thema’s of tropes zijn die jullie in mijn werk zouden willen terugzien, maar die je tot nu toe niet bent tegengekomen of gewoon vaker zou willen zien."
Wat is jouw antwoord op de vraag van Renée? Laat het Renée en ons weten in een reactie onder het artikel.
Helma las Letterlijk de klos
In Letterlijk de klos komt Maria Minnaar na de breuk met haar overspelige vriend terug naar Den Haag nadat ze vijf jaar in New York heeft gewoond. Gelukkig kan ze via haar vriendin Ellen direct aan de slag bij boekhandel Jules & Jim waar ze het al snel helemaal naar haar zin heeft: leuke collega's met wie ze het goed kan vinden, leuke en minder leuke klanten en niet te vergeten de eigenaren. Vooral de knappe Jules laat haar hart wat sneller klopper, maar hij zit midden in een vechtscheiding. Zijn broer Jim is een stuk minder aantrekkelijk, maar wel iemand bij wie ze zich volkomen op haar gemak voelt.
Olsthoorn vertelt het verhaal in een lekkere 'no nonsens' schrijfstijl vanuit het wisselend perspectief van Maria en Jim, waardoor je letterlijk in hun hoofd kruipt en hun gevoelens en onzekerheden uit eerste hand krijgt. Het is al snel duidelijk dat Jim helemaal hoteldebotel van Maria is, maar dat hij zichzelf weinig kans geeft omdat hij altijd wordt overschaduwd door Jules. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in de boekhandel. Een heerlijke locatie met een koffiecorner waar je als lezer meteen naar toe zou willen gaan. Je WIL-lijst wordt er trouwens ook groter door, want er komen meerdere mooie titels voorbij die Maria aan de klanten tipt. En dan de klanten zelf: leuk getypeerd, vooral de enorme zeurkous die zich koning klant waant, maar zo onbeschoft is dat je haar het liefst direct buitende de deur zou zetten. Behalve de boekhandel speelt ook de stad Den Haag een rol in het verhaal en word je meegenomen door de straten van Den Haag naar de eettentjes en kroegjes en het Scheveningse strand. Dat de auteur de stad goed kent, wordt hierdoor meer dan duidelijk. Dat geldt eveneens voor Parijs waar Maria en Jules naartoe vertrekken voor een boekenbeurs waar niet alles volgens planning loopt. En daar blijft het niet bij. Terug in Den Haag gaat er nog veel meer mis en dat zet de relatie tussen Maria en de broers behoorlijk op scherp. Zo erg zelfs dat zelfs haar baan op het spel komt te staan. Wat er allemaal gebeurt en wie er uiteindelijk samen een happy end gaan beleven, want die komt er natuurlijk, verklap ik natuurlijk niet. De weg ernaar toe met een paar leuke wendingen heeft bij mij in ieder geval voor een aantal uurtjes feelgood leesplezier gezorgd.
WINACTIE
Helma heeft genoten van Letterlijk de klos. Heb jij al een boek van Renée Olsthoorn gelezen of ken je haar boeken nog niet en ben je nieuwsgierig geworden naar haar schrijfstijl? Dan is dit je kans. Als je het antwoord op de volgende vraag weet, maak jij kans om dit boek te winnen:
Naar wie is het Renée's vertaalbureau Aramis is genoemd?
Om kans te maken mail je je antwoord naar fabulous.feelgood@gmail.com. Reageren kan tot 15 januari. Daarna krijgt de winnaar per mail bericht.
LISTMANIA van de boeken van Renée
Stand-alone
'Happy in de hofstad'-serie:
'Sportschool'-serie:
Korte verhalen
- Als de avond valt
- Zoete zomerdromen / Tessa Treurniet en de reizende imker
- Een melodie voor Melody
- Een nieuwe kerst, een nieuw begin?
- De dief en de minibieb (samen met Saskia MN Oudshoorn, Lisanne Stam en Isabelle Paz Saldon)
- De boer die ze niet kent (samen met Emma Anna en Lisanne Stam)
- Carpe diem
- Ontbijt op bed
- New York, New York
- Bloemen in je haar
- Hoe versier je het?
Kort verhaal in een verhalenbundel