Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Friday tussendoortje: Iets met duinen

op 10 mei 2024 door

Het was echt de bedoeling om op onze spot elke Feelgood Friday een tussendoortje te bespreken, maar vorige week lukte het niet. We hebben al best veel korte verhalen en novelles besproken en dan wordt het moeilijker om iets te vinden dat geschikt is. En dan moet er ook nog tijd zijn... volgens mij hebben we allemaal een chronisch gebrek aan leestijd.

- door Marieke -

b0567fdc454be53e3a075d7a701cc59c.png

Maar het is deze week gelukt, we hebben een Feelgood Friday tussendoortje! Het was even zoeken. Meestal kijk ik op de online bibliotheek of ik iets kan vinden. Dat leek te lukken, helaas besloot mijn mini-Ipad dat die nu toch te te oud was voor dat soort sites en liet het niet toe om het boek te downloaden. Bij gebrek aan nieuwe online bibliotheekboeken keek ik eens wat er op de reader stond. En daar vond ik een novelle van Jeske Meinema. Van haar hebben we wel eerder artikelen op onze spot geplaatst. Dit ebook mocht ik een keer gratis downloaden bij een actie van de schrijfster. Voor mij dus een LUEK boek deze keer.

Iets met duinen - Jeske Meinema

Juf Vivianne is leerkracht geworden om alle goede redenen: denk eens aan alle vakantiedagen die ze heeft! Helaas is het nog lang geen zomervakantie. Als voorafje mag Vivianne mee op schoolkamp naar Tiengemeten.

Waar?

Met een zak vol tegenzin vertrekken de leerkrachten en leerlingen van school De Baret per boot naar Tiengemeten. Een eiland rijk aan insecten, pollen en slib. Alsof dat nog niet erg genoeg is, loopt Vivianne ook nog keer op keer de boswachter tegen het lijf, maakt een van de schoolvaders avances en heeft de schooldirecteur een scala aan niet-leuke activiteiten bedacht. En lukt het Vivianne daarbij de ware reden waarom zij niet mee op schoolkamp wil te verbergen?

b0567fdc454be53e3a075d7a701cc59c.png

Mijn mening

Iets met duinen is een verhaal met humor, en vooral cynische humor. Het was wel even wennen, want het is anders. Maar anders is leuk! Het hoofdpersonage is voor een keer niet naïef of tegen iedereen lief en aardig, maar ze is een chagrijnige, cynische juf van een pittige groep 8. Ik vond het leuk, het mag best eens anders dan de gebaande feelgoodpaden. Ik vroeg me werkelijk af waarom ze juf was, want het lijkt of ze het helemaal niks vindt wat ze doet. Als klap op de vuurpijl moet ze ook nog mee op werkweek, omdat twee andere leerkrachten zijn uitgevallen. Dn kampeerweek op een eilandje Tiengemeten met veel insecten, stomme spelletjes, afgunstige collega's en een knappe single vader blijkt een ware beproeving te zijn. Het levert een hoop grappige momenten op.
De personages om Vivianne heen zijn ook niet alledaags en dat is ook leuk. Vivianne weet zich door de week heen te worstelen. En ook al is het een ander feelgoodverhaal dan 'gewoon', het sluit toch echt heel feelgood af.

Hoe lang het verhaal precies is? Dat weet ik niet, want toen het lettertype heel klein stond, waren het 42 pagina's, en toen het op leesbare letters stond, waren het er 102. Ik denk dat wanneer ik het op grootlettertype had gezet ik op drie keer het dubbele was utigekomen. Maar gezien het feit dat ik het vlot uit kon lezen, denk ik dat de 102 pagina's wel ongeveer kloppen en dat het een ideaal tussendoortje is voor als je eens wat anders wilt.

Er zijn nog twee delen in deze serie: Iets met zee en Iets met schelpen , waar personages die in dit 'duinen'-deel een bijrol hadden (of alleen werden genoemd) de hoofdrol spelen. Dus wie weet zien we een van deze verhalen ook nog terug in onze Feelgood Friday tussendoortjes.

b0567fdc454be53e3a075d7a701cc59c.png

Heb jij al eens iets gelezen van Jeske Meinema.

Tip: Op Fabulous feelgood is het zomerfeuilleton dat ze schreef met haar vader te lezen. 



Reacties op: Feelgood Friday tussendoortje: Iets met duinen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeske Meinema

Jeske Meinema

Mijn passie voor schrijven begon bij het slecht bijhouden van dagboeken. Nee, ec...