Feelgood vakantie lezen #3
Vakantie! Soms is het lekker om thuis klusjes te doen waar je anders niet aan toe komt, soms is het heerlijk om in een andere omgeving te zijn en alles thuis de boel de boel te laten. Maar wat voor vakantie het ook is, het is voor ons de tijd van het jaar om extra te kunnen lezen! Aankomende weken lees je over onze vakanties en de boeken die we over onze vakantiebestemmingen lazen. Aan de hand van feelgoodboeken nemen we je mee op reis.
- door Marieke -
Twee weken vakantie naar Griekenland; naar Stoupa, een strandplaatsje in het zuiden van Peloponnesos. Het kostte me minstens zo lang om het goed uit te spreken en toen ging het nog niet helemaal goed.
Peloponnesos
De Peloponnesos of Peloponnesus is het grootste schiereiland van Griekenland, en ligt ten zuiden van het Griekse vasteland. Het wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en ermee verbonden door de (10 km brede) Landengte van Korinthe. Deze landengte wordt doorsneden door het Kanaal van Korinthe. Het is genoemd naar de Griekse held Pelops, het woord nèsos betekent eiland, hoewel de Peloponnesos een schiereiland is.
In de oudheid was de Peloponnesos onder andere van belang vanwege het feit dat de stad Sparta, lange tijd een rivaal van Athene, hier lag. De ruïnes van de oude stad liggen nu dicht bij de huidige plaats Mystras. Verder was het oude Korinthe ook een zeer belangrijke stad. De ruïnes van deze oude stad, archaia Korinthos, liggen dicht bij de moderne stad Korinthe.
Het is een bergachtig landschap met toppen tot meer dan 2000 meter. Vruchtbare akkers liggen tussen de bergketens. De Peloponnesos is onderverdeeld in landstreken. Enkele benamingen waren al bekend in de oudheid, bijvoorbeeld Argolis, Arkadia en Lakonia. Maar ook plaatsnamen zoals Olympia, Sparta, Epidaurus, Mystras en Mycene.
(bron: Wikipedia)
Vakantielezen
Het plan voor deze vakantie was strand, zee, zon, rust en lezen, en dat is allemaal gelukt met nog een beetje meer. Ook een stukje cultuur mee weten te pikken door een bezoekje aan Ancient Messina, opgravingen van een hele stad met amfitheater, 30 km van Kalamata. Bloedjeheet, maar prachtig en gelukkig niet druk. Een ander uitje was naar de druipsteengrotten van Diros, waar we met een bootje door heen werden gevaren. Indrukwekkend, maar voorlopig wel voldoende druipsteen gezien.
En elke avond was een feestje, want de zonsondergang was elke avond weer anders en mooier.
Het lezen ging heerlijk, er zijn heel wat boeken doorheen gegaan, maar het boek wat het beste past bij deze vakantie is: Ansichtkaarten uit Griekenland van Victoria Hislop. In de maanden voor de vakantie was ik al op zoek gegaan naar leesboeken die zich afspelen in Griekenland. Ik vond andere boeken van Victoria Hislop en ook Brenda Reid haar boeken spelen zich af in Griekenland.
Halverwege de vakantie kwam dus de nieuwste Hislop uit. Lang leve internet en het ebook. In Griekenland besteld, betaald en ontvangen op de e-reader!
Helaas kreeg ik het boek niet uit tijdens de vakantie zelf, maar heb ik het thuis verder uitgelezen.
Ansichtkaarten uit Griekenland
De korte samenvatting is veelbelovend:
Week na week ontvangt Ellie ansichtkaarten, gericht aan iemand die ze niet kent. Er staat geen afzender op en ze zijn slechts ondertekend met een initiaal: A. Met hun wolkeloze hemels, azuurblauwe zeeën en verleidelijke plaatjes van Griekenland geven de kaarten Ellies leven kleur. Ze is dan ook zeer teleurgesteld als de kaarten na zes maanden van de ene op de andere dag niet meer komen. Maar de collage die ze ervan heeft gemaakt aan de muur van haar flat blijft haar intrigeren. Ze besluit dat ze Griekenland met eigen ogen moet zien.
Op de ochtend dat Ellie naar Athene zal vertrekken, wordt er een oud dagboek bezorgd. Ellie begint meteen te lezen en ontdekt zo het ontroerende, verrassende en soms dramatische levensverhaal van A, een man op een persoonlijke odyssee door Griekenland. De stem van de geheimzinnige A maakt een lang onderdrukt verlangen in Ellie los; het is tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en op zoek te gaan naar een voller, rijker leven.
Het vorige boek dat ik van Victoria Hislop las (Het Eiland) vond ik werkelijk prachtig. Dat verhaal boeide me van begin tot eind en raakte me echt. Ik had dus ook hoge verwachtingen van dit boek. Hoge verwachtingen worden helaas niet altijd ingelost.
Het begin is goed. Zoals de samenvatting aangeeft krijgt Ellie ansichtkaarten uit Griekenland en ze besluit er naar toe te reizen. Op de dag van vertrek komt er een pakje met een soort dagboek dat ze meeneemt en ze begint in Griekenland te lezen. Dan lees je als lezer mee in het dagboek.
De hoofdpersoon vertelt van zijn reis in Griekenland en van de mensen die hij ontmoet en hij heeft de verhalen die ze hem vertelden beschreven in zijn dagboek. Het boek is dus eigenlijk een boek met korte Griekse verhalen, kort verbonden door de reis van de hoofdpersoon.
Sommige verhalen zijn echt heel mooi, andere wat minder. Wat ze wel gemeen hebben is de beschrijving van de sfeer van het eiland, en erg leuk is het herkennen van de plaatsnamen van waar wij zijn geweest.
Op het einde komt Ellie weer even in beeld en ontmoet ze de mysterieuze eigenaar van het dagboek.
Ik vond het mooi, maar had graag wat meer afwisseling gezien tussen de verhalen in het dagboek en de reis van Ellie. Wel was het heel leuk om de kaart van Pelopennessos erbij te houden en dan de plaatsen op te zoeken die in het boek voorkomen.
Zorba de Griek
In de map met informatie die in ons appartement lag, vond ik nog een leuk wetenswaardigheidje.
Nikos Kazantzakis, een van de bekendste schrijvers van het hedendaagse Griekenland, werd geïnspireerd door Stoupa en haar omgeving. Van 1917 tot 1918 verbleef hij in een klein huis bij het Kalogria strand en schreef zijn meest bekende werk: Zorba de Griek.
In het appartement waren ook wat boeken achtergelaten, o.a. een boek over Zorba de Griek, maar ik heb die allemaal laten liggen. Ik had genoeg aan mijn eigen voorraad.