Meer dan 6,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgoodauteur in de spotlight: Aline van Wijnen

op 22 januari 2025 door

In deze tweewekelijkse rubriek zetten we telkens een Nederlandstalige feelgood auteur in de schijnwerpers. Vandaag is het podium voor Aline van Wijnen.  

d6f9101de53bd9aff25886373ef8bfaa.png

Over Aline van Wijnen

Aline van Wijnen debuteerde in 2016 met de roman Halsoverkop. Van haar eerste historische roman, Het geheime kistje van Elle, werden ruim 35.000 exemplaren verkocht en het kreeg de Valentijnsprijs 2021. Het schrijven van historische romans wisselt ze graag af met feelgood. Haar leven staat in het teken van boeken: schrijven, lezen en boekbabbelen zijn haar favoriete bezigheden. Als er dan nog tijd overblijft, maakt ze graag een lange wandeling met haar man Jeroen, knuffelt ze haar kat Jade of spreekt ze af met vriendinnen voor een kop koffie en … boekbabbelen.

Interview

Wanneer wist je dat je (feelgood)auteur wilde zijn?

"Ik heb altijd veel geschreven. Eerlijk gezegd kan ik beter schrijven dan praten, haha. Als kind schreef ik schriften vol met verhaaltjes en observaties over alles wat er in mijn leven gebeurde. Later werkte ik een tijdlang als journalist, maar het schrijven van een roman leek me niet echt realistisch. Ik had geen idee hoe ik dat moest aanpakken en het belangrijkste nog: welk verhaal ik wilde vertellen. In mijn beleving moest het iets groots zijn, zoals de boeken van Harry Mulisch of Thomas Rosenboom. Pas toen ik voor het eerst een feelgoodroman had gelezen, viel alles op zijn plek. Ik zat ik een moeilijke periode en dat feelgoodverhaal hielp me om mijn gedachten te verzetten. Door mee te leven met de personages dacht ik niet aan mijn eigen problemen. Ik begreep toen ook dat feelgood niet alleen maar luchtig of komisch hoeft te zijn. Je kunt ook zwaardere onderwerpen verwerken in een feelgoodroman. Toen ik dat eenmaal doorhad, probeerde ik zelf een feelgoodroman te schrijven. Dat lukte en de rest is geschiedenis. Mijn droom om auteur te worden is uitgekomen!"

Wat is je grootste schrijfwens en/of schrijfdoel?

"Mijn grootste wens op dit moment is me volledig te kunnen focussen op het schrijven. Ik heb nog zo veel verhalen te vertellen. Jarenlang deed ik het naast een fulltime baan, maar vanaf deze maand ga ik proberen om mijn droom waar te maken. Ik vind het heel spannend, maar als je het niet probeert, dan weet je ook niet of het lukt." 

Welk van jouw boeken zou je wel op het witte doek willen zien?

"Wat een lastige vraag! Ik denk dat De verloren dromen van Valeria een mooie film zou worden, maar Het geheime kistje van Elle heeft meer actie en is misschien daarom geschikter voor op het witte doek. En dan is er ook nog Rachels wens, een aangrijpend verhaal dat zich op meerdere plekken in Nederland en daarbuiten afspeelt. Het eetcafé op de hoek (een Storytel Original) zou een leuke feelgoodfilm kunnen zijn. Sorry, ik kan niet kiezen. Ik zou blij en dankbaar zijn met een verfilming van elke van mijn romans, welke het ook zou zijn."

Voor welke auteur ren je naar de winkel zodra er een nieuw boek verschijnt?

"Ik lees heel graag boeken van de Nederlandse feelgoodauteurs. Met sommigen ben ik bevriend en we wisselen onze nieuwe boeken uit. Ik hoef ze dus ook niet te kopen, lucky me! Karen Swan is een buitenlandse auteur van wie ik vrijwel altijd een boek aanschaf. Ze heeft een fijne schrijfstijl en haar verhalen zijn meestal boeiend vanaf de eerste zin. Met haar boeken weet ik vrijwel zeker dat ik een paar fijne leesuurtjes doorbreng."

Welke vraag zou jij aan je lezers willen stellen?

"Lieve lezers, allereerst bedankt voor jullie lieve berichtjes, reviews en simpelweg voor het lezen van mijn boeken. Dankzij jullie kan ik doen waar ik gelukkig van word: verhalen vertellen. En de dames van Fabulous Feelgood, heel erg bedankt voor jullie aandacht voor de Nederlandse auteurs, dat waardeer ik enorm.

En dan mijn vraag. Hoe belangrijk vinden jullie dat een auteur actief aanwezig is op sociale media met updates over het schrijfproces en berichtjes over hun privéleven?

Wat is jouw antwoord op de vraag van Aline? Laat het haar en ons weten in een reactie onder het artikel.

d6f9101de53bd9aff25886373ef8bfaa.png

Marieke las Het geheime kistje van Elle

In deze roman maken we kennis met Janna. Ze is heel gelukkig met haar huisje, boompje beestje. Maar haar geluk wordt verstoord, als eerst haar oma overlijdt en vervolgens haar man wil scheiden en bij haar weggaat. Over dat laatste maakt ze zich het minste zorgen, want Rolf liep al twee keer eerder weg en kwam beide keren terug.
Het verlies van haar oma raakt haar meer en dat terwijl ze al helemaal niet meer zoveel contact met haar had. Bij het uitruimen van het huis van oma, ontdekt Janna een kistje met daarin een ring, een Jodenster en een geboortebewijs in een vreemde taal. Het is het begin van een zoektocht naar het verleden van oma Elle.

De historische verhaallijn is die van Elle en begint voor de oorlog in Wit Rusland. Elle gaat studeren in Minsk en laat daarvoor haar familie achter in een klein dorpje. Wanneer ze voor de vakantie terugkeert, is de sfeer anders. Er hangt een dreiging in de lucht die niet te benoemen is. Tot de Nazi's binnenvallen. Het leven wordt steeds moeilijker en ze moeten steeds meer inleveren. Dan is er een fatale dag waarop voor Elle alles anders wordt en ze moet vluchten.

De hoofdstukken wisselen af tussen Janna en Elle, waarbij het verhaal van Elle synchroon loopt met de zoektocht van Janna. Zij reist af naar Wit Rusland met een journalist om het verleden van haar oma te herleiden en doet dan ontdekkingen die de gruwelijkheden van de oorlog blootleggen.

Het is zeer indrukwekkend zoals de schrijfster haar personages heeft neergezet. De in eerste instantie wat naïeve maar lieve Janna die gedurende haar zoektocht naar oma's verleden ook meer over zichzelf leert en verstandiger en pittiger wordt. En de sterke Elle, die dingen meemaakt die je als persoon kapot kunnen maken, maar die ze weet te doorstaan en vervolgens van haar leven maakt wat mogelijk is. Elle is een personage die je als lezer raakt en die je het liefst zou willen omhelzen om niet meer los te laten. Haar verdriet en de angst zijn zo voelbaar en dat raakte mij diep.

De schrijfwijze van Aline van Wijnen is al bekend van haar eerder romans en is zeer prettig om te lezen en dat is ook weer terug te vinden in deze roman. Het leest erg vlot door de korte hoofdstukken, er wordt niets teveel geschreven en alles klopt. Het deel dat gaat over de oorlog en de belaging van het dorpje waar Elle met haar familie woont is gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat maakt het verhaal nog sterker.

Het geheime kistje van Elle is een prachtige roman over verlies en doorzettingsvermogen, over liefhebben en over soms iets moeten afsluiten om opnieuw te kunnen beginnen. De verhaallijn van Elle is aangrijpend en indrukwekkend en een doos tissues is geen overbodige luxe. Het uitstapje van Aline van Wijnen naar een (deels) historische roman is een goede keus en er mogen wat mij betreft nog vele volgen.

d6f9101de53bd9aff25886373ef8bfaa.png

 

LISTMANIA van de boeken van Aline



Reacties op: Feelgoodauteur in de spotlight: Aline van Wijnen

Meer informatie

Over

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen won de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en h...