Groepsread: Het is ingewikkeld - Kaat de Kock
Het is weer tijd voor een groepsrecensie. Deze keer lazen Nathalie, Lore, Diana, Renate en Marieke Het is ingewikkeld van Kaat de Kock. Dit boek van deze Vlaamse auteur viel ons vooral op door de felroze kleur. Lees snel verder en ontdek de kritische doch eerlijke mening van onze vijf feelgooddames.
- Door Diana –
Het verhaal
Esther dumpte haar vriend omdat hij geen kinderen wilde en zijn ambities geen ruimte lieten voor haar carrière. Nu is het háár beurt om haar dromen na te jagen. Helaas blijken haar droomjob én haar droomman niet zomaar in haar schoot te vallen en zit ze vast in een saaie, uitzichtloze job en een piepklein flatje. Tot ze op een dag een aanbod krijgt dat ze niet kan weigeren. Vindt Esther op deze manier de liefde? En wat gebeurt er als ze per ongeluk met de foute man slaapt, wat weleens heel veel invloed zou kunnen hebben op haar carrière én haar leven?
Cover
Een felroze cover loop je als feelgooddame niet snel voorbij. Staat er dan ook nog een ijsje op, dan loopt het water ons in de mond. Ik vind het lekker chicklit uitstralen. In de winkel zou ik dit boek dan ook zeker in mijn handen pakken, zegt Nathalie. Ook Lore is enthousiast over de cover: De roze kleur geeft het meteen een feelgood-tintje. Dit is ook mooi voor in mijn kast. Marieke zet wel nog even een kanttekening: Maar wat het ijsje met het verhaal te maken heeft, dat begrijp ik niet helemaal. En Renate ontdekt een overeenkomst: Leuk erg roze, ik moest ook denken aan het boek van Jane Fallon.
Schrijfstijl
Lore viel meteen de humor in de schrijfstijl op: De humor was goed vertegenwoordigd in dit boek. Op sommige stukjes moest ik zelfs hardop lachen. Renate vult aan: Kaat de Kock heeft een fijne manier van schrijven, niks ingewikkeld, vlot lopende zinnen, begint origineel, helaas zwakt het naar het einde wat af. Marieke: De wijze van schrijven is niets mis mee, het is vlot, scherp en leest makkelijk. De eerste 100 pagina's zijn dan ook zo voorbij. Diana is het daar mee eens: De schrijfstijl is niet moeilijk en leest gemakkelijk weg, mede door de korte hoofdstukken, maar door meer spanningsopbouw zou het boek sneller uit zijn. Nu kabbelt het maar een beetje terwijl je eigenlijk al weet met welke man Esther gaat eindigen.
Vlaams taalgebruik
Voor Lore is het Vlaams niks nieuws als onze Vlaming in de groep. Onze andere lezeressen moeten wel even wennen aan het taalgebruik. Nathalie: Ik vind het een schattige taal en leuk om te lezen. Marieke benadrukt het volgende: Het wordt pas lastig als er een paar typisch Vlaamse benamingen en uitdrukkingen worden gebruikt. Gelukkig is dat maar weinig is leest het verder vlot en is alles te volgen. Renate is erg blij met het taalgebruik: Ik vind dat zo leuk, dat een Vlaamse schrijfster gewoon woorden gebruikt die ik als Hollander soms moet opzoeken. Soms weet ik het wel omdat je het in de context leest en ommige woorden hoorde ik wel op tv. Ook Diana had geen moeite met de taal: Normaal hou ik niet zo van Vlaamse auteurs - misschien omdat ik eerder alleen Vlaamse literatuur las? Maar dit verhaal leest lekker weg en ik had geen moeite met de Vlaamse woorden. Soms moest ik wel grinniken om hoe de Vlamingen iets op een andere manier zeggen dan dat wij in Nederland doen. Maar ook voor Lore levert het lezen in het Vlaams iets op: Het is pas als ik een vraag over een bepaalde uitdrukking krijg dat ik besef dat er dingen in staan die voor Nederlanders niet zo vanzelfsprekend zijn.
Personages
Over Esther zijn de meningen verdeeld. Zo zegt Lore: Esther is een geweldige personage! In het begin had ik even zin om haar te slaan, waarom blijf je zo lang bezig met je ex. Diana ziet dat anders: Steeds wil ik tegen haar zeggen: "Waarom zeg je dat nou?" Ook naar vriendin Lena toe vind ik haar overdreven bezitterig. Zij vindt Esther helemaal niet zo leuk en is meer fan van Marianne. Ook Renate is team Marianne maar zegt over Esther: Wel vond ik het stoer van haar dat ze alles doet om haar grote droom waar te maken, journalist worden, dat ze dan ook nog single is en wanhopig op zoek, maakte dat ze keuzes maakten die ik zelf niet 1,2,3 zou doen, je legt toch je hele ziel en zaligheid bloot, als je met iedereen gaat daten die je vraagt, maar bovenal als je daar een stukje voor een blad voor moet schrijven. Marieke reageert daarop: Maar door haar doelen na te streven, ziet ze niet wat er om haar heen gebeurd en lijkt ze vriendschappen te verliezen. Voor Nathalie is het ook duidelijk: Esther is net iets te desperate en duikt te snel met mannen het bed in. Ik had hierdoor geen empathie meer voor haar.
Conclusie
Nathalie: Ik vond dit een leuke chicklit met een fijne schrijfstijl, een goede dosis humor en voldoende diepgang. Ik wil meer van haar gaan lezen na dit debuut. ****
Lore: Het is ingewikkeld is een leuk feelgood-verhaal met de nodige humor. Ik las het in één avond uit. ***
Diana: Er zat te weinig vaart en spanning in en de dates waren wel oké, maar niet uitermate bijzonder. Met wie Esther eindigt is al snel duidelijk en de drama die Esther om dingen maakt, is soms erg storend. **
Renate: Ik Heb dit boek met veel plezier gelezen, moest soms echt lachen wat Esther nu weer meemaakte, wel had ik aan het einde het gevoel dat het wel beetje te toevallig was. ****
Marieke: Ik had meer verwacht van de dates die ze moest doen, iets wat een belangrijk gegeven is in het boek is toch een beetje weinig uitgewerkt. Maar toch een leuk boek. ***
De recensie van Diana lees je hier, en van Marieke hier.
Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar Het is ingewikkeld? Of heb je het boek al gelezen? Misschien ken je Kaat de Kock van haar columns? Wij zijn ook erg benieuwd naar jou mening!