Helma las ... De Ex Talk van Rachel Lynn Solomon
Ik had De Ex Talk al als leestip van de week genoemd, maar was er toen nog niet aan toegekomen om het boek al te lezen. Daar is deze week verandering in gekomen. Ik begon er in en las het in twee dagen uit. Ik verwachtte een enigszins voorspelbaar ‘enemies to lovers’ verhaal, waarin de beide hoofdpersonen het spel van aantrekken en afstoten spelen tot ze elkaar uiteindelijk in de slotfase voorgoed in de armen vallen. Maar ik werd blij verrast, want met dit verhaal geeft Rachel Lynn Solomon een verrassende nieuwe draai aan deze trope in het feelgoodgenre.
- door Helma -
Over De Ex Talk van Rachel Lynn Solomon
Shay werkt al bijna tien jaar met plezier bij een radiostation in Seattle. Maar de laatste tijd botst ze nogal met haar nieuwe collega Dominic, die net zijn journalistieke opleiding heeft afgerond en ervan overtuigd is dat hij alles weet van radio.
Als de zender een nieuw concept nodig heeft, stelt Shay De Ex Talk voor, waar twee exen live relatieadvies geven aan luisteraars. Tot haar grote frustratie wordt ze echter aangewezen als cohost van de show, met niemand minder dan… Dominic!
Hun scherpe dynamiek is meteen een schot in de roos en al snel verschijnt De Ex Talk in de hitlijsten. Dan beginnen Shay en Dominic voor elkaar te vallen. Betekent dit het begin van iets geweldigs, of het einde van hun loopbaan?
Mijn mening
Met de verwachting een 'enemies to lovers'-roman te gaan lezen, was ik natuurlijk niet verbaasd dat Shay zich bij de start van het verhaal zich inderdaad dood ergert aan Dominic, vooral omdat hij loopt te pronken met zijn master in journalistiek. Maar eigenlijk bleek die ergenis helemaal niet zo persoonlijk te zijn, want haar irritatie wordt eerder veroorzaakt door haar baas Kent die Dominic constant de hemel in prijst. Ik ergerde me samen met Shay aan Kent. Wat een seksist en een regelrechte eikel, zeg! Ik snapte haar helemaal. Kent geeft Dominic privileges, waar Shay tien jaar voor heeft moeten knokken en die hem zo in zijn schoot geworpen worden. Het is al snel duidelijk dat Shay Dominic stiekem aantrekkelijker vindt dan haar lief is.
Omdat ze, praktisch op straffe van ontslag, gedwongen worden om samen de Ex Talk te presenteren, moeten ze als zogenaamde ex-lovers hun niet bestaande dating-historie op elkaar afstemmen om niet door de mand te vallen. Als ze elkaar steeds beter leren kennen komen ze erachter dat ze het eigenlijk wel prima met elkaar kunnen vinden. Dat ze moeten liegen over hun zogenaamde relatie zit vooral Dominic dwars omdat dat zo volledig indruist tegen zijn journalistieke integriteit. Ook als hun radioprogramma een groot succes wordt, blijft deze leugen aan hen allebei knagen en zal het niet zonder gevolgen blijven.
De beide hoofdpersonen zijn in hun gevatte dialogen aan elkaar gewaagd, niet alleen als ze vriendschappelijk bekvechten tijdens hun radioprogramma, maar meer nog in hun dagelijkse leven. Ik zat regelmatig even in mezelf te grinniken.
Maar het is niet alleen maar humor, want net als in het gewone leven hebben zowel Shay als Dominic hun eigen problemen. Shay mist bijvoorbeeld nog steeds haar vader die ze op jonge leeftijd verloor en staat ambivalent tegenover het feit dat haar moeder een nieuwe levenspartner heeft gevonden. Omdat het hele boek vanuit het perspectief van Shay is geschreven zit je als het ware in haar hoofd en weet je alles over haar gedachten en gevoelens. Door de interactie met haar moeder, hartsvriendin Ameena en Dominic krijg je ook een beeld hoe zij op anderen overkomt. Over Dominic kom je veel minder weten. Wat hem beweegt ontdek je alleen als Shay met hem praat over zijn familie en zijn verleden, waardoor je er achter komt dat hij zijn eigen problemen heeft, Hiermee geeft Solomon haar personages de nodige diepgang waardoor het verhaal niet alleen maar luchtig en vrolijk is.
De verschillende personages zijn divers en multicultureel, zonder dat het specifiek benoemd of benadrukt wordt. Solomon heeft hiermee in een toegankelijke, pakkende schrijfstijl een mooie afspiegeling van de samenleving gecreëerd. Dominic is bijvoorbeeld van Vietnamese afkomst, maar zijn Aziatische uiterlijk wordt nergens beschreven. Je komt er eigenlijk pas achter als hij halverwege het boek iets over de achtergrond van zijn ouders vertelt. Haar a.s. stiefvader heeft Nigeriaanse roots, wat net zo terloops in het verhaal naar voren komt als de Indiase achtergrond van hartsvriendin Ameena.
Dat Shay en Dominic hun happy end gaan beleven staat natuurlijk boven kijf, maar dat is dan ook het enige echt voorspelbare aan De Ex Talk. Wat een humorvol, sexy en liefdevol verhaal met mooi uitgewerkte personages en verrassende twists! Ik ben nu al benieuwd naar Business or Pleasure dat begin volgend jaar in de Nederlandse vertaling zal verschijnen.