Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma las ... Dokters, diva's en driftbuien

op 02 juli 2024 door

Op zoek naar een nieuwe roman om te lezen viel mijn oog op Dokters, diva's en driftbuien van Cynthia van de Velde. Het boek stond al enige tijd op mijn e-reader en was een beetje in de vergetelheid geraakt. Even gekeken waar het ook alweer overging en ik kreeg meteen zin om er in te beginnen.
Het beloofde een grappige feelgood te worden. Hoofdpersoon is dorpsmeisje Sjoukje dat als nanny aan de slag gaat voor de drie kinderen van haar jeugdidool, de beroemde filmster Steven La Vender en zijn echtgenote Lilian, die als zangeres aan de weg probeert te timmeren.

- door Helma -

417aff647c5d94c29b7d0963b677a8a0.png

Over Dokters, diva's en driftbuien

Sjoukje is haar leven in het saaie dorp meer dan zat. Wanneer haar vriend haar een huwelijksaanzoek doet, realiseert Sjoukje zich dat ze niets liever wil... dan hun relatie beëindigen. Halsoverkop vliegt ze naar Ibiza, waar ze aan de slag gaat als nanny. Haar nieuwe werkgever is niemand minder dan haar jeugdidool Stephen La Vender.
Heel even lijkt het eilandleven perfect. Tot de driftbuien van de kinderen, belachelijke eisen van ouders, en haar eigen lompheid tevoorschijn komen. Dat ze voor het laatste regelmatig bij de knappe dokter Jesse zit, vindt ze stiekem niet erg. Hij is slim, onweerstaanbaar en alles wat Sjoukje niet meer wil.

Mijn mening

Het verhaal begint als Sjoukje helemaal klaar is met haar vriend Robbie en zijn twee broers, voor wie ze na de plotselinge dood van hun ouders vooral als veredelde huishoudster fungeert. En dat ze daarbij ook nog woont in de oude koestal waarin de mest nog steeds te ruiken is, werkt ook niet echt mee. Ze is de hele situatie zo zat, dat ze besluit haar leven rigoureus om te gooien: nadat ze is aangenomen als nanny verlaat ze Robbie, familie en vrienden en vertrekt spoorslags naar Ibiza.

Ik moest in het begin even wennen aan Sjoukje. Ze is behoorlijk bitter over Robbie maar ook over haar hartsvriendin Bettina, die inmiddels zwanger is van haar vierde kindje, en haar ouders. Wat duidelijk is, is dat ze zo'n leven echt niet wil. Pas als ze op Ibiza neerstrijkt wordt Sjoukje een ontwapenend personage dat zich vergaapt aan het doen en laten van de rich en famous. Zelfs als ze opeens zelf een BN’er wordt als de La Venders een contract tekenen voor een reality serie en ze de hele dag gevolgd wordt door een camera blijft ze haar nuchtere zelf.

Van de Velde beschrijft tal van grappige situaties in Sjoukjes leven tussen de sterren, die regelmatig voor een glimlach op je gezicht zorgen. Neem bijvoorbeeld het verjaarspartijtje van een zesjarige op een groot jacht waar het feestvarken wordt verwend met belachelijk dure cadeaus van de uitgenodigde kinderen. Ook Sjoukjes (sociale) onhandigheid zorgt regelmatig voor een glimlach op je gezicht. Haar vriendschap met Ivy, lerares van de kinderen van sterren, en vooral de ietwat hysterische influencer Gio, die Sjoukje als mediatrainer moet klaarstomen voor het leven in de schijnwerpers, maken de humor compleet.

Het is leuk dat de schrijfster ook de huiselijke kant van het societybestaan laat zien. Dan wordt duidelijk dat een leven in de schijnwerpers niet altijd even makkelijk is. Thuis zijn Steven en Lilian ook maar gewoon twee liefdevolle ouders die het beste met hun kinderen voor hebben en graag tijd met ze doorbrengen. Het is hartverwarmend hoe ze Sjoukje opnemen in het gezin en haar opvoedingstips ter harte nemen. Sjoukje mag dan weinig levenservaring hebben, maar ze is goed in haar werk.

Hoewel ze in haar doen en laten zeker beïnvloed wordt en steeds iets meer een vrouw van de wereld wordt, blijft Sjoukje haar nuchtere zelf en laat ze zich niet gek maken. Een nuchterheid waar Jesse, de persoonlijke arts van de La Venders, erg gecharmeerd van is. Maar Sjoukje is niet op zoek naar een nieuwe man in haar leven, en hoewel de vonken al snel over een weer schieten, doet ze haar uiterste best om de relatie vriendschappelijk te houden. Of haar dat helemaal gaat lukken is natuurlijk de vraag.

Van de Velde heeft er in ieder geval vooralsnog geen ‘happily ever after’ verhaal van gemaakt en de weg opengehouden voor nieuwe nanny-avonturen van Sjoukje in het tweede deel van de ‘Nanny op wereldreis’-serie. Ik kijk er naar uit!

Zijn jullie Team 'ik wacht tot de serie compleet is voor ik ga lezen' of Team 'ik lees zodra er een deel uitgegeven wordt'?



Reacties op: Helma las ... Dokters, diva's en driftbuien

Meer informatie

Gerelateerd

Over