Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma las Het boek der deuren

op 14 mei 2024 door

Toen ik Het boek der deuren van Gareth Brown spotte in de te verwachten boeken was ik direct geïntrigeerd door ten eerste de prachtige cover en daarna de omschrijving. Stel je toch eens voor dat je in je eigen woonkamer een deur opent en je plotseling midden in Parijs of Praag staat. Of een exotische zonnige bestemming terwijl de regen met bakken uit de lucht komt. Ook het feit dat het boek niet echt in een genre te vangen is, sprak me aan. Ik besloot het boek te lezen en te kijken of er wellicht ook nog een feelgoodrandje te bespeuren was.

- door Helma -

15bec292ecb4a1a590a621ecb42572cd.png

Over Het boek der deuren

De New Yorkse boekverkoper Cassie Andrews leidt een nietsvermoedend leven totdat een van haar trouwste klanten plotseling overlijdt in haar boekwinkel. In zijn handen vindt Cassie een boek met een bijzondere boodschap op de eerste bladzijde: Dit is het Boek der deuren. Hou het in je hand en elke deur is iedere deur.

Diezelfde avond stapt ze door haar slaapkamerdeur naar Venetië en weer terug in een oogwenk. Het is het begin van een avontuur als geen ander. Maar wat Cassie dan nog niet weet is dat er andere magische boeken zijn. Boeken die zowel prachtige als monsterlijke dingen kunnen doen.

Samen met haar huisgenoot Izzy wordt Cassie plotseling geconfronteerd met een wereld vol geweld en gevaar. En de enige persoon die hen kan helpen, Drummond Fox, de man die in het bezit is van een geheime bibliotheek vol magische boeken, is op de vlucht voor zijn eigen demonen. Er is een kwaad op pad, vastbesloten alle boeken in handen te krijgen.

En Cassies boek is een boek om voor te sterven…

Mijn mening

Het verhaal begint onschuldig als Cassie het boek samen met haar hartsvriendin Izzy uitprobeert. Wat ze niet weten is dat ze daarmee de aandacht trekken van mensen met slechte bedoelingen. Deze rustige start, waarin de vriendinnen vol verwondering de ene plaats na de andere binnenstappen door louter een deur te openen, is de opmaat naar een duizelingwekkende, magische reis vol spanning en onvoorziene gebeurtenissen.

Het is het debuut van Brown, maar dat is nergens aan te merken want het boek zit uiterst ingenieus in elkaar. In een gemakkelijk te lezen schrijfstijl reikt hij je telkens kleine puzzelstukjes aan, maar door verschillende volkomen onverwachte plotwendingen zit de puzzel toch weer totaal anders in elkaar dan je denkt en kan je weer opnieuw beginnen. Tijdreizen maakt een groot deel van het verhaal uit en het is knap hoe Brown al die verschillende tijdlijnen aan elkaar knoopt en uiteindelijk tot een geheel kloppend einde komt.

Alle personages die Brown opvoert, hoe miniem hun rol ook lijkt, zijn belangrijk, maar het hoe en waarom van hun acties wordt vaak pas gaandeweg het verhaal duidelijk. De personages die Cassie achtervolgen om het boek te bemachtigen zijn ronduit angstaanjagend en boosaardig. Ze maken rücksichtslos gebruik van de kracht van de boeken die ze in hun bezit hebben om het Boek der Deuren in hun bezit te krijgen, terwijl ze ook geen moment schromen om dood en verderf te zaaien of onschuldige mensen in een levenslange depressie te storten. Drummond Fox, de eigenaar van de verborgen bibliotheek en een van ‘good guys’, helpt Cassie en Izzy om uit de klauwen van deze ‘jagers’ te blijven en te proberen om alle magische boeken een veilige plek in de bibliotheek te geven om verder misbruik te voorkomen. Als lezer rol je als in een soort rollercoaster van de ene gebeurtenis naar de andere. Gelukkig brengt Brown het verhaal ook regelmatig in iets rustiger vaarwater zodat je als lezer even op adem kunt komen. Maar die rust duurt nooit lang, want voor je het weet word je door de snel opeenvolgende gebeurtenissen weer volledig het verhaal ingezogen.

Zoals ik al in de intro schreef: het boek is niet echt te vangen in een genre. Het heeft aspecten van fantasy, thriller, literatuur en ja, ook feelgood. De feelgood zit vooral in vriendschap en ervoor elkaar zijn. Ik zou het verhaal toch eerder een fantasy-thriller noemen. Als je een echte feelgoodlezer bent, zal het boek je wellicht minder bekoren, maar als je openstaat voor de magie van tijdreizen in thrillerachtige setting zou ik het boek zeker een kans geven. Ik heb er in ieder geval enorm van genoten!

Geven jullie Het boek der deuren een kans of houden jullie het liever bij een rasechte feelgood?



Reacties op: Helma las Het boek der deuren

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gareth Brown

Gareth Brown

Gareth Brown wist al op jonge leeftijd dat hij schrijver wilde worden. In de af...