Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Historische romans en diversiteit

op 23 oktober 2018 door

Oktober is de maand van het historische boek. Wij besteden op onze spot ook graag aandacht aan historische romans.  Veel van die boeken hebben een romantische insteek en daarom lezen wij ze ook graag. Maar hoe zit het in de historische romans met de diversiteit? Janneke en Marieke zochten het uit.

- door Janneke en Marieke

1a8042b151d892efe6808f4d940d9ea7.jpg

In februari 2018 stond de maand in het teken van historische romans. Historische romans. verhalen uit het verleden vol andere gebruiken, kleding, ontdekkingen en ontwikkelingen. We hadden toen al uitgezocht waar een historische roman aan zou moeten voldoen:

In een historische roman is de verhaallijn gebaseerd op historische gebeurtenissen, welke echt zijn gebeurd en/of met personages die echt hebben bestaan.

Daarbij is het van belang dat het leven in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt goed wordt neergezet. Alles moet kloppen en er is dan ook gedegen onderzoek voor nodig om alles goed te kunnen weergeven. Elke historische periode heeft zijn eigen kenmerken. Geldende normen en waarden, pruiken en waaiers, kleding en vervoersmiddelen, wonen en leven. Dat alles samen maakt dat een verhaal kloppend is.

Dat is niet veranderd, maar voor deze blog gingen we op zoek naar diversiteit in historische romans. Dat was niet zo eenvoudig, maar we hebben toch een paar bijzondere boeken gevonden.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Seksualiteit

Waar de boeken van nu zich kunnen richten op de actualiteit, waarbij LGBT (LGHT) mag en kan, was homoseksualiteit in het verleden een taboe en bestond officieel niet. Mannen die zich tot mannen aangetrokken voelden, werden vaak gedwongen om te trouwen met en vrouw om zo voor de buitenwereld een 'normaal' plaatje te hebben. Deze mannen werden gedwongen om hun ware gevoelens te onderdrukken. De huwelijken waren een ramp zeker voor de vaak jonge meisjes die hiervoor uit hun kleine dorpjes werden gehaald en die geen flauw idee hadden wat hun stond te wachten.

Voorbeelden van boeken die wij tegenkwamen zijn:

De vrouw van de rechterAnn O'loughlin
Een roman met twee tijdlijnen, waarvan er een in het verleden speelt en waar de geheimen van vroeger langzaam ontrafeld worden in het heden.

Het huis aan de gouden bochtJessie Burton
Een boek, geschreven door een Engelse schrijfster, maar wat zich afspeelt in de Gouden Eeuw in Amsterdam. Een jong meisje wordt uitgehuwelijkt aan een rijke suikerimporteur en komt terecht in een liefdeloos huwelijk.
Dit boek heeft nog meer diversiteit, want het huis herbergt ook een Moor, een donkere man die geen slaaf meer is en daardoor een aparte positie heeft. 

De reiziger Diana Gabaldon
Een bijzondere historische roman geliefd door velen! Claire Randall reist door de tijd van 1945 naar het ruige Schotland van 1743. Daar ontmoet ze James Fraser en komt terecht in een relatie met zo veel passie, waarvan ze niet eens wist dat het mogelijk was. Helaas maken ze al snel kennis met een voorvader van haar man in 1945: Jonathan Randall die het niet alleen op Claire heeft voorzien, maar ook op James. 

Er zijn meer boeken waar homoseksualiteit ook een (grote) rol speelt zijn:

Wat het hart verwoest - John Boyne 
Een boek dat is ingedeeld als literatuur, maar wat wel prettig leest en toegankelijk is voor andere lezers. In dit boek dat zich afspeelt in het katholieke Ierland van net na de oorlog, speelt homoseksualiteit en geloof een grote rol.

Een lied voor Achilles - Madeline Miller
Met recht een historische roman, want deze gaat helemaal terug naar de oudheid met mythische Goden en heldenverhalen. Dit verhaal gaat over de held Achilles, die bevriend raakt met Patroclus. Achilles is alles wat Patroclus niet is en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Het is meer dan vriendschap, maar het is zo geschreven dat er geen twijfel over is, en toch wordt het nergens expliciet genoemd dat ze geliefden zijn.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Handicap

Wanneer er vroeger kinderen werden geboren met een handicap, dan was dat een grote schok en schande. Kinderen kregen niet de juiste zorg en overleefden het vaak niet. Zij die wel overleefden werden vaak weggebracht naar een gekkenhuis.

In Roeien naar de Volewijck van  Suzanne Wouda gaat het hoofdpersoon op zoek naar een vriendin waarmee ze in het kindertehuis had gezeten. Haar vriendin blijkt een kindje te hebben gekregen met een handicap. Dan neemt ze een besluit om het kindje op te sporen. (buddyread Lore en Marieke)

Een roman waar we dit ook in tegenkomen is Het verhaal van Mooi Meisje van Rachel Simon. Lynnie is een jonge, blanke, stomme vrouw en Homan, een dove, zwarte man, leven in een gesloten inrichting waar ze door iedereen aan hun lot zijn overgelaten. Ze worden verliefd en weten te ontsnappen. 

Emancipatie

Het is een feit dat vrouwen rond 1900 nog geen rechten hadden. Dat weerhield vrouwen niet om zich te ontwikkelen en zich af te zetten tegen de gevestigde orde die door de mannen werd beheerd.

In De meid van Marlies Allewijn draait het om een dienstbode die zwanger raakt van een rijke man, die haar daarna laat barsten. Ze pikt het niet en schiet hem neer. Eenmaal in de rechtbank krijgt ze gelijk en dat is de basis voor een ommezwaai in de rechten van de vrouw, waarbij mannen hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen.

Een boek waar niet de rechten van de vrouw centraal staan, maar waar de vrouw toch een bijzondere rol speelt, is in Hotel Sacher van Rodica Doehnert. Wanneer Eduard, de man van Anna Sacher plotseling komt te overlijden, is het niet gebruikelijk dat Anna zijn taken als eigenaar van het hotel zou overnemen. Onder veel kritiek en met veel moeite weet ze deze rol toch te bemachtigen. Een hardwerkende vrouw gesteund door haar personeel krijgt hiermee in het einde van de 19de eeuw de leiding over een exclusief hotel in Wenen en gaat er een nog groter succes van maken. 

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Andere culturen

Het reislustige Nederlandse volk reisde vroeger met de VOC al de hele wereld over, net als de Engelsen, Spanjaarden en de Portugezen. Maar ook de Duitsers verlieten hun vaderland om overzee een nieuw bestaan op te bouwen. In historische romans zijn andere culturen dan ook ruimschoots aanwezig

Sarah Lark schrijft haar historische romans over de periode waarin Australië en Nieuw Zeeland werden gekoloniseerd. In De tijd van de vuurbloemen zijn er veel conflicten met de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, maar worden er ook vriendschappen gesloten tussen de (Duitse) kolonisten en de Maori's. Sarah Lark gaat zelfs zover dat ze een Engelse vrouw laat trouwen met een Maori leider. Als dat geen diversiteit is!

Aan de andere kant van de wereld zijn kolonisten zich aan het vestigen in Amerika. Er heerst onrust en de dreiging voor een oorlog tussen de indianen en de kolonisten is voortdurend aanwezig. Morrow Little wordt in Terug naar de rode rivier van Laura Frantz nog dagelijks herinnert aan de overval van de indianen waarbij haar moeder omkwam en haar kleine broertje werd ontvoert. Nu ze ouder is heeft ze echter haar oog laten vallen op een aantrekkelijke man, een indiaan. Net als in het bovengenoemde boek van Sarah Lark is dit erg omstreden en wordt het niet door iedereen zo makkelijk geaccepteerd. 

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Er zullen ongetwijfeld nog meer historische romans zijn, waar diversiteit een rol in speelt. Als je nog een mooie bijzondere tip hebt, plaats die dan onder deze blog als reactie. Wij zijn benieuwd!

Omdat oktober ook de maand is van het historische boek zijn hier nog links aan andere artikelen over de historische roman:



Reacties op: Historische romans en diversiteit

Meer informatie

Gerelateerd