Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2020 Maart: Vroeger tijden

op 09 maart 2020 door

De uitdaging van de challenge voor maart is Lees een boek dat zich afspeelt in vroeger tijden, verdeeld in Oudheid, Middeleeuwen, 19e eeuw en 20e eeuw. Die laatste twee zullen niet zo heel veel problemen opleveren, maar voor de Middeleeuwen en de Oudheid zal het toch even zoeken zijn.

challenge2018_divider.png

Marieke dook in de stapels met boeken en stelde een lijstje samen met passende titels.

Oudheid

Bij de Oudheid denk ik gelijk aan Egypte, farao's en piramides, maar ook aan de Romeinse en Griekse Goden. Het is best lastig om in deze vroegere tijden boeken te vinden die nog een beetje bij feelgood passen. Ik kies daarom voor titels van mooie boeken, waar je zelf maar wat feelgood aan toe moet voegen (-_-). Zo zit er bijvoorbeeld in het boek Een lied voor Achilles een liefdesverhaal met diversiteit. Ook Agatha Christie (cozy-crime) schreef voor een weddenschap ooit een boek dat zich afspeelt in de Oudheid. Volgens haar was de menselijke natuur altijd hetzelfde en werd ze uitgedaagd om haar plot in het oude Egypte te laten spelen. Het kostte haar flink wat hoofdbrekers, maar ze kreeg het voor elkaar.
Op Hebban is deze lijst te vinden, met Oudheid-boekentips.

En het einde is de dood - Agatha Christie

Een uniek detectiveverhaal dat bijna vierduizend jaar geleden speelt in het oude Egypte. In het gezin van Imhotep de Dodenpriester doet de mooie Nofret haar intrede. Imhotep zelf is blij met zijn jonge bijvrouw, maar voor zijn familieleden is ze een bedreiging. Haar komst leidt tot jaloezie, ruzie, haat en...moord. De menselijke hartstochten waren vierduizend jaar geleden dan ook niet anders dan nu.

Een lied voor Achilles - Madeleine Miller

Patroclus is een jonge prins, verbannen naar het koninkrijk van Phthia om daar op te groeien met godenzoon Achilles. Achilles is sterk, mooi, een gouden kind: alles wat Patroclus niet is. Maar ondanks hun verschillen raken de jongens innig bevriend, en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Dit tot verdriet en woede van Achilles' moeder Thetis, een wrede zeegodin die een hekel heeft aan stervelingen. Als duidelijk wordt dat Helena van Sparta is ontvoerd en alle Griekse mannen verplicht zijn om haar eer te wreken en Troje te belegeren, sluit Achilles zich aan bij het leger, verblind door de belofte van roem. Patroclus, verscheurd door liefde voor en angst om zijn vriend, gaat met hem mee. Zij weten niet dat het lot hen tot het uiterste zal testen en hun zal vragen om een verschrikkelijk offer. 

Leeuwendochter - Roger Schoemans

Een jeugdboek dat zich 15.000 jaar geleden afspeelt. Het is moeilijk te overleven als de barre wintertijd aanbreekt. Terwijl de mannen op jacht zijn, zorgt stammoeder Tak-Til voor de orde in het kamp. De vrouwen zoeken dagelijks naar eten, waken over het vuur en weren dapper aanvallen af van wilde dieren.

Ank-Thi, de kleindochter van Tak-Til, is een koppig, moedig meisje. Ze staat op het punt een vrouw te worden en dat betekent heel wat voor haar. Want wie zal ze als man krijgen? Een oude weduwnaar? Of de sterke, knappe To-Mbo, die heel wat gevoelens bij haar losmaakt? Vooraleer Tak-Til daarover kan beslissen, duikt een groot gevaar op. De jagers van vijand Kelme liggen op de loer…

De stam van de Holebeer - Jean M Auel

(Valt eigenlijk onder prehistorie) Een serie van zes boeken over de jonge vrouw Ayla die wordt opgevoed door holemensen en later haar eigen volk gaat zoeken.

Taita serie - Wilbur Smith

Deze serie heeft werkelijk weinig met feelgood te maken, maar o wat is het een prachtige serie, die speelt in de Oudheid in Egypte. 

challenge2018_divider.png

Middeleeuwen

Boeken over de middeleeuwen zijn makkelijker te vinden. De lijst die Hebban samenstelde, levert mooie tips op. Maar ook op onze eigen Fabulous Feelgood spot zijn lijstjes terug te vinden met historische romans. Het artikel over historische romans van Nederlandse bodem is hier te lezen, en de lijst met de mooiste vertaalde historische romans lees je hier (niet speciaal middeleeuwen).

Thea Beckman

Deze jeugdboekenschrijfster heeft een enorme hoeveelheid historische boeken geschreven. Voor mij steekt er een boek met kop en schouders bovenuit, en dat is Kruistocht in Spijkerbroek. Ook de serie over de honderdjarige oorlog: Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van Fortuin is prachtig.

Het laatste uur - Minette Walters

Deze schrijfster is van oorsprong thrillerschrijfster, maar haar laatste twee boeken zijn historische romans. Het eerste deel Het laatste uur kwam daarom bij de Feelgood club binnen om te bespreken. Het artikel lees je hier. Het tweede deel is recent uitgekomen en heet Het vallen van de nacht.

Jacoba dochter van Holland - Simone van der Vlugt

De Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt schrijft naast thrillers en non-fictie boeken ook veel historische romans. Naast het verhaal van Jacoba van Beieren, komen ook haar boeken Rode sneeuw in december,  Het schaduwspel, Nachtblauw, Ginevra en haar recente Schilderslief in aanmerking voor deze challenge.

De Reiziger serie - Diana Gabaldon

Ook deze serie speelt in de Middeleeuwen. Marleen schreef er al eens een blog over in boek vs tv serie.

challenge2018_divider.png

19e eeuw

De 19e eeuw inspireert veel schrijvers en spreekt tot de verbeelding. Kostuumdrama's maken nog altijd indruk en hoewel de normen en waarden van die tijd streng zijn en de verhouding van man en vrouw nog totaal scheef is, zijn er mooie feelgoodromans over geschreven. Andere tips van Hebban vind je hier.

Jane Austen

Natuurlijk kunnen we niet om Jane Austen heen. Haar romans zijn geweldig, met humor en liefde en laten zo goed zien hoe het verschil in klasse was en hoe de verhoudingen tussen man en vrouw lagen. Met haar Pride en Prejudice, Sense and Sensibility en Emma (onlangs opnieuw verfilmd), voert ze deze categorie aan. We plaatsen al eens een artikel over haar in onze maand van de klassieker 2018.

Belgravia - Julian Fellowes

Op een steenworp afstand van Buckingham Palace, achter de deuren van Londens meest imposante huizen, hebben schandalen en intriges vrij spel.
Belgravia begint op de vooravond van de slag bij Waterloo in 1815. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. Achter de deuren van de imponerende huizen vormt zich een web van leugens en intriges…

Pippa - Dani van Doorn

Onze eigen Nederlandse Dani van Doorn heeft ook een boek geschreven dat speelt in de Regency periode in Engeland. Het gaat over Pippa, een jonge vrouw die tijdelijk bij haar tante in Londen gaat wonen en moet kiezen tussen twee aanbidders. Het heeft humor en geeft een goed beeld van de betere klasse in die tijd. Het is o.a. te luisteren via de luisterbieb.

Regency bruiden - Carolyn Miller

Bij het zoeken naar Regency, kwam ik twee boeken tegen die worden aangeraden aan de fans van Jane Austen. De eigenzinnige juffrouw Ellison en De verovering van Lady Charlotte. Of het wat is? In de recensies die online staan wordt gezegd dat het erg lekker lezen is, maar dat je geen diepgang hoeft te verwachten. Kan soms best lekker zijn om te lezen, toch?

De familie Bridgerton - Julia Quinn

Een nieuwe serie met heerlijke boeken, dat is de serie van Julia Quinn. Er zijn nu drie delen: De ongetrouwde hertog, De verliefde graaf en Een vorstelijk aanbod. Ze scoren allemaal vette sterren en in een recensie van De ongetrouwde hertog is te lezen: met humor, tijdloos, sprankelend en levendig. 

Het land van de zon - Machteld Kruijsen

Een roman gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarin de jonge Sarah Banne kiest voor de spannende Giovanni Batista Belzoni, die haar meeneemt naar Egypte. Hij gaat schatgraven en ze wordt de eerste vrouw die als antropologe andere culturen onderzocht. Helaas bleef dat nogal onopgemerkt, alle aandacht ging uit naar haar man. 

challenge2018_divider.png

20e eeuw

In de twintigste eeuw gebeurde veel, maar zeker de twee wereldoorlogen drukten een grote stempel op deze eeuw. Over beide zijn diverse romans geschreven. Daarnaast veranderde de wereld snel. De lijst met tips van Hebban vind je hier.

Rozenserie - Jenniffer Donnelly

De rozen trilogie: De theeroos, De winterroos en de Wilde roos, is een historische serie die begint in De theeroos in 1888 (en dus past in de boeken van de 19e eeuw) en vanaf De winterroos verder gaat naar 1900 en verder. Het zijn dikke romans, maar werkelijk de moeite waard.

De meid - Marlies Allewijn

Een roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen, over een jonge vrouw, Neeltje Lokerse, die als dienstmeid gaat werken en zwanger raakt naar valse beloftes en er vervolgens op wordt aangekeken. Ze liet niet met zich sollen en schoot de vader neer.  Het was de basis voor een wet over vaderschapsonderzoek en alimentatie. 

De laatste trein naar vrijheid - Meg Waite Clayton

Een boek dat speelt net voordat Nederland werd bezet door de Duitsers. Het is de Nederlandse Truus Wijsmuller die meer dan tienduizend Joodse kinderen weet te redden uit Duitsland en Oostenrijk, door het organiseren van kindertransporten en de kinderen naar de boot naar Engeland te brengen. Een boek met een positieve boodschap in een wereld die gek werd.

De tolk - Annette Hees

Weer een ander stuk Duitse geschiedenis wordt beschreven in De tolk. Dit boek speelt in de jaren '60 tijdens het eerste Auschwitz proces. Dan blijkt ook hoe weinige de Duitse bevolking weet van wat er is gebeurd en hoe de kop in het zand is gestoken om het vooral niet te willen weten.

challenge2018_divider.png

Conclusie

Voor deze maandchallenge zijn vast nog veel meer titels mogelijk. De 19e en 20e eeuw zijn niet zo moeilijk, maar wellicht dat de oudheid en de middeleeuwen wat meer zoekwerk vereisen. Heb je een tip voor je medelezers, plaats die dan in een reactie onder deze blog!



Reacties op: HRC 2020 Maart: Vroeger tijden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid v...

Lijsten

Simone van der Vlugt historische romans

op 26 maart 2015 door Hebban Page 3 boeken 6 volgers 3 reacties 1 like

De historische romanreeks van Ambo|Anthos

op 01 november 2017 door Hebban Crew 14 boeken 31 volgers 5 reacties 6 likes