Interview Anneke Kleine Staarman
-Wie is jouw grote voorbeeld als schrijver en wat is jouw lievelings Feelgood boek?
Er zijn meerdere auteurs die mij inspireren tot het schrijven van mijn eigen verhalen. Dat zijn overigens schrijvers van verschillende genres. Mijn absolute held is Wilbur Smith, maar als ik het wat meer betrek op Feelgood, kies ik Jill Mansell. Haar boek 'De prins op het verkeerde paard' heb ik een jaar of tien geleden cadeau gekregen voor mijn verjaardag en dat heeft wel de basis gelegd om mijn droom om schrijfster te worden verder uit te werken.
-Hoe lang heb jij gedaan over het schrijven van De Herkansing?
Ik ben met De herkansing begonnen toen ik met mijn Franse partner in Frankrijk woonde. Dat was in 2013. Eind 2016 was het boek eindelijk helemaal af, na een aantal herschrijfrondes. Ik heb er dus ruim 3 jaar over gedaan.
-Je bent naast schrijver nu ook je eigen uitgever. Wat vond jij het leukste in het uitgeefproces, en wat vond jij de minder leuke kant, of het moeilijkste van alles zelf doen?
Ik vind zonder meer het allerleukste dat ik het gehele schrijf- uitgeefproces een keer mag meemaken. Het is uiteraard een hele uitdaging om een verhaal te schrijven, maar ik vond het actief samenwerken met mijn (zelf gekozen!) redacteur en drukker ook leerzaam. Daarnaast ben ik zelf actief betrokken geweest bij de vormgeving van de voorkant en achterflap. Vervolgens begint dan het echte werk : hoe krijg ik mijn boek onder de aandacht en zelfs verkocht?
Overigens is dat laatste ook echt het moeilijkste omdat ik zelf moet uitvogelen wie mijn doelgroep is en hoe ik ze het beste kan bereiken. Dat leidt tot verrassingen: op de kerstmarkt verkocht ik ineens 4 exemplaren, tijdens een Ladies Night in de Pathe verkocht ik niks. Misschien wel het grootste nadeel vind ik toch dat ik mezelf een beetje kan verliezen in promotie, netwerken en social media. Uiteindelijk wil ik maar een ding en dat is mezelf als auteur verder profileren!
-Ben je al bezig met het schrijven van een nieuw boek en kan je hier al iets over vertellen?
Jazeker, ik ben al redelijk ver in een nieuw boek. Net zoals 'De herkansing' verwerk ik hierin een sterk internationaal karakter. Ik heb zelf veel gereisd, leidt een internationaal leven waarin ik thuis en op mijn werk Frans spreek en het merendeel van mijn vrienden is niet Nederlands. Dat wilde ik opnieuw gebruiken voor mijn nieuwe boek omdat het echt een onderdeel is van mijzelf als persoon. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in Frankrijk. Net zoals in 'De herkansing' combineer ik mysterie met romantiek, een zoektocht door het verleden om het heden beter te begrijpen. Meer zal ik nog maar niet vertellen!
-Heb jij naast het schrijven van jouw boek nog een andere baan/bezigheden, en zo ja, wat doe je?
Ja hoor, ik werk part-time bij een internationaal bedrijf in Amsterdam waarvoor ik het verkoopteam in Frankrijk ondersteun. Daarnaast ben ik thuis bij mijn zoontje Leo en verwachten wij deze zomer ons tweede kindje.
-Velen dromen ervan om een eigen boek te schrijven, maar komen er niet aan toe. Wat zou jij diegenen willen zeggen/meegeven.
Probeer jezelf er toe te zetten om er iedere dag een klein beetje mee bezig te zijn. Dat kan betekenen dat je zelf een stuk(je) schrijft of leest, als je er maar doelgericht aan werkt. Mijn ervaring is dat door zelf veel te lezen en te schrijven, je steeds meer zin en tijd krijgt. Daarmee krijg je een ritme en dat heb je nodig om je verhaal uit te werken en hopelijk ook af te ronden.