Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Elly Koster: “Ik hou wel van af en toe een beetje risico nemen”

op 14 mei 2017 door

“Allereerst wil ik kwijt dat ik het heel leuk vind dat jullie mij willen interviewen”, begint feelgood auteur Elly Koster enthousiast het interview. Haar nieuwste boek, De kleur van liefde, hebben we gelezen voor de buddyread en het eerste wat ons opvalt is, dat het een totaal ander boek is dan de boeken die we van Elly kennen. Ze vindt het dan ook enorm spannend wat de lezers ervan zullen vinden. “Ik hou wel van een uitdaging en af en toe een beetje risico nemen”, vertelt ze. “En ik wil niet een boek schrijven om per se een boek te moeten schrijven, maar een boek waar je als schrijfster tijdens het schrijven je hart en ziel in kunt leggen en er veel voldoening uit haalt als het lukt dat op papier te krijgen wat je voor ogen hebt. Op die manier is mijn roman De Kleur van Liefde ontstaan, met het mooie Drentse landschap als decor”.

Thuiskomen

Want dat is nog een ander punt dat De Kleur van Liefde anders maakt. Een groot aantal van Elly’s boeken speelt zich namelijk af in Scandinavië. Voor dit boek is ze dichter bij huis gebleven en heeft ze voor Drenthe gekozen. “Het leek mij een leuke afwisseling, omdat ik bijna altijd over Noorwegen schrijf”, antwoordt Elly op onze vraag waarom ze niet voor Noorwegen heeft gekozen. “Daarbij vond ik het een uitdaging”. Ze was benieuwd of ze de lezers kon boeien met een roman die zich in Nederland afspeelt in plaats van in Noorwegen. “Ik breng een of twee keer per jaar tijd in Drenthe door en op den duur kreeg ik steeds meer en meer het gevoel dat ik daar misschien wel een boek kon laten afspelen”, vervolgt ze. “Drenthe hoort bij het noorden van Nederland en ik wilde toch een beetje in noordelijke sferen blijven. En Drenthe voelt, net als Noorwegen, als thuiskomen. Ik ben geboren in Drenthe en in die provincie voel ik me op mijn gemak, al kan ik me amper herinneren dat ik er gewoond heb”.

Stiltemens

En hoewel Drenthe een speciaal plekje in haar hart heeft, heeft Noorwegen toch wel haar hart gestolen. “Zoals ik zojuist al zei voelt ook Noorwegen voor mij als thuiskomen”, begint ze vol enthousiasme haar lofzang op het door haar zo geliefde land.da6550fb26ae7aa1a0f1fd125390beed.png “Noorwegen betekent veel ruimte, rust, indrukwekkende natuur en geen haast hebben. De Noorse wegen lenen zich namelijk meestal niet voor hard rijden. Op die manier zie je meer van de mooie natuur om je heen en dat is voor ons als toerist een fijne bijkomstigheid. Een Noor die bumper kleeft zijn wij zelden tegengekomen. Dat zijn allemaal ingrediënten waar ik blij van word”, vervolgt ze. “En dan de stilte die er te vinden is! Misschien kan ik beter zeggen: die er te horen is. Bij mij thuis hoor je altijd wel iets van lawaai. Ik ben een stiltemens en die noordelijke stilte, ook in andere delen van Scandinavië, zorgt ervoor dat ik ongestoord kan nadenken over allerlei zaken. Dat kan iets zijn wat met mijn eigen leven te maken heeft of nadenken over een boek dat ik aan het schrijven ben of nog wil schrijven. De natuur daar zorgt voor inspiratie op allerlei vlakken en soms voor antwoorden waar ik al lang naar zocht en dat is heel fijn. Het is de combinatie van al de dingen die ik hierboven genoemd heb die ervoor zorgt dat Noorwegen mijn hart gestolen heeft”.

Onze vraag om De Kleur van Liefde in een paar woorden te typeren vindt ze lastig omdat ze het altijd moeilijk vindt om zoiets over haar eigen boeken te zeggen. Elly: “Laat ik dan maar de woorden gebruiken die er in een van de recensies staan: ontroerend en romantisch, origineel en verrassend. Er wordt zelfs over fascinerend gesproken. Tja, of dat allemaal waar is, dat moet de lezer zelf bepalen. Ik ben natuurlijk heel erg blij met de woorden van de recensent,” vervolgt ze tevreden, “want deze woorden geven mij ook nog eens de gelegenheid deze vraag te beantwoorden en dat is wel zo handig”.

Mix van feiten en flinke portie fantasie

De hoofdpersonen uit haar boeken zijn eigenlijk altijd fictief. Wel gebruikt ze bepaalde dingen die iemand meegemaakt heeft. Ervaringen van anderen of eigen ervaringen komen altijd goed van pas. Daarnaast verzint ze voor de personages van alles en nog wat. Meestal wordt het een mix van allerlei feiten en een flinke portie fantasie. De (tot nu toe enige) uitzondering hierop is Anna uit Volg je hart. “Anna is de eerste persoon die ik als voorbeeld gebruikt heb voor een van mijn personages”, geeft Elly aan. “Mocht er een personage tussen zitten dat op een bestaand persoon gebaseerd is, dan wil ik de feiten zoveel mogelijk laten kloppen. Bij de echt bestaande Anna was dat een beetje lastig omdat niemand precies weet wat er met haar gebeurd is. Dat gegeven bood mij wel de gelegenheid om behalve de bekende feiten er hier en daar een eigen draai aan te geven. Dat vind ik heerlijk om te doen, een beetje wroeten in de geschiedenis en naast het waargebeurde gedeelte een eigen versie van een personage creëren”.

Inspiratie voor haar boeken vindt ze overal. Soms kan een enkel woord of een zin al genoeg zijn om haar aan het denken te zetten. “Ik kijk veel om mij heen, observeer graag mensen en situaties. Als schrijfster heb ik voortdurend mijn oren gespitst en daarnaast geef ik mijn ogen goed de kost”, licht ze toe. Maar ook mooie natuur werkt inspirerend voor Elly net zoals het kijken naar bepaalde foto’s of dingen die ze tegenkomt. “In sommige gevallen zorgt het ervoor dat er meteen allerlei radertjes in mijn hoofd gaan draaien. Daar moet ik iets mee doen, denk ik op zo’n moment. Het laat me niet meer los en dan weet ik dat ik er een verhaal over wil schrijven. Maar ook muziek wekt ideeën en emoties bij mij op. Iets waar ik dankbaar gebruik van maak”.

Inspiratie valt niet te sturen

Sommige auteurs hebben een zelfopgelegde discipline om elke dag een paar uur te schrijven, maar bij Elly wisselt dat nog weleens. Een vast gegeven is dat ze na het ontbijt achter haar laptop kruipt. “De ene keer lukt het mij meteen iets zinnigs te schrijven en de andere keer niet. Als dat laatste het geval is, dan ga ik eerst iets anders doen, zoals boodschappen halen of een wandeling maken”, licht Elly haar schrijfproces toe. “Er zijn dagen dat ik veel schrijf en dagen dat ik bijna niets op papier krijg. Soms zit ik ’s avonds of rond middernacht nog te schrijven of begin ik pas met schrijven, omdat ik dan eindelijk inspiratie heb. Ook in weekenden kan het gebeuren dat ik aan een verhaal werk. Inspiratie valt niet te sturen en als het er ineens is, dan moet je er gebruik van maken. Gelukkig heb ik een lieve echtgenoot die dat heel goed begrijpt en mij daarbij steunt. En dat is reuzefijn!”.

Haar inspiratie voor De Kleur van Liefde heeft ze vooral opgedaan tijdens het kamperen in de buurt van het Drentse dorp Diever. In de omgeving daar zijn veel oorlogsmonumenten die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren en dat zette haar aan het denken. “Daar kwam bij dat ik Diever en de mooie natuur rondom het dorp heel geschikt vond om als achtergrond voor een verhaal te gebruiken. Het komt ook voort uit het respect dat ik voel voor al de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Ik denk dat het een combinatie is van al deze dingen die ervoor gezorgd heeft dat ik De Kleur van Liefde geschreven heb”.

Toppunt van romantiek

Elly is schrijfster van echte feelgood romans en dat dit een genre is dat ze zelf ook graag leest kan bijna niet missen. Maar eigenlijk leest ze alles wat haar leuk lijkt en is het een mengelmoes van allerlei soorten boeken. Elly: “Ik lees ook boeken van Suzanne Vermeer en boeken als Het meisje in de trein en De boekendief, om maar een paar voorbeelden te noemen. Daarnaast vind ik informatieve boeken en reisboeken over Scandinavië interessant”. Als we haar vragen wat haar huizenhoge favoriet binnen het feelgoodgenre is, bekent ze lachend: “Ik hoopte zo dat jullie deze vraag niet zouden stellen, want ik vind zo veel boeken mooi en daarom vind ik een huizenhoge favoriet moeilijk te kiezen. Maar als ik toch iets moet noemen: ik heb ooit een boek gelezen waarvan ik het verhaal het toppunt van romantiek vond. Het gaat om De Bruiloft van Nicholas Sparks. Zonder verder iets te verklappen, geloof ik dat iedere vrouw hoopt dat haar partner zoiets romantisch voor haar zal bedenken als in dit boek gebeurt. De Bruiloft laat zien dat je in een relatie elkaar moet blijven verrassen en vooral moet laten blijken dat je van je partner houdt en hem of haar waardeert, zelfs als na jaren samenzijn je relatie uitgeblust dreigt te raken. Gelukkig heb ik een man die romantisch is aangelegd, dat scheelt. Ik heb niets te klagen”, besluit ze blij.

Een echte lievelingsauteur heeft ze niet, maar Nora Roberts komt daar toch aardig dichtbij in de buurt. “Haar manier van schrijven, een mix van spanning en romantiek, spreekt mij aan. Als ik er goed bij nadenk, is zij degene waarbij ik jaren geleden dacht (toen ik nog druk bezig was mijn eerste boek op papier te zetten): zulk soort boeken zou ik willen schrijven’, blikt ze terug. “Juist die mix vind ik nu zelf fijn om in mijn verhalen toe te passen. Het geeft je als schrijfster een vrijheid om bepaalde dingen te laten gebeuren. Dus, ja, misschien kan ik Nora Roberts toch mijn lievelingsauteur noemen”, bedenkt ze zich. “Niet alleen wat het lezen van haar boeken betreft maar ook omdat zij mij heeft laten zien hoe je romantiek en spanning met elkaar kunt combineren”.

 

Wil je meer weten over Elly, neem dan eens een kijkje op haar eigen blog http://ellykoster.nl/

 



Reacties op: Elly Koster: “Ik hou wel van af en toe een beetje risico nemen”

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elly Koster

Elly Koster

Lezen en schrijven is iets waarmee ik altijd al bezig ben geweest. Daarnaast heb...