Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gill Paul: Feelgood is goed voor jezelf zorgen

op 05 juni 2017 door

Deze week verschijnt het boek De geheime vrouw van Gill Paul. Marieke, Helma, Diana, Renate en Sanne lazen het boek en waren unaniem: dit boek is 'hot'. Maandag 27 mei was Gill Paul in Nederland. Om haar boek te promoten, maar ook om een bezoek te brengen aan de Romanov collectie in Hermitage. Ze maakte op haar lange dag (ze stond al midden in de nacht op!) ruim de tijd vrij voor een interview met Renate en Sanne om te praten over haar nieuwe boek, geschiedenis en feelgood.

Wie denkt dat het feelgood genre louter bestaat uit oppervlakkige en zoetsappige doktersromannetjes heeft het helemaal mis. Lees dan De geheime vrouw van Gill Paul, die alles behalve zoetsappig is, maar een perfecte combinatie van een hoge dosering geschiedenis gecombineerd met liefde. Een boek dat je met een wauw-gevoel stil achter laat.

Ze moeten iets menselijks hebben, maar ook motieven die te begrijpen zijn, ook al zijn de personages niet altijd even sympathiek

Uiteraard vroegen we Gill wat feelgood voor haar betekent. "Feelgood is vooral goed voor jezelf zorgen. Tijd en rust pakken om jezelf op te laden in de drukke levens van tegenwoordig, relaxen met een glas wijn en een goed boek op een terras." En dat kan perfect met feelgood boeken. "Bij dit genre gaat het er vooral om dat je je kunt identificeren met de personages. Ze moeten iets menselijks hebben, maar ook motieven die te begrijpen zijn, ook al zijn de personages niet altijd even sympathiek."

Zelf leest Gill weinig feelgood boeken. Ze heeft überhaupt weinig tijd om boeken te lezen. Toch heeft ook zij een aantal favorieten. The Paris wife van Paula McLain en Poisonwood the Bible van Barbara Kingsolve zijn haar favorieten. Maar als Gill leest is ze vooral aan het bingereaden voor haar research. “De onderzoeken voor mijn boeken kosten heel veel tijd. De boeken gaan over de geschiedenis en ik wil dat de lezer zich na het dichtslaan van het boek afvraagt wat nou werkelijkheid is geweest en wat niet. Alles moet kloppen en betrouwbaar zijn. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, neem ik heel veel informatie in me op, maar heb dan geen tijd om nog andere dingen te lezen.“ 

Een vriend vertelde dat het metselwerk bij het huisje dat Kitty aan het herstellen was, niet op die manier gedaan werd. Daar baal ik dan wel van. Maar hopelijk valt niemand anders dat verder op!

Een groot deel van de tijd dat Gill aan haar boeken werkt besteedt ze aan het doen van research. "6 maanden lang doe ik alleen maar research. Daarna maak ik een erg gedetailleerd en uitgebreid plan. Alle personages werk ik stuk voor stuk uit. Vervolgens besteed ik zo'n 4,5 maand aan het schrijven." 
adbdc32f10cbbb2350ff2f611e62a1d1.jpg

Haar research doet ze vooral achter haar bureau. Achtergronden haalt ze uit boeken, maar de beschreven plaatsen heeft ze ook zelf opgezocht. Zo is ze voor De geheime vrouw in Rusland geweest en bezocht ze de paleizen van de Romanov familie die er nog waren. In diverse musea over de hele wereld bewonderde ze collecties over Rusland, de Fabergé eieren en de Romanov familie. De plek van het huisje in Amerika aan het meer is een plek die ze zich nog kon herinneren uit haar jeugd. “Ik bezocht het toen ik een jaar of 10 was. Via google Earth heb ik het opgezocht en bekeken of mijn voorstelling nog klopte en of het correct verwerkt was in mijn boek. Ik vind het belangrijk dat ook de details in het boek juist zijn. Een vriend vertelde dat het metselwerk bij het huisje dat Kitty aan het herstellen was, niet op die manier gedaan werd. Daar baal ik dan wel van. Maar hopelijk valt niemand anders dat verder op!”.

Ook vroegen we haar waarom ze juist voor de geschiedenis heeft gekozen om over te schrijven: "Ik houd erg van geschiedenis, en heb dat altijd leuk gevonden. Ik had op school veel matige leraren, maar mijn moeder hield erg van geschiedenis en daardoor heeft het mij altijd erg geïnteresseerd. Ik hield erg van de verhalen over koning Charles II. Hij had een bijzonder leven: ging vreemd, had veel kinderen bij verschillende vrouwen, gaf veel geld uit, de oorlogen onder zijn bewind, waaronder een tegen de Nederlandse republiek. Maar ik vind het ook belangrijk over de geschiedenis te lezen en te vertellen. Het laat ons patronen herkennen en hopelijk leren van fouten gemaakt in het verleden." 

Je stopt er heel veel van jezelf in, om vervolgens overgeleverd te zijn aan de mening van een ander. Ik hou constant in de gaten hoe de boeken scoren op Amazon, hoeveel sterren ze krijgen en wat mensen er van vinden

Gill Paul is erg veelzijdig. Ze heeft historische romans geschreven maar ook non-fictie die gaan over gezondheid (ze studeerde literatuur, maar ook medicijnen!). "Ik schrijf ook gezondheidsboeken en voor tv-programma's. Bij medische boeken doe je heel veel research, want het moet natuurlijk wel allemaal precies kloppen wat je opschrijft." Op de vraag wat ze het liefst schrijft is ze heel duidelijk: “Romans. Toch zijn ze veel ongezonder om te schrijven. Ze geven veel meer stress. Je stopt er heel veel van jezelf in, om vervolgens overgeleverd te zijn aan de mening van een ander. Ik hou constant in de gaten hoe de boeken scoren op Amazon, hoeveel sterren ze krijgen en wat mensen er van vinden.” 

Wie nog niet genoeg heeft gekregen van de Romanovs na het lezen van De geheime vrouw heeft geluk: “Volgend jaar komt er een nieuw boek over de Romanov familie uit, 100 jaar na de moord op de familie. Maar ik heb ook nog een boek over Diana dat in de herfst van dit jaar uitomt."
Op de vraag of er nog andere boeken van haar in Nederland zullen verschijnen, kan ze nog geen uitspraken doen: “Waarschijnlijk niet. Het is makkelijker nieuwe boeken uit te brengen, omdat deze meer in the picture staan, ik koppel ze vaak aan speciale "verjaardagen"." Zo kwam The affair uit, 50 jaar nadat de film uit kwam, en haar boek over de Titanic ongeveer 100 jaar na de ramp. Maar je weet natuurlijk nooit: "Ook is het erg afhankelijk van hoe goed De geheime vrouw het in Nederland doet. Dat is een richtlijn of mijn boeken in Nederland worden gewaardeerd en aan zullen slaan. Misschien dat dan de boeken No place voor a lady (over de Engelse oorlog in de 19e eeuw) en Woman and children first (over de Titanic) uitgebracht zullen worden.”

Inmiddels hebben we al 1,5 uur met Gill zitten praten. Zoals jij ook kunt lezen vertelt ze veel en makkelijk! Tot slot willen we graag nog van haar weten hoe het zit met haar rol als cupido (een van haar hobby's). Is het haar gelukt om daar geschiedenis mee te schrijven? Een hard gelach volgt: "Zo, jullie hebben onderzoek gedaan! Mijn man vindt het niet altijd leuk, maar ik doe het niet opzichtig. Het gebeurt dan dat ik een etentje geef en degene waarvan ik denk dat ze bij elkaar passen en vrijgezel zijn, stel ik dan aan elkaar voor. De successen zijn wisselend. Er zijn stellen getrouwd of stellen die inmiddels een lange tijd bij elkaar zijn. Maar bij een koppelactie heeft het uiteindelijk tot een straatverbod geleid. Hoezo, heeft een van jullie een date nodig?".

Wil je nog eens lezen wat wij vonden van De geheime vrouw? Sanne en Renate
Het hot or not artikel lees je hier.



Reacties op: Gill Paul: Feelgood is goed voor jezelf zorgen

Meer informatie

Gerelateerd