Interview Jantien van Driel
Vorige week las je in de buddyread op woensdag over het boek Bickle van Jantien van Driel. Bickle, meer dan een boek, vertelt het verhaal waar vast veel vrouwen zich in kunnen herkennen. Na jaren een gesetteld en ingedut leven te hebben geleid, staat het leven van Sabine ineens totaal op zijn kop. Haar man gaat vreemd en tot overmaat van ramp wordt notabene zij haar huis uit gezet. Van een leventje waarin alles op rolletjes loopt, verandert het in een leven waarin ze alle eindjes aan elkaar moet knopen. Ze moet zowel creatief met geld als met haar persoonlijke kwaliteiten omgaan. Ondanks (of juist dankzij) deze heftige omzwaai in haar leven vindt Sabine de bickle in zichzelf. Vandaag lees je het interview met schrijfster Jantien van Driel. Blijkt zij net zo’n bickle te zijn als Sabine?
Door Sanne
Wie is deze bickle?
Wanneer we Jantien vragen zichzelf in 5 woorden te beschrijven, noemt ze in dit rijtje niet ‘bickle’. Wel noemt ze zichzelf een optimist, inspirator, levensgenieter, moeder én schrijfster. Ondanks dat schrijven een rode draad is door haar leven (zo werkt ze als schrijfcoach), heeft ze pas na lang wikken en wegen besloten om een eigen boek te gaan schrijven. “Op een dag dacht ik: er zijn zo veel mensen die een boek kunnen schrijven, waarom zou ik dat niet kunnen? Net als Pipi Langkous zei: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Maar toch moest ze eerst tot bepaalde inzichten komen die haar leven op zijn kop hebben gezet: “Ik moest me bewust worden dat niemand op je zit te wachten tot je jezelf zichtbaar maakt. Niemand gaat jou een ster maken, je moet zelf in het licht gaan staan. Of je nu een boek wilt schrijven, een berg wilt beklimmen of vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Dat moet je zelf doen.”
Ik wilde vrouwen wakker schudden, ze vergaten zichzelf.
Na deze inzichten heeft Jantien drie jaar aan Bickle gewerkt. “Ik heb het in de uurtjes die ik over had geschreven, dus ’s avonds als de kinderen op bed lagen of in het weekend tussen die hockeywedstrijden en het boodschappen doen door.” Ze werd geïnspireerd door een jeugdvriendin, waarop ook het personage Robin is gebaseerd (note: Robin is in het verhaal een oude jeugdvriendin van Sabine, met een criminele vader) en in de flashbacks heeft ze jeugdherinneringen verwerkt. “Ook mijn vroegere vriendin heeft een bijzondere achtergrond met haar criminele vader. Als ik terugkijk op die vriendschap, zie ik dat als ik met haar was, ik veel meer durfde. Veel van mijn leeftijdgenoten komen in een kabbelend leven terecht, ze doen de kinderen, drinken een borrel met vriendinnen en zijn de sterke vrouw achter de succesvolle man. En ondertussen vergeten ze zichzelf. Dat is voor mij ook de inspiratiebron geweest om dit verhaal te schrijven. Om deze vrouwen wakker te schudden. Ga doen waar je blij van wordt!”
Want dat is wat Bickle tot meer dan een boek maakt. Jantien is een inspirator en naast haar boek Bickle dat de lezer herkenning geeft en tot eigen inzichten laat komen, is Bickle vooral een platform voor inspiratie. Op haar website vind je dan ook blogs, cursussen en gadgets met als doel te inspireren en krachtige keuzes te maken om uiteindelijk de Bickle in jezelf te vinden.
Stel jezelf constant vragen en vindt de bickle in jou!
Ondanks dat Jantien zichzelf in eerste instantie niet het stempel van bickle opdrukte, roept ze het bijna uit als we haar vragen of ze een bickle is: “Ja! Ik ben zeker een bickle! Ik heb het leven gecreëerd waar ik van droomde. Ik woon in mijn droomhuis, rijd in mijn droomauto. Maar het allerbelangrijkste: ik doe dingen waar ik blij van word. Ik inspireer mensen en geef ze lef om voor zichzelf te kiezen.” En dat is ook wat Jantien met haar boek de lezers wil meegeven: “blijf jezelf vragen stellen. Waar werd je als kind blij van? Ben je nu nog blij? Wat zou er moeten gebeuren om meer geluk te voelen? En vooral: je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Niemand anders kan dat voor je regelen. Ga zelf aan het roer staan.” En dat is natuurlijk op en top feelgood: voel je blij!
Feelgood is dankbaar zijn, voor grote en voor kleine dingen
Natuurlijk willen we ook van Jantien weten wat feelgood voor haar betekent: “Dat kan in kleine dingen zitten. De geur van je kinderen. Keihard lachen met je vriendinnen. Maar ik geniet ook van grootse en meeslepende dingen. Zeilen op een catamaran rond Curaçao. Je heel klein voelen in een tempel in Thailand. Het gaat vooral om hoe je naar de dingen kijkt. En hoe je dankbaar bent voor alles dat op je pad komt. Groot en klein.”
Elizabeth Gilbert is als schrijfster Jantiens grote voorbeeld. Vooral haar boek Big Magic inspireert haar, maar ook Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck, The secret history van Donna Tartt en The world according to Garp van John Irving. “Mooi geschreven, avontuurlijk, humoristisch én inspirerend!” Zelf houdt Jantien ook van lezen en dan vooral van literaire boeken. “Vroeger verslond ik Wolkers, Mulisch en Hermans. Later ook de grote Britse en Amerikaanse schrijvers.” Maar literatuur schrijven, daarin schiet ze tekort, zo zegt ze zelf: “Ik weet dat ik geen literatuur schrijf, hoe graag ik dat ook zou willen. Ik zou niet weten hoe. Bickle is een geslaagd chicklit boek geworden. En daar ben ik ook supertrots op.”
Maar er komt meer!
Met Bickle is het verhaal van Sabine nog niet afgelopen. Aan ons verklapt Jantien dat aan de structuur op het vervolg van Bickle wordt gesleuteld: “Hoofdpersoon Sabine staat aan het begin van haar persoonlijke ontdekkingstocht. Ze gaat nog heel veel meemaken in haar zoektocht naar zingeving. Want het lijkt nu natuurlijk een happy end, maar er gaat weer van alles gebeuren.”
Bickle is een heel ander soort feelgoodboek dan je wellicht gewend bent, het gaat om het feelgood gevoel in jezelf te vinden. Heb jij de bickle in jezelf al gevonden?