Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview Lily Frank/Marijke F Jansen

op 08 oktober 2017 door

Gister plaatsten wij het verslag van de buddy read over Liefde op Lowlands van Lily Frank en Roos Hart. Lily Frank is het pseudoniem dat Marijke F Jansen gebruikt voor haar New Adult boeken. Onder haar eigen naam publiceert ze young adult.

Wij (Marieke en Renate) wilden graag meer over haar weten en mochten haar interviewen.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

- door Marieke en Renate

Schrijven hoort bij mij

Het was voor Marijke F Jansen al snel duidelijk dat ze schrijfster wilde worden. Dat wist ik al vanaf dat ik heel klein was. Ik heb altijd al geschreven, zolang als ik me kan herinneren. Volgens mijn moeder zelfs nog voordat ik leerde schrijven; ik schreef verhaaltjes in een eigen alfabet en kon dat na een week nog prima voorlezen. Verhalen zijn mijn passie. Schrijven hoort bij mij. 

Toch is schrijven niet het enige wat ze doet. Ze werkt in de bibliotheek (wat ons een droombaan lijkt, hele dagen tussen de boeken) en dat is een prima combinatie zegt ze zelf. Vroeger zou ik de vraag  “Hoop je ooit van het schrijven te kunnen leven?” volmondig beantwoord hebben met 'ja'. Inmiddels heb ik een baan waar ik met zoveel plezier naartoe ga, dat ik niet weet of ik daar wel afscheid van zou willen nemen. Het is een parttime baan, dus die is prima te combineren met het auteursvak. 

Het schrijven onder pseudoniem is met een reden gekozen. Ze schrijft onder haar eigen naam young adults  voor lezers van vijftien plus,. Deze boeken worden echter ook vaak genoeg opgepakt door meiden die wat jonger zijn, zoals twaalf jaar. In de boeken van Lily Frank, haar pseudoniem, staan expliciet beschreven erotische scenes. Hoewel ze geen geheim maakt van de persoon achter het pseudoniem, hoopt ze hiermee wel te voorkomen dat jonge lezers in hun zoektocht naar meer werk van dezelfde schrijfster uitkomen bij de achttien plusboeken. Het is dus gewoon iets duidelijker voor de lezer wat die kan verwachten van een verhaal van mij.

Zowel Young adult als New Adult rolt uit haar pen, wij waren benieuwd naar wat ze het leukste vond om te schrijven. Helemaal verrassend is het niet als zegt: Ik vind het allebei even leuk. Ze legt uit waar de verschillen zitten: Mijn YA verhalen zijn over het algemeen romantische verhalen met een bovennatuurlijk tintje. Dat is iets wat heel erg mijn interesse heeft, dus ik vind het leuk om daarover te schrijven. Als Lily Frank schrijf ik vooral contemporary, maar daarbij probeer ik vooral te gaan voor herkenbaarheid. De zoektocht en puzzel om een verhaal zo herkenbaar mogelijk te maken vind ik een echte uitdaging. In het algemeen merk ik dat ik de lat steeds een beetje hoger probeer te leggen voor mezelf en dat geldt voor beide genres. Een ding hebben ze in ieder geval voor mij gemeen: in al mijn verhalen spelen liefde en passie de hoofdrollen. 

Ik houd van al mijn verhalen, maar als ik er eentje moet kiezen is dat Foutief Verliefd

Het lijkt ons dat van  alle geschreven verhalen er wel één favoriet moet zijn. En ook al houdt ze van al haar verhalen, als ze één moet kiezen is dat Foutief Verliefd (een van de novelles uit Liefde op Lowlands).
Foutief Verliefd gaat over de zangeres Pandora. Zij is vreselijk bang om zichzelf te laten zien zoals ze is, omdat ze ooit heel erg gekwetst is en bang is om opnieuw die pijn te ervaren. Ik denk dat dit een thema is dat ook voor veel mensen herkenbaar is: er zijn tegenwoordig zoveel eisen en druk van buitenaf, dat het moeilijk is om jezelf te blijven. Persoonlijk vind ik dat dan ook een heel erg belangrijk thema: authenticiteit. Het gaat over acceptatie door de buitenwereld, maar vooral om zelfacceptatie. Bovendien is Pandora gewoon een heerlijk persoon om over te schrijven; veelzijdig, sprankelend, heerlijk bitchy, maar toch zo'n klein hartje van binnen en de wens om door anderen te worden geaccepteerd en geliefd te zijn. 

Zou deze schrijfster naast haar werk en haar schrijven ook nog zelf lezen? Uiteraard!, zegt ze lachend. Het liefst lees ik romantische verhalen en mijn favoriete segment is young adult. Op dit moment is mijn favoriete serie Touching Juliette van Tahereh Mafi.

En als ze een boek mee mag nemen naar een andere planeet, welke gaat er dan mee? Ze weet het direct, het wordt de Bijbel! Dat is een boek met belangrijke levenslessen, is megadik en geeft leesmateriaal mee voor jaren.  

Diversiteit kan erg leerzaam zijn

Marijke is een groot voorstander van diversiteit in boeken. Als we vragen waarom dat is, krijgen we een uitgebreid antwoord. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste zorgt diversiteit in boeken ervoor dat een boek zich beter kan onderscheiden van andere boeken. Ik merkte dat veel young adultboeken na verloop van tijd een beetje op elkaar begonnen te lijken, juist door het ontbreken van diversiteit. Daarnaast kan diversiteit erg leerzaam zijn. Onlangs las ik bijvoorbeeld het boek Een van Sarah Crossan. Dat boek gaat over de ene helft van een Siamese tweeling en het maakte diepe indruk op me. Ook maakt diversiteit een boek realistischer. De maatschappij bestaat niet alleen maar uit blanke, gezonde, standaard, hetero westerlingen. Waarom zou een schrijver de wereld in het boek dan wel zo maken?

Wat zou ze met haar boeken willen bereiken op het gebied van diversiteit? Ook hierin is ze heel duidelijk: Verdraagzaamheid, begrip, herkenning en erkenning.

Maar er is meer. Los van diversiteit zijn er eigenlijk drie dingen die ik belangrijk vind in mijn verhalen: liefde, authenticiteit en herkenbaarheid. Ik wil dat lezers zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon of de emoties die hij of zij doormaakt en ik hoop dat ik mensen met mijn verhalen een feelgood gevoel kan geven. Dat ik de liefde zo een beetje mag doorgeven in de wereld. Verder vind ik het heel belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn. Of dat nu gaat om bijzondere kleding, seksuele geaardheid of er met een handicap durven te zijn. Dat geldt dus voor de meerderheidsgroeperingen, maar net zo goed voor de minderheidsgroeperingen. 

Liefde op Lowlands

Het boek Liefde op Lowlands dat onlangs is uitgekomen speelt zich grotendeels af op Lowlands. Marijke vertelt dat ze zelf is geboren in Dronten en dat ze daar lang heeft gewoond. Lowlands vindt elk jaar plaats bij Biddinghuizen, gemeente Dronten. Vanuit de achtertuin van mijn ouderlijk huis kon ik de muziek horen en ik kon niet wachten tot ik oud genoeg was om zelf heen te gaan. Ik ben er een aantal keren geweest en dat waren fijne ervaringen. 

Tijdens de boekpresentatie zong ze een van de nummers die ze schreef voor Liefde op Lowlands. Betekent dat dat Marijke binnenkort een CD uitbrengt? Nee, helaas (voorlopig) niet. Schrijven zal voor mij altijd het meest belangrijk blijven, maar ik vind muziek en zingen wel echt heel erg leuk. Daarom vond ik deze combinatie zo leuk. We hebben wel plannen om de andere liedjes uit het boek ook op muziek te zetten en misschien komen er in de toekomst nog wel meer liedjes bij. Als we er genoeg hebben, maken we er misschien wel een keer een EP van of iets dergelijks. Maar voorlopig is dat verre toekomstmuziek, want er is nu nog maar een liedje.

We hadden gelezen dat de nummers uit Liefde op Lowlands wel zijn gezongen door een echte band en wilden weten of die nummers ook ergens te beluisteren zijn.
The Fourth van Urk heeft het liedje Ella with her Bed of Cinders op muziek gezet. Ik zong het zelf en we hadden er nog een extra gitarist en een hele goede toetsenist bij gezocht, maar voordat we een goede versie konden opnemen, stopte de band ermee. Dat vond ik stiekem wel erg jammer en daarom heb ik mijn vriend gevraagd of hij me op zijn gitaar wilde begeleiden tijdens de boekpresentatie. Ik heb wel het plan om een goede opname te maken van die akoestische versie met een leuk filmpje erbij. Op dit moment zullen de lezers het moeten doen met de aftermovie van de boekpresentatie!

Dark Mist Rising

In Liefde op Lowlands draait het om de leden van de band Dark Mist Rising. We zijn benieuwd of we nog meer avonturen van hen kunnen verwachten, maar voor Marijke is het wel klaar. Of misschien toch niet? Ik sluit niet uit dat de band af en toe eens voorbij zal komen op de radio in een ander verhaal of dat andere hoofdpersonen naar een optreden gaan. Ik zou zeggen: blijf naar ze uitkijken! Ik zeg nooit nooit.

Wij zien onze feelgoodschrijfsters ook als bekende Nederlanders. Wat zou Marijke doen als haar werd gevraagd om mee te doen met een reality programma als Wie is de Mol of Expeditie Robinson. Geen gemakkelijke vraag, helemaal als blijkt dat ze heel weinig reality programma’s kijkt. Ik weet inhoudelijk ook niet zoveel van deze programma's. Zou ik meedoen? Dat hangt ervan af. Een programma als Expeditie Robinson is erg populair, maar je bent hartstikke lang van huis en je moet ook wel redelijk sportief zijn wil je het daar redden. Ik denk dat ik dat niet zo zou zien zitten. Conclusie: ik zou best mee willen doen aan een TV-programma, mits ik het programma bij mij vind passen. Ik zou dus echt nooit meedoen aan iets als 'Oh oh Cherso'

Feelgood-leestip

Tot slot willen we nog graag een leuke laatste (lees)tip voor onze Feelgood lezers van haar horen. En die heeft ze: Onlangs las ik het boek Een ondertoon van Liefde, van Kate Paris, een boek over een jonge vrouw met een passie voor wijn. Ik was er amper in begonnen en las in de wachtkamer van de huisarts een klein stukje verder. Dat was zo spannend, dat ik het boek na mijn doktersbezoek in de auto daar op de parkeerplaats heb uitgelezen! Een echte aanrader dus!

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

We zeggen wel eens dat toeval niet bestaat, want die lees-tip is de volgende in de serie van buddy-reads voor a.s. zaterdag!

En we hebben nog een vervolgblog, want morgen plaatsen we een blog over Diversiteit in Romantiek geschreven door Marijke F Jansen!



Reacties op: Interview Lily Frank/Marijke F Jansen

Meer informatie

Gerelateerd