Leestip-estafette: Helma tipt Renate
Vorige maand werd ik verrast met een leestip van Janneke. Hoewel ze een stapje terug heeft gedaan bij Fabulous Feelgood, is ze nog steeds een enthousiast volger en sluit ze zo af en toe gezellig bij leesprojectjes aan. Janneke heeft mij al eerder een boek getipt dat ik toen met veel plezier gelezen heb. Ik wist dus wel bijna zeker dat De laatste brief van Rebecca Yaros, die Janneke me deze keer tipte ook zou bevallen. Of ik daarin gelijk kreeg? Lees maar snel verder!
Janneke's tip voor mij
Toen Janneke mij vorige maand haar tip gaf schreef ze waarom ze De laatste brief echt een boek voor mij vond:
"Het is een boek dat ik afgelopen maand zelf met veel plezier heb gelezen en zelfs vijf sterren gaf. Het verhaal is wel een beetje over de top. Er gebeurt misschien net iets te veel om het geloofwaardig te maken, maar ik vond de emoties zo goed op papier overgebracht, dat ik toch onder de indruk ben van het verhaal. Dus lieve Helma, neem de gebeurtenissen in het boek met een korreltje zout en dan hoop ik dat je er van gaat genieten!"
Over De laatste brief van Rebecca Yarros
Ella werd op haar negentiende moeder van een tweeling en runt nu, vijf jaar later, een bed & breakfast. Ze heeft per brief contact met Beckett, die met haar overleden broer in het leger zat. Dan komt Beckett zonder dat ze het weet terug van uitzending en gaat hij in haar B&B logeren om haar te helpen. Zij moet daar niets van hebben, ze kan het toch wel alleen? Maar haar kinderen zijn gek op hem.
Wat vond ik ervan?
De omschrijving van het boek sprak me in ieder geval al enorm aan. Na even speuren op KoboPlus zag ik dat het boek beschikbaar was als luisterboek. Direct gedownload en luisteren maar. Gelukkig was de voorleesstem van Lotte Horlings uiterst plezierig. Daar staat of valt een luisterboek bij mij altijd mee.
Ik zat direct in het verhaal. Ella heeft het niet makkelijk als alleenstaande moeder. Ze heeft dan wel mensen om haar heen die voor haar door het vuur gaan, maar uiteindelijk is zij verantwoordelijk voor haar kinderen en voor het reilen en zeilen van de B&B. Maar ook Beckett heeft het niet makkelijk gehad. Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in tehuizen en heeft weinig liefde in zijn leven gehad. Hij heeft geen familie waar hij op terug kan vallen en gaat als een soort 'lone wolf' door het leven. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Beckett en Ella en elke hoofdstuk begint met een gedeelte uit een van de brieven die zij elkaar schreven. Door de intense correspondentie die zij hebben gevoerd, houdt Beckett al van Ella voordat hij haar überhaupt heeft gezien. Gelukkig voor Beckett valt Ella ook voor hem. Complicerende factor is dat Ella Beckett alleen kent onder zijn codenaam Chaos en ze geen idee heeft dat Beckett de man is bij wie zij schriftelijk haar hele ziel en zaligheid heeft blootgelegd. Zij denkt dat Chaos samen met haar broer is gestorven tijdens een missie. Dat geeft een aparte dynamiek tussen de twee: Beckett weet alles van Ella, maar zij weet niet dat hij dat weet. Beckett durft niet eerlijk tegen Ella te zijn en te bekennen dat Chaos en hij dezelfde persoon zijn. En hoewel je soms denkt: "Kom op Beckett, zeg gewoon wie je bent", begrijp je hem ook wel weer, want Ella heeft een godsgruwelijke hekel aan leugenaars. Je gunt ze allebei het geluk dat ze zo verdienen.
Maar er speelt nog veel meer: De wereld van Ella stort in als haar dochtertje de diagnose neuroblastoom, een ernstige vorm van kinderkanker, krijgt. En dat was voor mij behoorlijk confronterend, omdat het kleindochtertje van kennissen dezelfde diagnose heeft gekregen en sindsdien voor haar leven vecht. Dus af en toe moest ik wel even slikken. Ella doet alles om haar kind, ongeacht de kosten, elke medische behandeling te geven om haar alle kansen te geven om deze afschuwelijke ziekte de baas te worden. Ja, en dan kan je het toch bijna niet droog houden. En net als je denkt dat alles in een beetje rustiger vaarwater, komt deelt Rebecca Yarros een mokerslag uit die je totaal niet ziet aankomen. Sorry voor het woordgebruik, maar de enige utroep die recht doet aan de schok is: WHAT THE F*CK! Wat die mokerslag precies is, ga ik niet verklappen, maar hij komt binnen, dat kan ik je wel vertellen.
Misschien is niet alles helemaal realistisch, zoals Janneke ook al aangaf, maar wat een emotionele rollercoaster is De laatste brief. Ik heb tijdens het luisteren geglimlacht, maar ook stiekem een traantje weggepinkt.
Bedankt voor deze prachtige tip, Janneke. Ik denk dat ik het boek anders nooit gelezen of geluisterd zou hebben.
Mijn tip voor Renate
Renate is een alleslezer. Feelgood, thrillers, non-fictie: ze leest het allemaal. De eerste vereiste is natuurlijk dat het een feelgood roman is. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een roman die twee dingen waar Renate van houdt in zich heeft: het is feelgood en het heeft spanning.
Mijn tip voor jou, Renate, is Geheim leven van Carla de Jong.
Ik heb het boek geluisterd en het heeft veel indruk op me gemaakt. Ik denk, en hoop, dat jij het boek ook zult kunnen waarderen. Heel veel leesplezier!
Wordt leed doorgegeven van generatie op generatie of is het mogelijk om met een schone lei te beginnen? Elza Kingma groeit op in het interbellum. Ondanks de crisis van de jaren dertig kent haar leven weinig zorgen, maar dat verandert met de komst van nieuwe buren. Van meet af aan koestert Elza een antipathie tegen de buurvrouw. Toch raken beide families steeds nauwer bevriend. Dan scheurt een reeks dramatische gebeurtenissen de gezinnen uiteen. Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen.
Wat vinden jullie van de tip voor Renate? Een goede keus of zouden jullie Renate een ander boek hebben getipt?