Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Renate

op 09 april 2023 door

Op deze paaszondag is het natuurlijk ook weer tijd voor de leestip van de week. Vandaag is Renate weer aan de beurt.

-door Renate-

68c1f7eb911a7b9ad9b6f19e112b9e13.png
Het boek dat ik vandaag tip stond al een tijdje op mijn wil ik lezen lijst. Zo gauw ik zag dat je dit boek kon reserveren bij de bieb, heb ik dat direct gedaan en na een flinke tijd geduldig wachten kwam het boek eindelijk binnen en kon ik beginnen met lezen. Het boek was het wachten waard.

Mijn leestip van de week is ... De vlucht naar huis van Alan Hlad

Het verhaal spraak me direct erg aan, vooral omdat ik erg nieuwsgierig was naar hoe duiven een grote rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, Nu woon ik vlakbij een duivenmelker, waardoor ik een klein beetje weet hoe dat eruit ziet.

Over De vlucht naar huis

1940, Epping, Engeland. De angst voor een aanstaande inval groeit wanneer vijandelijke gevechtsvliegtuigen boven het huis van Susan Shepherd vliegen. Susan vindt troost in het trainen van postduiven. Al haar vogels zijn haar dierbaar, maar niet een is zo mooi, intelligent en trouw als Duchess.

Buxton, VS. Piloot Ollie Evans sluit zich aan bij de Britse luchtmacht. Zijn missie leidt hem naar Epping, voor een operatie om honderden postduiven boven bezet Frankrijk uit een vliegtuig te droppen. De vogels die de tocht overleven, zullen cruciale informatie verspreiden.
Er ontstaat als snel een hechte band tussen Ollie en Susan, maar wanneer Ollies vliegtuig achter de vijandelijke linie wordt neergehaald weten ze allebei dat de kansen op een weerzien erg klein zijn. Terwijl de oorloog doorraast, bewijst Duchess echter dat de hoop nooit verloren is, door berichten over en weer te brengen tussen de twee.

Mijn mening

De vlucht naar huis was echt een bijzonder verhaal. Een mooi liefdesverhaal rond Susan en Ollie, maar nog meer een verhaal rond de heldhaftige duif Duchess. Een duif die Susan zelf heeft groot gebracht en die meer haar huisdier was dan zomaar een duif uit de duiventil.
Het verhaal speelt zich af in de begindagen van de oorlog in Engeland, waar de Britse duivenmelkers een oproep kregen om duiven te trainen om ingezet te worden bij de oorlog. Susan en haar opa hebben goed getrainde duiven die worden ingezet om berichten over te vliegen tussen Engeland en bezet gebied in dit geval Frankrijk.

Op een dag komt Ollie op het pad van Susan. Een Amerikaan die zijn thuisland verlaat om piloot te worden bij de RAF. Door een misverstand belandt hij op de boerderij van Susan en haar opa. Als hij de duiven voor hen weg brengt belandt hij midden in de strijd omdat het vliegtuig zowat gelijk weggaat. Duchess is met hem mee en dat zorgt ervoor dat hij berichten door kan geven aan Susan.

De schrijfstijl van Alan Hlad is prettig en hij zorgt ervoor dat je steeds geboeid blijft lezen. Het is een mooi verhaal met een einde wat er bij mij wel echt inhakte. En ik heb weer wat bijgeleerd, want ondanks dat ik al veel historische romans over de oorlog heb gelezen, wist ik niet dat duiven zo'n rol hebben gespeeld in de oorlog.

Ik hoop dat jullie dit boek zeker ook een kans geven om te lezen, want het verhaal is echt de moeite waard.

Fijne paasdagen!!



Reacties op: Leestip van Renate

Meer informatie

Gerelateerd

Over