Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Renate

op 02 juli 2023 door

De eerste zondag van Juli is het weer tijd voor een leestip. Vandaag is het de beurt aan Renate om een boek in de spotlights te zetten.

-door Renate-

68c1f7eb911a7b9ad9b6f19e112b9e13.png

Het valt vast enorm op, maar ik ben groot fan van historische romans, ze leren je altijd wel iets, maar hebben vaak ook gewoon een mooi en liefdevol verhaal, dus ook dit keer tip ik weer een historische roman, zal toch voor de volgende tip van mijn hand erg mijn best doen om eens wat anders te tippen.

Mijn leestip van de week is ... Waar de wind de aarde raakt van Ilaria Tuti

In de eerste twee decennia van de vorige eeuw studeren in Engeland de eerste vrouwen af als chirurg. Door hun mannelijke collega’s worden ze verbannen uit reguliere operatiekamers, en de jonge vrouwen gaan hun vak uitoefenen in de armste wijken van Londen en andere grote steden.

Als de oorlog uitbreekt willen de vrouwen, net zoals de mannelijke artsen, hun land dienen. Een kleine groep vertrekt naar het westelijk front in Frankrijk om een ziekenhuis nabij het oorlogsgebied op te zetten. Een van de vrouwen is Caterina, een jonge arts van Italiaanse afkomst. Terwijl het ziekenhuis langzaam maar zeker volloopt met gewonde soldaten, ontdekt Caterina dat het herstel van de mannen veel meer behelst dan alleen het behandelen van fysieke wonden. Als de jonge soldaat Alexander het ziekenhuis wordt binnengebracht, zal haar kijk op geneeskunde voorgoed veranderen.

Mijn mening

Omdat ik haar eerdere boek Bloemen van steen had gelezen en het een Italiaanse schrijfster is ging ik ervan uit dat dit verhaal ook over Italië zou gaan, of zich daar zou afspelen. Maar dat was niet zo. Het verhaal speelt zich deels in België, Frankrijk en Engeland af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt tijdens het lezen een hoop mee van de strijd voor vrouwenrechten van de suffragettes en hoe er in die tijd tegen vrouwen aan werd gekeken, maar ook welke belangrijke rol zij eigenlijk hadden tijdens de oorlog. 

Het is een verhaal dat ook vooral gaat over liefde, strijd voor vrouwenrechten en vriendschap. Ondanks dat dit verhaal zich niet afspeelt in Italie heeft het wel een klein Italiaans randje. Maar het is vooral een mooi verhaal dat verteld wordt door Caterina en Alexander. Door hun ogen krijg je een heleboel mee over de Eerste Wereldoorlog. Ook is het een verhaal waar je zeker iets van opsteekt en dat die oorlog meer is dan alleen de loopgraven,. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de Zeppelin zo ver Duitsland in kwam voor bombardementen.

Dit verhaal is echt een boek voor de liefhebbers van historische romans. 

Hebben jullie al eens iets van Ilaria Tuti gelezen?



Reacties op: Leestip van Renate

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ilaria Tuti

Ilaria Tuti

Ilaria Tuti (1976, Friuli) woont en werkt in Friuli, in het uiterste noordoosten...