Leestip van Renate
Vandaag is het mijn beurt voor de leestip van de week. Laatst zag ik op Facebook een oproepje van Love to read waar je je kon opgeven om Sneeuwvlokken in Teheran van Marjan Kamali vooruit te lezen, en deze geluksvogel mocht dat doen! Vandaar dat dit mijn leestip van de week is. Het boek is nog niet uit, dat duurt nog 3 nachtjes. Op 9 Maart is dat zo ver.
- Door Renate -
Mijn leestip van de week is ... Sneeuwvlokken in Teheran
Zoals jullie hierboven al lazen mocht ik dit boek dus al lezen voor het boek uitkomt. Het was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfster Marjan Kamali, al heb ik wel al heel lang haar vorige boek De boekhandel van Teheran op mijn tablet staan. Het was er gewoon nog niet van gekomen om die te lezen, iets wat echt nog wel gaat gebeuren.
In sneeuwvlokken in Teheran wordt het verhaal vanuit moeder Darya en dochter Mina verteld. Zo krijg je vanuit allebei mee hoe het voor hun was om opnieuw te beginnen in een ander land, nadat ze uit Iran gevlucht waren. Het verhaal is in drie delen verdeeld en begint in 1996 in Amerika waar de 25-jarige Mina aan het studeren is en haar moeder met allerlei formules de ideale man voor haar dochter probeert te vinden en dan steeds weer een jonge Iraans-Amerikaanse man op de thee vraagt om voor te stellen aan Mina.
Het tweede deel gaat over de kindertijd van Mina en haar broers in Iran tussen 1978 en ergens in de jaren '80. Je leest hoe het is om in Iran op te groeien, en hoe het was wanneer er weer een ander regime aan de macht kwam. Maar ook hoe de aanloop is waarom er besloten werd met drie tieners te vluchten naar Amerika. Het is ook boeiend om te lezen hoe het voor de familie was om een nieuw leven op te bouwen in Amerika en dat de ouders weer bij het begin moesten beginnen, zoals in een pizzeria en Darya als naaister om te zorgen dat er brood op de plank kwam. Ook kun je je goed voorstellen hoe moeilijk zo'n nieuw begin moet zijn geweest, maar ook hoe er door klasgenootjes en andere ouders naar deze nieuwkomers werd gekeken.
Het derde deel neemt Darya en Mina weer mee naar Iran. Wanneer Mina besluit om in haar vakantie naar Teheran te gaan, besluit haar moeder met haar mee te gaan, waar ze met open armen worden ontvangen door hun achtergebleven familie. Hier leer je ook hoe het leven achter de voordeur is. Terwijl de regels buiten heel streng zijn, blijkt dat het leven achter de voordeur heel anders is.
Kortom het is gewoon een mooi verhaal en het geeft je echt een inkijkje naar hoe het is om huis en haard te verlaten, alles achter te laten en weer opnieuw te beginnen. Dit alles is door Marjan Kamali mooi en toegankelijk geschreven. Wel had ik door de oorlog die nu in de Oekraïne gevoerd wordt, wat meer moeite met dit verhaal. Juist omdat het ook zo laat zien hoe moeilijk en zwaar het moet zijn om alles achter te laten wat je dierbaar is. Dit verhaal kwam daardoor ook wel weer meer binnen.
Over Sneeuwvlokken in Teheran
Sneeuwvlokken in Teheran is een hartverwarmende roman over familie, onverwachte liefde en teruggaan naar je roots.
Teheran, 1985. Parviz en Darya vluchten met hun twee zoons en hun dochter Mina vanuit Iran naar de Verenigde Staten. Vijftien jaar later heeft Darya haar droom om wiskundige te worden opgegeven en zet ze haar talent voor cijfers in om aan de hand van spreadsheets de perfecte Iraans-Amerikaanse echtgenoot te vinden voor de inmiddels vijfentwintigjarige Mina. Mina is daar helemaal niet van gediend, en ze is ook ongelukkig met haar studie bedrijfseconomie. Het botst – met haar familie, met de Amerikaanse cultuur. Ze besluit terug te reizen naar Teheran om te ontdekken of het land dat ze zich herinnert nog bestaat, om zo verder te kunnen met haar leven. Darya besluit met haar mee te gaan op familiebezoek, en eenmaal terug komen ze eindelijk nader tot elkaar. Of blijft Darya nog steeds stiekem zoeken naar een echtgenoot? Sneeuwvlokken in Teheran gaat over het verliezen van je thuis, ergens aarden en over familie.
Hebben jullie al eens iets van Marjan Kamali gelezen?