Leestip van Sanne
De laatste maand van het jaar is in gegaan. De maand van feest, lichtjes en lekkers. Daar horen natuurlijk prachtige boeken bij; onder de boom als pakje of met een dekentje al lezend op de bank. Misschien kies je daarvoor wel de leestip die Sanne deze week voor je in petto heeft?
- Door Sanne -
Heel langzaam, of misschien juist wel heel snel, gaan we richting het einde van het jaar. Ik realiseerde me dat dit ook mijn laatste tip van dit jaar zal zijn. Dat klinkt gek! En zo zat ik ineens te denken aan de laatste weken van het jaar. De periode van afscheid nemen van het ene jaar en een nieuw jaar verwelkomen. Zonder dat ik er erg in had zat ik ineens te mijmeren. Mijn gedachten dwaalden af naar de afgelopen jaareindes en hoe ik een aantal jaar geleden mijn lang verloren leeszin terug vond. Hoe ik rond de jaarwisseling Hebban ontdekte, en later rond dezelfde periode me opgaf voor de club van 10 feelgood. Hele fijne herinneringen om aan terug te denken. Ik dacht ook aan wat ik in deze tijd graag en vaak lees. Korte kerstverhalen, die van het romantische of het steamy soort. Lekker snelle kost, niet al te zwaar. Heerlijk voor als je druk bent in je hoofd. Maar vaak knal ik het jaar ook uit met een echte topper. Zo'n boek dat je je nog jaren later kunt herinneren. Ik denk bijvoorbeeld aan Het achtste leven voor Brilka van Nino Haratischwili.
En toen ineens wist ik het, ik ga niet een van de nieuwste kerstverhalen aan je tippen, maar ik kies voor een boek dat inmiddels al weer een paar jaar geleden verscheen (vier jaar geleden zie ik tot mijn schrik!). Een boek dat ik aan het einde van het jaar las en waar ik ontiegelijk van heb genoten. Een boek waar ik soms nog steeds weleens aan terug denk. Het risico is natuurlijk dat je het al kent, maar mocht je het nog niet kennen, dan kan ik het je echt van harte aanbevelen.
Aan het einde van de wereld van Kristin Hannah
1974. Ernt Allbright keert terug uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was – een ervaring die hem psychisch heeft beschadigd. Als hij zijn zoveelste baantje kwijtraakt, neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska. Zijn dertienjarige dochter Leni, die zich staande probeert te houden ondanks de stormachtige, moeilijke relatie van haar ouders, hoopt dat een nieuw thuis ook een nieuw begin kan betekenen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt, zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.
Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een kleine gemeenschap van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als het winter wordt en een maandenlange duisternis over de staat neerdaalt, verslechtert Ernt’s toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.
Aan het einde van de wereld is een echte pageturner van een roman. Je waant je volledig in het afgelegen Alaska. Voelt mee met de veranderende seizoenen en de gevoelens van de hoofdpersonen. De prachtige omschrijvingen van de natuur maken het boek adembenemend. Zo’n 500 pagina’s lang zit je gevangen in de wilde natuur van Alaska en bevind je je compleet aan het einde van de wereld. En, voor de liefhebbers van boeken in boeken: Hannah laat de ene na de andere titel de revue passeren. Niet lukraak, maar met een doel. Aan alle kanten is dit boek een prachtig uitgewerkte roman.
Ken jij het boek van Hannah al? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond, of dat je nog van plan bent het boek te gaan lezen.