LEWA Feelgood Friday Tussendoortje: Alleen in films
TGIF! Eindelijk is het vrijdag. En dat betekent dat het tijd is voor een nieuw tussendoortje. Al kun je met dit gure weer wel een dozijn tussendoortjes gebruiken om het weekend mee door te komen. Het is echt weer om met een dekentje en een boek op de bank te kruipen. Vinden jullie ook niet? Dit keer geen gewoon Feelgood tussendoortje, maar eens wat anders.
-Door Sanne-
In het kader van Lees Eens Wat Anders, ging ik op zoek naar een boek uit een ander genre. Het werd een boek dat wat dikker is dan een vlug tussendoortje, maar dat je toch redelijk snel uit kunt hebben. Enerzijds omdat het niet heel omvangrijk is, anderzijds omdat het heerlijk weg leest. En het komt ook nog eens dichtbij een echte feelgood. Ik zou het haast feelgood voor jongeren willen noemen. Ik heb het over Alleen in films van Henriët Koornberg-Spronk.
Over Alleen in films - Henriët Koornberg-Spronk
De zestienjarige Babet gaat na haar eindexamen in de zomer werken op een Franse camping. Haar caravan deelt ze met de Belgische Lisa, die niet echt van opruimen houdt. En er is natuurlijk de Nederlandse Sven, een knappe jongen. Babet vindt hem zeker leuk. Maar dan pakt Julien Babet helemaal in met zijn zuidelijke charmes. Voor wie moet ze nu kiezen? En vinden ze haar wel echt leuk? Een zomers verhaal over verliefd zijn, zelfbeeld en het campingleven om mee te ontspannen in de hangmat of aan het zwembad.
Mijn mening
Voor dit LEWA tussendoortje koos ik weliswaar voor een boek voor jongeren, toch ligt het niet heel ver van wat we doorgaans lezen. Het heeft namelijk een dosis romantiek, maar het zit ook boordevol diepere thema's. Eigenlijk precies zoals wij de boeken het liefst hebben. Daarom denk ik dat jullie dit boek ook wel kunnen waarderen.
Babet is 16 als ze in de zomervakantie naar een camping in Frankrijk trekt om te gaan werken. Na de zomer wil ze als vertaler gaan studeren en dan kan het geen kwaad om haar Frans extra te oefenen. Na een lange reis komt ze aan in Frankrijk waar ze wordt opgehaald door twee tieners die ook op de camping werken. Sven is gesloten, maar met Lisa sluit heeft ze gelijk een klik. En dat is maar goed ook, want ze worden huisgenootjes: samen delen ze een caravan. Het is voor Babet allemaal wel even wennen. Het schakelen naar een andere taal, de warmte en het samenwonen. Het gaat soms niet helemaal zoals ze zou willen. Toch merk je gelijk dat Babet een heel mooi karakter heeft, ze niet snel opgeeft en zich gemakkelijk aanpast. Ze is een doorzetter en niet vies om de handen uit de mouwen te steken. Iedereen op de camping is dol op haar en dat zul jij als lezer ook zijn.
Het boek is iets langer dan je gewend bent van onze tussendoortjes, namelijk 240 bladzijden, maar je vliegt door het verhaal heen. Als de regen dit weekend tegen de ramen tikt en de gure wind om het huis jaagt, lees je dit boek zo uit. Bijkomend voordeel: je waant je met Alleen in films in het zonovergoten Frankrijk. De schrijfster heeft een heerlijke manier van vertellen en dat zorgt er dan ook voor dat je de Franse lucht haast kunt opsnuiven. Ook de personages zijn snel vertrouwd.
Toch is niet alles pais en vree in Alleen in films. Hoewel er mooie vriendschappen ontstaan en er leuke karakters tussen zitten, zijn er ook een aantal klierige jongens op de camping aanwezig en is de eigenaresse wel erg kort gelond. Daarnaast is er iets vreemds op de camping aan de hand. Thema's als grenzen stellen, opgroeien, verlies en verliefdheid zijn slechts een paar onderwerpen die aanbod komen. Daarmee heeft deze jeugdroman alles in zich voor een aantal uren heerlijk leesplezier.
Alleen in films is zo'n typisch zomervakantieboek waarvan we ze vroeger allemaal graag hadden willen lezen. Als tiener dook je toch maar wat graag met een boek de tent in of ging je op je kamer liggen lezen? Ik in ieder geval wel. En het goede nieuws is, begin mei verschijnt het vervolg Weerzien in Parijs en kun je meer lezen over het Nederlandse meisje Babet en haar voorliefde voor Frankrijk. Een aanrader dus en het krijgt van mij dan ook vier sterren.
Met welk LEWA boek vermaak jij je dit weekend?