Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezersestafettetip: Francisca tipt Maartje

op 23 februari 2022 door

Afgelopen maand werd Francisca in de lezersestaffettetip verblijd met een tip van Cisca: Wedden dat ik blijf van Marijke Vos. De grote vraag is nu natuurlijk of Francisca deze tip kon waarderen of dat ze het boek liever gelaten had voor wat het was? Vandaag vertelt Francisca er alles over en geeft ze het estafettestokje door met een boekentip voor Maartje.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Over Wedden dat ik blijf

Debby haat files. En deadlines. En haar overvolle agenda. Dus wat houdt haar nog in de grote stad? Ze sluit een weddenschap af met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis vindt – waar dan ook in Nederland – bepaalt in welk dorp ze gaan wonen. Hilde vertrekt als eerste naar het Brabantse platteland, waar ze met haar man en kinderen een monumentaal pand koopt. Debby tikt kort daarna een oude boerderij op de kop. Het is een opknappertje, maar met genoeg ruimte voor haar droom: een alpacaboerderij!
Haar nieuwe leventje blijkt echter toch niet zo idyllisch als gehoopt: vijandige dorpsbewoners, een nukkige alpacafokker en verrassingen uit het verleden zorgen voor aardig wat oproer in het eens zo rustige dorp. Maar wat Debby nog het meest bezighoudt is die ontzettend leuke dierenarts…

Hoe was de tip?

Wat kreeg ik een leuke tip van Cisca en wat een toeval dat ik het boek net iets eerder die dag als luisterboek via de BookChoice app had gedownload. Alsof ze dit wist! Natuurlijk beviel het boek me, tot nu toe heb ik van alle boeken van Marijke Vos genoten en dat was bij dit boek niet minder.

Ik luisterde, maar ook las, het boek in een paar dagen uit. Ik zou bijna zelf zo’n leuke boerderij willen hebben als Debby. Het karakter van een kleine ons-kent-ons dorpsgemeenschap is leuk in beeld gebracht, fluffy alpaca’s die als een rode draad door het verhaal lopen, een knappe dierenarts, een roddelzieke buurvrouw, een handige aannemer. Gewoon het ideale dorp en dus de ideale feelgood voor een instant fijn en fluffy gevoel! Dank voor deze zeer geslaagde tip!

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Mijn tip voor Maartje

Tja, en dan moet ik Maartje, die bijna 300 boeken op jaarbasis leest, een tip geven. Dat is wel een uitdaging!

Maartje, ik liep eerst maar eens je 75 pagina’s (ja echt!) aan 'wil ik lezen' boeken door. Ik kwam daar best wat boeken tegen die jij graag wil lezen en die ik al gelezen heb, zo zag ik daar Nooit meer bang van Gaby Rasters, wat een erg mooi boek is. Een verhaal rondom de aanslagen in Brussel destijds. Maar ook zag ik daar Kongokorset van Herlinde Leyssens, ook een erg mooi boek gebaseerd op historische feiten. Verder kwam ik op je lijst Fiela’s kind van Dalene Matthee tegen. Ik las dit boek meer dan vijftien jaar geleden in het Engels. Ik ben vaak in het gebied waar dit boek zich afspeelt geweest en kan het je van harte aanraden. Maar deze boeken zijn dus geen van drieën mijn tip. Wel hebben ze allemaal iets wat mijn tip-boek ook heeft: een verhaal rondom een aanslag, historische feiten en een link met Zuid-Afrika. Daarom wil ik je toch wel adviseren deze drie boeken snel te lezen omdat ik denk dat je ze zeer zult waarderen.

Het boek wat ik je wel wil tippen, sorry het is geen fluffy-feelgood, is een mooie historische roman van een van mijn favoriete Zuid-Afrikaanse auteurs. Na een boek-promotiebezoek aan Nederland verbleef Irma Joubert bij haar vertaalster en zij nam Irma mee naar het verscholen dorp. Ze vertelde over de historie ervan en Irma zag er gelijk een verhaal in. Dit boek is dan ook op een hele bijzondere manier tot stand gekomen, elke keer als Irma een hoofdstuk klaar had stuurde ze dit naar haar vertaalster die het niet alleen vertaalde, maar ook op feiten controleerde. Dit feitje, wat ik ook nog niet wist toen ik het boek las, vertelde Irma recent tijdens de live-stream die het Zuid-Afrika huis met haar had ter gelegenheid van de lancering van het derde en laatste deel in de trilogie waar dit boek het eerste deel van is. Je kan deze live-stream overigens terugkijken op YouTube.

Het boek wat ik je dus wil tippen is: Het meisje uit het verscholen dorp van Irma Joubert. Ik hoop dat je net zo van deze historische roman zult genieten als ik destijds heb gedaan.

Het boek is te lezen en luisteren via Storytel en KoboPlus en natuurlijk ook te leen via de bibliotheek.

Over Het meisje uit het verscholen dorp

Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg - behalve Mentje.

Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?

Hebben jullie de tip die Francisca aan Maartje geeft al gelezen? Of zetten jullie deze tip op jullie wil ik lezen lijst? We zijn benieuwd!

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Wil je ook meedoen?

Wij zijn altijd op zoek naar lezers die mee willen doen. Ook als je al eerder hebt meegedaan ben je van harte welkom. Stuur dan een email naar fabulous.feelgood@gmail.com. Wij maken dan een schema en laten weten wanneer je aan de beurt bent.

Wat verwachten we van je?

Allereerst krijg je een feelgood tip. Je gaat op zoek naar het boek (boekenkast, online, bibliotheek) en leest binnen een maand het boek. Dan schrijf je een kort stukje over de tip, wat je ervan vond toen je die ontving, hoe het lezen is bevallen en een eindconclusie over het boek en dat mail je weer naar ons.
Van ons krijg je een nieuwe naam van een andere feelgood lezer. Op Hebban kan je zien wat zij/hij al heeft gelezen en wat de favorieten zijn. Dan kies je een feelgood roman waarvan je denkt dat die lezer het mooi of interessant vindt. En ook die titel, met de reden waarom je het hebt gekozen zet je op de mail en wij maken er weer een mooie blog van! Supertof toch?

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg



Reacties op: Lezersestafettetip: Francisca tipt Maartje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marijke  Vos

Marijke Vos

Marijke Vos (1985) woont en werkt in Brabant. Ze is auteur, vertaler en schrijfd...

Irma Joubert

Irma Joubert

Irma Joubert is een Zuid-Afrikaanse schrijfster van historische fictie. Tot 2004...