Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij lezen en luisteren: Van Chanel naar flanel - Marijke Vos

op 26 januari 2019 door

Sinds december kunnen we niet om Van Chanel naar flanel heen! Het nieuwste boek van Marijke Vos kwamen we overal tegen. Als luisterboek bij Storytel, als e-book bij het Kobo Plus abonnement en als cadeautje van de Hebban Advent kalender. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat een paar van ons het boek ondertussen gelezen of geluisterd heeft. Daarom delen Helma, Sanne, Janneke, Mandy, Marleen, Marieke en Renate vandaag met jullie hun liefde (oeps spoiler) voor dit heerlijke verhaal!

Door Janneke

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Over Van Chanel naar flanel

Als Jennifer haar steenrijke verloofde Terence bij het altaar van hun miljoenenbruiloft laat staan, beseft ze ook wel dat ze daarmee een tikkeltje aan de late kant is. Maar soms realiseer je je pas op het allerlaatste moment wat het beste voor je is, toch? Jennifer neemt een impulsieve beslissing en ruilt haar peperdure jurk in voor een vliegticket. Met de hulp van haar ietwat criminele en losgeslagen zus slaat ze op de vlucht naar Rainbow Lake, Canada. Daar woont haar geliefde oom Charlie en Jennifer hoopt bij hem op adem te komen. Maar eenmaal in Canada aangekomen, loopt alles toch net ietsje anders… Gelukkig krijgt ze hulp van de knappe sheriff Branson. Maar zal Terence haar laten gaan?

Lekker lezen en luisteren

Oorspronkelijk was het plan om dit boek te gaan luisteren en er een grote luisterbuddy van te maken. Maar zoals Marieke zegt: “Het plan was om dit boek te luisteren, maar de luisterbieb werkte niet mee. De Hebban Advent kalender gelukkig wel en zo kon ik het e-book gaan lezen. In januari ben ik er aan begonnen en daar heb ik geen spijt van gehad.” Ook Helma heeft gebruikgemaakt van de mooie kerstactie van Hebban: “Omdat het wat langer duurde voordat Van Chanel naar Flanel als luisterboek in de bibliotheek verkrijgbaar was, heb ik uiteindelijk het boek gelezen. Met dank aan de adventactie van Hebban!”.

Renate besloot het boek te gaan luisteren en heeft veel geluisterd tijdens het autorijden en wandelen. Janneke en Sanne luisterden het boek via Storytel en bij Sanne waren de verwachtingen hoog. “Een feelgoodluisterboek van Nederlandse bodem. De luisterboeken die ik luister zijn vaker vertaald werk dan van Nederlandse auteurs terwijl dat toch vaak heerlijke boeken zijn. Lekker nuchter met herkenbare situaties en personages. Dat, én een flinke dosis humor, verwachtte ik ook Van Chanel naar flanel.” Janneke: “Ik heb bewust gewacht op het luisterboek ook al duurde het iets langer dan we hadden verwacht. Het leek me namelijk juist een heerlijk verhaal om naar te luisteren.”

Het verhaal

Marijke Vos maakt in haar verhaal een vliegende start wanneer Jenny haar verloofde bij het altaar laat staan. Marleen: “Het verhaal van Van Chanel naar flanel deed me een beetje denken aan Op de vlucht van Rachel Gibson. Bruid dumpt haar verloofde voor het altaar en rent weg naar een klein gehucht, waar uiteraard een knappe, plaatselijke hunk op haar wacht. Het idee vond ik dus niet zo zeer origineel, maar de uitwerking was wel leuk.”

Ook Helma viel het pittige begin en het gebrek aan originaliteit op, maar kon het wel waarderen: “Ik zat er direct in. En hoewel ik het gegeven, een 'runaway' bruid, niet origineel vond, was de uitwerking dat wel. Ten eerste natuurlijk dapper dat Jenny haar luxe leventje met haar aanstaande man vaarwel zegt. Ik had het waarschijnlijk zelf al veel eerder gedaan. Wat een nare familie zeg, en dan die zogenaamde vriendinnen op de club. Van zo'n snobistisch gedoe wil je toch geen deel uitmaken?”

Sanne: “In het begin wist ik niet zo goed wat ik er van moest denken. We vallen meteen het verhaal binnen als Jenny haar verloofde voor het altaar laat staan en eigenlijk gelijk weten we ook waarom. Niet echt spannend. Maar toch is mijn nieuwsgierigheid gewekt.” Janneke: “Mijn eerste gedachte was eigenlijk: hoe heeft ze het zo lang volgehouden. Ik had die vent al lang aan de kant gezet en niet op het laatste moment tijdens de ceremonie, maar voor het verhaal was dat natuurlijk wel leuk.”

Eenmaal in Canada aangekomen neemt het verhaal een andere wending en komen er nieuwe personages bij. Mandy: “Ik vind dit ook een heel liefdevol verhaal. Jenny neemt de zorg voor haar oom op zich en Branson, de onwijs knappe sheriff, neemt op zijn beurt de zorg voor Jenny op zich. Sanne: “Als Jenny besluit zich terug te trekken in Canada waar haar lievelingsoom Charlie, die ze al jaren niet meer gezien of gesproken heeft, woont, kan het verschil met haar luxe leventje niet groter zijn. Dat zorgt regelmatig voor een grote glimlach op je gezicht.”

Schrijfstijl

Een aantal van ons is bekend met de schrijfstijl van Marijke Vos door haar eerdere roman Ik kom je halen! Maar voor sommigen was Van Chanel naar flanel een kennismaking met de auteur.

Mandy: De schrijfstijl van de auteur vond ik heel fijn! Het verhaal is heerlijk vlot geschreven met een leuke moderne schrijfstijl en korte hoofdstukken.” Marieke: “Ik vond het vanaf het begin heerlijk lezen, het is zo vlot geschreven en het verhaal heeft vaart en verveelt geen moment.”

Voor Marleen en Janneke was het de eerste keer dat ze een boek lazen van Marijke Vos. Janneke: “Ik kom je halen! staat al een tijdje om mijn nog-te-lezen plankje, maar ja nog niet aan toegekomen. Het was dus de eerste keer dat ik iets van haar las, maar omdat ik haar al een tijdje volg op Instagram, had ik het idee dat ik haar schrijfstijl wel prettig zou vinden. Aan de manier waarop ze foto’s deelt en de teksten die erbij staan. Misschien geen goede motivatie, maar het was een voorgevoel en dat gevoel bleek te kloppen!” Marleen: “Voor mij was dit de eerste keer dat ik een boek van Marijke Vos las, maar ze heeft een prettige schrijfstijl, waardoor je eigenlijk maar blijft lezen.”

Personages

Jenny is de hoofdpersoon in dit verhaal, maar daarnaast is er natuurlijk nog haar zus, haar oom Charlie en de inwoners van het stadje waar ze terecht komt. Wat vonden wij van de personages?

Mandy: “De inwoners sluiten Jenny meteen in haar hart en dat doe je als lezer ook.” Marleen: "Jenny vond ik eigenlijk het leukste gedeelte van het boek. Ze is vlot, nieuwsgierig en niet op haar mondje gevallen. In het begin is een verwend popje, iemand aan wie je snel een hekel kunt krijgen, maar ze ziet zelf ook in hoe ze bezig is en dat geeft haar veel credits. Ze gaat niet bij de pakken neerzetten als het tegenzit en zet haar schouders eronder.”

Marieke: “Jenny is ontwapenend in haar doen en laten en dat levert af en toe hilarische situaties op. Ook de andere personages in het verhaal hebben leuke en boeiende karakters. Oom Charlie heeft mijn hart gestolen. En met sheriff Branson een beschuitje eten lijkt me ook geen straf.” Renate: “Er zitten leuke personages in. Zo krijg je al snel een zwak voor de mysterieuze oom Charlie, maar ook voor sheriff Branson. Klinkt als een mooie vent!”

Sanne: “Vooral in het begin is Jenny wat onhandig en naïef. Volledig onvoorbereid staat ze in haar zomerse kleding in het veel koudere Canada en heeft ze niet goed uitgezocht waar haar oom precies woont. Eerst kon ik me niet echt vinden in het personage Jenny, maar al gauw bloeit ze op en gaat haar hart en instinct spreken. Kijk, daar hou ik van! Een sterke vrouw die tot bloei komt en haar schouders eronder zet. De overige personages zijn ook goed uitgewerkt, het verhaal van oom Charlie vond ik een interessante toevoeging. Helma: “De personages hebben ook ontroerende momenten, zoals wanneer Jenny besluit om voor haar oom te gaan zorgen. Gewoon de schouders eronder en elke dag een stapje verder. En natuurlijk ontbreekt de knappe stoere man ook niet in het verhaal. Het is tenslotte feelgood!”

Winterse sferen

Dat het verhaal zich afspeelt in het winterse Canada is niet te missen! Mandy: “Het stadje heeft een heerlijke winterse sfeer, dus perfect om in de winter te lezen.” Janneke: “Ik houd echt van verhalen in een winterse sfeer. Zeker als je dan lekker ’s avonds met een dekentje en kop thee op de bank zit. Heerlijk! Bij dit boek kom je dan zeker aan je trekken!” Renate ziet wel een verfilming voor zich ook Sanne sprak de setting van het uitgestrekte en koude Canada erg aan.

Spannend

Van Chanel naar flanel is niet zomaar een feelgood, maar op een gegeven moment wordt het verhaal ook echt spannend! Zoals Mandy zegt: “Het verhaal is niet alleen maar romantisch, of een zoektocht naar jezelf, het wordt op een bepaald punt ook echt nog heel spannend waardoor je gewoon het boek alleen nog maar uit wil lezen.” Helma: “Maar het is niet alleen maar liefde en romantiek wat de klok slaat, want er gebeuren ook nog een paar dingen die het verhaal zelfs nog een beetje spannend maken.”

Ook bij Marieke viel de spanning goed in de smaak: “Leuk vond ik ook dat het verblijf in Canada nog een spannend staartje kreeg. Denk je dat je in een gehucht zit waar nooit wat gebeurt, blijkt schijn te bedriegen.” Janneke: “Ik had echt niet verwacht dat ik het nog spannend ging vinden! Je kwam er al snel in het verhaal achter dat er iets gaande was, maar wat het was en door wie, zorgde zeker voor de nodige spanning. Erg leuk gedaan!”

Eindoordeel

Ten slotte kunnen we wel zeggen dat we Van Chanel naar flanel met veel plezier, en soms een kritische noot, gelezen en geluisterd hebben!

Mandy: “Een heel fijn verhaal met leuke personages, een prettige schrijfstijl en origineel van opzet. Jenny leert veel van haar tijd in Canada en het einde is precies wat je ervan verwacht, of al dan niet hoopt dat er gebeurt.”

Marleen: “Ik vond alles soms net iets te gemaakt.. Voor mij zat er net onvoldoende vaart in het verhaal en voelden sommige momenten net iets te geplaatst aan. Het einde klopte ook net niet voor mij. Jammer, want verder is het een fijn, winters boek met een mooie sfeer en een stoer wijf als hoofdpersoon!”

Marieke: “Ik bleef aan het einde met nog een paar vragen zitten, maar dat zijn details. Over het algemeen genomen een heerlijke roman van begint tot einde!”

Renate: “Eerste kennismaking smaakt naar meer!”

Sanne: “Een heerlijk romantisch, maar ook avontuurlijk en spannend feelgoodverhaal. Ik heb er van genoten en geef het vier sterren. Qua voorlezen vond ik de stem van Willemijn de Vries rustig en vertrouwd, ik heb eerder boeken geluisterd die door haar werden voorgelezen. Wel heb ik het voorleestempo iets versneld.

Janneke: “Het boek was leuker en spannender dan ik had verwacht! Niet dat ik hele lage verwachtingen had, maar dat ik het met zo veel plezier zou lezen, kwam toch als een verrassing. Het is echt een heerlijk romantisch, spannend en soms komisch verhaal.”

Helma: “Ik heb het boek met veel plezier gelezen!”

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Heb jij Van Chanel naar flanel al gelezen?



Reacties op: Wij lezen en luisteren: Van Chanel naar flanel - Marijke Vos

Meer informatie

Gerelateerd

Over