Mannelijke feelgood auteurs
Het is weer MeiMannenMaand bij de Feelgood Club. Want hoewel het merendeel van de feelgoods het moet hebben van vrouwelijke auteurs staat ook het mannelijk geslacht hierin zijn mannetje. Reden genoeg dus om deze maand die mannelijke auteurs eens extra in het zonnetje te zetten.
- door Helma -
Nicholas Sparks
De meest bekende mannelijke auteur is waarschijnlijk Nicholas Sparks. Zijn eerste roman schreef hij toen hij pas 20 jaar was en vier jaar later volgde een tweede roman. Deze romans (The passing en Royal Murders) zijn nooit gepubliceerd. Zijn doorbraak kwam in 1996 met The Notebook / Het dagboek. Een boek dat door de verfilming met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Rachel McAdams misschien nog wel bekender is geworden. In Safe Haven, een andere bestseller van Sparks, wordt de hoofdrol vertolkt door de net zo smakelijke Josh Duhamel en Julianne Hough . Er volgden nog veel andere boeken, die onveranderd als warme broodjes over de toonbank vliegen. Zijn boeken worden inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en dat maakt hem waarschijnlijk tot een van de best verkopende mannelijke feelgoodauteurs.
Ook op onze pagina besteedden we al volop aandacht aan deze bestsellerauteur:
Helma las Safe Haven en bekeek de film en gaf haar mening in een boek versus film. Lore mocht hem persoonlijk ontmoeten tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen en samen met Janneke las zij Wij twee voor een buddy read.
Mike Gayle
De Britse auteur Mike Gayle mag ook niet ontbreken in dit rijtje. Hij heeft inmiddels 12 romans op zijn naam staan. Eigenlijk wilde hij na zijn studie Sociologie muziek journalist worden maar kwam uiteindelijk terecht als Features Editor bij het meisjesblad Seventeen. Later schreef hij verschillende artikelen voor The Sunday Times, The Guardian en Cosmopolitan. Sinds 1997 is hij fulltime schrijver.
Na het succes van zijn eerste roman My legendary Girlfriend / Mijn legendarische Ex werd hij fulltime schrijver. Zijn ervaringen bij het meisjesblad zijn hem waarschijnlijk goed van pas gekomen bij Diner voor twee, waarin zijn hoofdpersoon als 'Lieve Lita' bij een tienertijdschrift werkt. Zijn boeken zijn humoristisch, ontroerend en helemaal feelgood. Het jaar na jou wordt, in ieder geval op Hebban, met vier sterren het best gewaardeerd.
Graeme Simsion
Ook de Australische auteur Graeme Simsion heeft zijn sporen in het feelgood genre verdiend. Hij nam een risico toen hij zijn bedrijf verkocht om zich fulltime op het schrijven te richten. Gelukkig werd zijn debuutroman Het Rosie Project een internationale bestseller. Ook de opvolger Het Rosie Effect was een succes. Zijn nieuwste roman Camino schreef hij met zijn echtgenote Anne Buist. Ze hebben beiden zelf twee keer deze pelgrimsroute gelopen en ze besloten om samen een roman te schrijven over deze ervaring. Resultaat een heerlijke feelgood roadtrip waar je al lezende zelf bijna zin krijgt om lopend richting Santiago de Compostela te vertrekken.
In de boekentip-estafette tipte Marieke Het Rosie Project aan Diana omdat ze er zelf zo van genoten had. Ditzelfde boek kreeg Renate getipt door boekhandel de Kler in Wassenaar.
Jeffrey Archer
Een voor feelgood liefhebbers wat minder bekende auteur is misschien Jeffrey Archer, maar zijn Clifton-reeks, een zevendelige serie historische romans over twee families in vele genaraties, mag van ons wel onder feelgood geschaard worden.
Zijn eigen leven lijkt bijna wel een roman. Hij studeerde voor gymleraar, vertegenwoordigde Engeland in sprintwedstrijden en was politiek zeer actief. Op de leeftijd van slechts 29 jaar nam hij al zitting in het Lagerhuis. Die zetel stelde hij weer ter beschikking toen hij door een verkeerde investering al zijn geld verloor. Om weer aan geld te komen, besloot hij een boek te schrijven: Not a panny more, not a penny less. Hierna werd zijn naam genoemd bij meerdere schandalen en werd hij wegens meineed veroordeeld tot vier jaar gevangenis, waarvan hij er twee jaar heeft uitgezeten alvorens vervroegd te worden vrijgelaten. Hij heeft veel verschillende soorten boeken geschreven: thrillers, romans, toneelboeken en kinderboeken. De Clifton-reeks is zijn nieuwste project.
Simon Sebag Montefiore
Santa, de echtgenote van historicus Simon Sebag Montefiore, is natuurlijk bij elke feelgood liefhebber bekend. Maar de mannelijke Montefiore mag ook niet uitgevlakt worden. Hij verdient zijn brood als journalist, biograaf en romanschrijver. Zijn biografie van De Romanovs en Stalin zijn regelrechte bestsellers. Het drieluik Sashenka, Een koude winternacht (eerder verschenen onder de titel Serafima) en De rode dageraad durven we toch wel te scharen onder feelgood.
Mark Lamprell
Hoewel er maar één boek van zijn hand in het Nederlands is vertaald, mag de Australische schrijver Mark Lamprell niet op dit lijstje ontbreken. Vorig jaar hadden wij hem zelfs uitgeroepen tot Auteur van de maand in de eerste editie van MeiMannenMaand en mocht Helma hem interviewen. Mark Lamprell is een creatieve duizendpoot. Want behalve schrijver van boeken, is hij ook scriptschrijver voor films en werkt hij daarnaast nog als regisseur. Zijn roman Een liefde in Rome wordt door velen gezien als de ultieme feelgood. Het inspireerde Renate om met zijn boek in haar hand een feelgoodtrip door Rome te maken.
Martin Scherstra
Een andere auteur van Nederlandse bodem die op deze lijst thuishoort is de Friese auteur Martin Scherstra. Met zijn roman Adempauze won hij welverdiend de Valentijnprijs 2018. Hij publiceerde jarenlang onder het vrouwelijke pseudoniem Mattie Scherstra-Lindeboom vele boeken. Inmiddels schrijft hij gewoon onder zijn eigen naam. Helma interviewde Martin over zijn nominatie op de shortlist voor de Valentijnprijs voordat bekend werd dat hij die uiteindelijke won en hij schreef voor ons een gastcolumn. Marieke en Helma lazen het winnende boek voor een buddy read dat binnenkort op onze spot te lezen is.
Thom Arisman
En nog een auteur van Nederlandse bodem die zeker een plaatsje verdient: Thom Arisman. Hij is freelancejournalist, hardcore single en hij kreeg grote bekendheid als columnist in zowel de Nederlandse als de Vlaamse Flair en zijn dating avonturen op zoek naar die Ene, Grote Liefde gaan onverminderd door. Op niets verhullende, schaamteloos openhartige en verslavend hilarische wijze beschrijft Thom zijn single-avonturen. In de MeiMannenMaand van 2017 lazen wij zijn eerste boek Sex & The Single 1 en vroeg Helma hem het hemd van het lijf in een openhartig interview. Maar het raadsel wie er nu echt achter het pseudoniem Thom Arisman zit is nog steeds niet opgelost.
Hebben jullie al boeken van een van de mannelijke feelgood auteurs gelezen? Of misschien missen jullie nog wel een auteur in dit rijtje. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!